Ana Sayfa İpuçları Kablosuz Ağ (Wi-Fi) detayları nasıl görüntülenir?

Kablosuz Ağ (Wi-Fi) detayları nasıl görüntülenir?

22

Son zamanlarda sıklıkla 802.11g, 802.11n veya 802.11ac gibi farklı kablosuz ağ teknolojilerinden bahseder olduk Sihirli Elma’da. Özellikle de Time Capsule incelemesi bu konuda detaylı bir yazı olmuştu. Menü çubuğundaki Wi-Fi ikonu bize sadece 4 kademede bağlantı kuvvetini gösteriyor, peki kablosuz ağımıza bağlandığımızda hangi teknoloji ile ve ne kadar hızda kullandığımızı nereden göreceğiz? Detaylar bu yazıda.

Sihirli elma kablosuz ag wi fi detay 6

1.Yöntem: alt + Wi-Fi ikonuna tıkla

Kablosuz ağ detaylarımızı görmek oldukça kolay. Klavyemizden alt (option) tuşuna basılı tutarak menü çubuğundaki Wi-Fi ikonuna tıklamamız yeterli. 🙂

Sihirli elma kablosuz ag wi fi detay 1

Alt tuşuna basılı tutarak tıkladığımızda, menü normalden farklı bir şekilde açılıyor ve bize bağlı olduğumuz kablosuz ağ ile ilgili daha fazla bilgi veriyor. Karşımıza gelen ekranda şu bilgiler yer alıyor:

  • PHY Modu
  • BSSID
  • Kanal
  • Güvenlik
  • RSSI
  • Aktarım Hızı
  • MCS Dizini

Örneğin benim evde kullandığım eski nesil AirPort Extreme’e 6.kanalı kullanarak, 802.11n teknolojisi ile yaklaşık 130 MB/s ile bağlıymışım.

2.Yöntem: Ağ İzlencesi ile (Network Utility)

Alternatif bir diğer yöntem ise Ağ İzlencesi uygulamasını kullanmak. “Ağ İzlencesi”ni Spotlight ile bulup çalıştırabiliyoruz.

Sihirli elma kablosuz ag wi fi detay 2

Karşımıza gelen pencerede bağlı olduğumuz kablosuz ağ ile ilgili detayları görebiliyoruz.

Sihirli elma kablosuz ag wi fi detay 3

Ayrıca yine bu pencerede ağ üzerinde detaylı bazı işlemler için kısayollar da bulunuyor:

  • Bilgi
  • Netstat
  • Ping
  • Lookup
  • Traceroute
  • Whois
  • Finger
  • Port Scan

Bu kısayolları kullanmaya normalde pek ihtiyacımız yok, bu sebeple detaylara girmiyorum.

AirPort Extreme’e ek olarak, iPhone 5’imin Kişisel Erişim Noktası’nı (Hot Spot) kullanarak kendim için yarattığım ağın bilgileri de şu şekilde görünüyor:

Sihirli elma kablosuz ag wi fi detay 4

Peki bu ne işime yarayacak?

Elbette bu bilginin biraz fazla detay olduğunu söylemek lazım, herkesin işine yarayacağını söylemek zor. Ancak benim bu yazıyı paylaşma sebebim her zaman olduğum gibi biraz da kendi yaşadığım bir konuda pratik bir çözümü paylaşmak. 🙂

Bu yöntemi kullanarak biz evin içerisinde dolaşırken bağlantı hızımızı da kontrol edebiliyor, hangi odada ya da odanın neresinde bağlantı hızının düştüğünü ya da yükseldiğini görebiliyoruz. Böylece kablosuz ağımızı daha sağlıklı bir şekilde kurabiliyoruz.

Siz evde nasıl bir kablosuz ağ kullanıyorsunuz? Bir kablosuz ağ mı var, yoksa birden fazla mı? Evinizdeki ağınız 802.11n mi yoksa farklı bir standardı mı kullanıyor? Yorumlarınızı bekliyoruz…

Sihirli elma kablosuz ag wi fi detay featured


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


22 Yorumlar

      • iphone ve ipad gibi ios işletim sistemli cihazlarla Ne zaman ekran timeout nedeniyle kapansa tekrar açtığımda internete giremiyorum. Settings’den wifi off/on yapmak durumunda kalıyorum..

        • Ali Haydar selamlar,

          Tamam şimdi anladım. Benzer bir durumu ben de bir dönem yaşamıştım. iPad’i açtığımda otomatik olarak bağlanmıyordu. Ancak 3.nesil iPad’im çantamda ekranı kilitli bile olsa evin kapısını açarken bağlanıyordu. 🙂

          Bu konuda detaylı bir bilgim ve %100 çalışan bir çözüm önerim olmasa da şunları önerebiliyorum:

          – Ekran kilidini açtıktan yaklaşık 10 saniye sonra bağlanıyor. Yani biraz sabredince ben bağlandığını gördüm. Bekliyorum… 🙂

          – iPad’de Ayarlar > Genel > Sıfırla içerisinden “Ağ ayarlarını sıfırla”yı seçerek deneyebilirsin.

          Bu şekilde çözülür umarım…

  1. Merhaba, Bu soracağım konuyu soru-cevap’Tada çok cevap aradık ama ben cevaba rastlayamadım yada soru çok altlara gitti tekrar sorayım.

    Macbookta bilgisayar uyku moduna geçip geri açtığımda WI-FI kopuyor otomatik bağlanamıyor, bağlanmak için wi-fi yı açıp kapatmam gerekiyor ve bu inanılmaz sinir bozucu bir durum nefret ettirdi artık. Bu konuda yabancı forumlardada arama yapsam çözümü bulamadım, Bu sorunu çözen var mı aceba yada Göktuğ Bey siz duydunuz mu bu problemi ? 10.9.1 kullanıyorum pro’da sorun yaşıyorum arkadaşım air’de sorun yaşıyor.

  2. benim wifi bağlantım sürekli koppuyor. bununla ilgili birşey söyleyebilirmisiniz. ipod da, iphone da bağlantı kopmuyor macbook pro with retina display cihazımda rutin olarak sürekli bağlantım kopuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz