Ana Sayfa Haberler Apple’dan rekor bir çeyrek daha! 47.5m iPhone, 10.9m iPad, 4.8m Mac, $10.7b...

Apple’dan rekor bir çeyrek daha! 47.5m iPhone, 10.9m iPad, 4.8m Mac, $10.7b net kâr!

3

Apple her seferinde rekor kırdığı çeyreklere devam ediyor: Hala sağlıklı bir şekilde büyümesini sürdüren iPhone ve Mac’e ek olarak, Watch ailesi de bu büyümede bundan sonra pay sahibi olacak gibi görünüyor. Her çeyrek sonunda olduğu gibi hem bu çeyreğin analizini, hem de bazı gözlem ve tahminleri yine sadece Sihirli Elma okuyucuları ile paylaşıyorum… 🙂

sihirli-elma-2015-q3-ceyrek-sonuclari-hero

2015 Üçüncü Çeyrek Özeti

Apple’ın finansal yılının üçüncü çeyreğini, yani Nisan-Mayıs-Haziran aylarını yine büyük bir başarıyla tamamladı. Toplamda 49 milyar dolar ciro yaratan Apple, bu dev ciroya rağmen yine de geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre %33’lük bir büyüme gösterebildi!

Elbette herkes Watch satışlarını, kaç adet Watch satıldığını merak ediyor, ama cironun büyük kısmı hala iPhone’dan geliyor. Detaylarda buna değineceğiz…

Sihirli elma 2015 q3 ceyrek sonuclari 5

Net kâr açısından ise Apple, %39’luk bir artışla, 10,7 milyar dolar ile kasasını doldurmaya devam etti. 🙂 Toplamda ise bu çeyreği kasasında 202,8 milyar dolar ile kapatan Apple, ilk defa $200 milyar barajını da geçmiş oldu.

Sihirli elma 2015 q3 ceyrek sonuclari 7

Her zaman olduğu gibi lafı fazla uzatmadan gelelim detaylara. Yine elimden geldiğince Apple’ın çeyrek gelirlerini detaylı olarak incelemeye, ve Tim Cook’un yorum ve değerlendirmelerine kulak vermeye çalıştım…

iPhone

Analistlerin tahminlerinin altında kalsa da, Apple sadece bu çeyrekte 47 milyondan fazla iPhone satarak, cirosunun %63’ünün iPhone’dan gelmesini sağladı. Geçtiğimiz çeyreklere göre düşük gibi görünse de, ne tatil ne de tatil sonrası bir çeyrekte, hem de geçtiğimiz seneye göre %35’lik artış hiç de fena değil… 🙂

Sihirli elma 2015 q3 ceyrek sonuclari 2

Bu artışın en büyük sebeplerinden biri Çin olsa da, Apple’ın iPhone satışlarını Almanya, Kore ve Vietnam’da iki katına çıkartması da önemli bir sebep gibi görünüyor. Ayrıca ortalama satış fiyatının da yükselmesiyle birlikte (daha yüksek kapasiteler, iPhone 6 Plus vb.) satışlar %35 artmasına rağmen, iPhone’dan gelen ciro %59 artmış!

Sihirli elma 2015 q3 ceyrek sonuclari 8

Mac

“Bir iPhone değil” ama Mac satışları da hiç fena değil. 🙂 Geçtiğimiz seneye göre %9 artan Mac satışları 4.7 milyon seviyelerinde. Senelerdir genel PC pazarının %12 küçüldüğü bir dönemde, Apple’ın satışlarını -hem de yüksek fiyatlarına rağmen- arttırıyor olması çok önemli bir detay.

Sihirli elma 2015 q3 ceyrek sonuclari 3

Dünyadaki PC pazar paylarına baktığımızda ise, Apple geçtiğimiz seneye göre kendi payını %5,9’dan %7,8’e çıkartarak, %33 oranında arttırmış durumda. Bunda elbette yeni çıkan 12 inç MacBook’un da payı olduğunu tahmin edebiliriz.

sihirli-elma-9-mart-etkinlik-macbook-20.jpg

iPad

iPad tarafında ise düşüş devam ediyor. Bir dönem iPod için yazdıklarımızı iPad için yazıyor gibi görünsek de, Apple iPad’e hala ciddi anlamda inanıyor ve yatırım yapmaya devam ediyor. Bu çeyrekte 11 milyon adet satan iPad, geçtiğimiz seneye göre ise %18 küçülmüş.

Sihirli elma 2015 q3 ceyrek sonuclari 4

Aslında iPad satışları düşüşte olsa da, bunun en önemli sebebi büyük ekranlı iPhone’ların piyasada daha çok tercih ediliyor olması diyebiliriz.

Apple, hem aktif iPad kullanımının yüksek olması hem de müşteri memnuniyet anketlerinde yüksek sonuçlar alması sebebiyle iPad’e inanmaya ve yatırım yapmaya devam ediyor. Özellikle iOS 9 ile birlikte Slide Over, bölünen ekranda çoklu uygulama desteği ve picture-in-picture özellikleriyle iPad’i yeniden şahlandırmak istiyor.

sihirli-elma-ios-9-yeni-ozellikler-31.jpg

Watch

Analistlerin tahminleri 4 milyon civarında Watch satıldığı yönünde, ancak Apple daha önce de söylediği gibi ilk çeyrekten henüz net bir rakam açıklamama konusunda kararlı. Tıpkı Apple TV gibi, Watch için de net rakam açıklanmıyor.

Elimizdeki en net veri, geçtiğimiz sene $1,76 milyar olan “diğer ürünler” kategorisinin cirosunun bu çeyrekte $2.64 milyara çıkmış olması. iPod ve diğer aksesuarların satışlarını da düşünürsek 1 milyar doların üzerinde bir Watch satışının olması olası görünüyor.

sihirli-elma-apple-watch-os-1-0-1-a.jpg

Apple CFO’su Luca Maestri ise ilk 9 haftadaki Apple Watch satışlarının, iPhone ve iPad’in ilk haftalardaki satışlarından çok daha yüksek olduğunu paylaştı. Ancak bu henüz geleceği tahmin etmek için yeterli bir veri değil elbette.

Apple Watch, şu anda 19 ülkede satışa sunulmuş durumda ve ay sonunda da 3 ülkede daha satışa sunulacak. Bildiğiniz Apple Watch, 31 Temmuz’da Türkiye’de de satışa sunuluyor. 🙂

Diğer Detaylar

  • Apple, Çin pazarında hızla büyümeye devam ediyor. Sadece bu çeyrekte %112!
  • Uluslararası satışlar toplam cironun %64’ünü oluşturuyor.
  • Android’den iPhone’a geçenlerin sayısı gelmiş geçmiş en yüksek seviyede.
  • Çin ve Hindistan’da iPhone satışları %85 artmış durumda!
  • iPhone’un ortalama satış fiyatı $660 (Geçen seneye göre $99 artmış)

Sihirli elma 2015 q3 ceyrek sonuclari 10

  • iPhone’dan gelen ciro, geçen seneye göre %59 artmış!
  • Bu çeyrekte 3 Apple Store daha açan Apple, toplamda 456 Store’a ulaşmış. (190’ı ABD dışında)
  • 2016 yılının ortasına kadar Çin’de 40’tan fazla Apple Store açılması planlanıyor.
  • Çin’deki App Store cirosu geçen seneye göre 2 katına çıkmış.
  • Apple Pay de büyümeye devam ediyor, ABD’de yıl sonuna kadar 1.5 milyon lokasyonda kullanılabilir olacak.
  • Apple’ın Ar-Ge harcamaları ilk defa $2 milyarı geçmiş durumda ve artmaya devam ediyor.

Sihirli elma 2015 q3 ceyrek sonuclari 6

Değerlendirme

Apple için hemen hemen her alanda yine başarılı ve rekorlarla dolu bir çeyrek daha geride kalmış durumda. Beklediğimiz gibi, Apple’ın büyümesinin temelini yine iPhone satışlarının oluşturduğu görüyoruz. Mac satışları artış göstermesine rağmen, büyük bir değişim ve etki yaratmıyor, ancak Apple’ın temelini sağlam tutmasına yardımcı oluyor.

Geçtiğimiz çeyrek Watch’un etkisini merak ettiğimizi söylemiştik, bu çeyrekte net bir yanıt alamamış olsak da, iyi gittiğine dair bir çok sinyal alabiliyoruz. Yine de kesin bir yorum veya değerlendirme yapmak için erken görünüyor.

Ben de birkaç hafta önce Apple Watch ile geçirdiğim 2 günlük bir kullanımımı özetlediğim bir yazı ile kendi deneyimlerimi paylaşacağım. Umarım satın almayı düşünenlere bu şekilde yardımcı olabilirim. 🙂

Toparlamak gerekirse, Apple “tam yol” ilerlemeye devam ediyor. Ar-Ge harcamalarını arttırıyor, ürün ailesini yenilemeye devam ediyor, kasasını bizim verdiğimiz paralarla dolduruyor. 🙂

Sihirli elma 2015 q3 ceyrek sonuclari 1


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


3 Yorumlar

  1. Adamlara helal olsun kasada 202 M$ duyduğum bi habere göre otomobil sektörüne giriyormuş Apple bu rakam bi kaç sene içinde iki katına çıkar yada ters tepip aşşağıyada düşebilir çünkü çok farklı bi sektör ama bakalım zamanla göreceğiz.

  2. Göktuğ abicim,

    Bir konu hakkında görüşüne ve bilgine ihtiyacım var.

    MBP Retina almayı kesinleştirmiştim, fakat bazı haberler ve kullanıcı görüşlerini takip edince üretimden kaynaklı ciddi bir problem olduğunu farkettim. Apple’a baktığımda konuyla alakalı bir açıklama göremedim. Konu hakkında bir bilgin var mı?

    Apple’ın son yıllarda piyasaya sunduğu ürünlerde malzeme kalitesinden ödün verdiği gibi bir kanı var. Ne düşünüyorsunuz?

    Alâkalı bir haber aşağıda;
    http://www.bbc.com/news/technology-33311223

    Teşekkürler 🙂

  3. Otomobil sektörüne girmeleri kaçınılmaz. Bir nesilde bu kadar hızlı büyüyen bir firmanın büyümesini arttırabilmesi için farklı sektörlere girmesi gerekmektedir. Otomobilde adet başına yüksek fiyatı nedeniyle ciddi ciro arttırışları sağlayacağından Apple için idealdir. Ayrıca Jonny’nin otomobil tutkusunu düşündüğümüzde mutlaka güzel şeyler çıkartacaktır. Dünyanın en büyük hisse geri alımını Tim gibi bir adam boş yere yapmaz. Alabildiğiniz kadar Apple hissesi alın benden söylemesi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz