Ana Sayfa Apple App Store’da değişim rüzgarları: Abonelikler, hızlı incelemeler ve uygulama keşfinde reklamlar

App Store’da değişim rüzgarları: Abonelikler, hızlı incelemeler ve uygulama keşfinde reklamlar

1

Apple App Store’da geç kalmış bazı yenilikleri hayata geçirmeye başladı. Uygulama incelemeleri, abonelikler ve reklamlar olarak gruplayabileceğimiz bu değişikliklerin detaylarına yer veriyoruz bu yazıda.

İlk defa bir konferans öncesinde bu şekilde bilgi paylaşan Apple, geliştiricilerin de sorularıyla ve yorumlarıyla birlikte WWDC’de olmasını, düşüncelerini kendileriyle paylaşmasını istiyor.

Phill Schiller’ın söylediğine göre yarın gerçekleşecek açılış sunumunun zaten yoğun bir gündemi olduğu için bu özelliklerin detaylarına girilmeyecek. Ama sonraki seanslarda bol bol tartışılıyor olacak.

 

Lafı çok da uzatmadan isterseniz hem geliştiricileri (özellikle de bağımsız, küçük geliştiricileri) hem de bizleri etkinleyen bu yeniliklere bir göz atalım ve anlamaya çalışalım.

 

Özetle temel 3 ana başlıkta yenilikler geliyor:

  1. App Store uygulama inceleme süreleri
  2. Abonelikli uygulamalar
  3. Uygulamaları keşfetmek ve reklamlar

1. App Store uygulama inceleme süreleri

App Store kullanıcıları için App Store uygulama inceleme sürelerinin aslında görünürde bir anlamı yok gibi. Çünkü biz bu süreci görmüyoruz, bilmiyoruz, sadece uygulamanın App Store’da güncellendiğini görüyoruz.

Geliştiriciler uygulamalarını App Store’a gönderdikten sonra Apple bu uygulamaları inceliyor ve onayladıktan sonra uygulamalar App Store’da yer alıyorlar.

app-store_2x.png

İşte bu inceleme ve onay süresi daha önceleri günler alıyor, hatta ortalamada da 7-10 gün arasında değişiyordu. Fakat bu süre son haftalarda 1-2 güne kadar düşmüş, uygulamalar çok kısa sürelerde onaylanmaya başlamış ve App Store’da yerini almaya başlamıştı.

Phil Schiller’ın söylediğine göre artık App Store’a gönderilen uygulamaların %50’si ilk 24 saat içerisinde, %90’ı ise ilk 48 saat içerisinde yayınlanıyor.

submissions2.jpg

Peki bunun bize faydası ne? Daha hızlı yapılan incelemeler sayesinde uygulamalar daha hızlı yayınlanıyor ve biz de sorunlu veya düzeltilmesi gereken uygulamalara daha az maruz kalmış oluyoruz.

Çok geç kalmış bir hamle, ama yine de geç de olsa yapılması güzel.

2. Abonelikli uygulamalar

Daha önceden sadece içerik barındıran uygulamaların abonelik modelini kullanmasına izin veriliyordu. Şimdi ise tüm kategorilerdeki uygulamalar abonelik modelini kullanabilecek.

Böylece bazı verimlilik uygulamaları ilk baştan yüksek fiyatlı olmak yerine haftalık, aylık ya da yıllık abonelik bedelleri alabilecek. Hatta bu yöntemle uygulamalar için “ücretsiz deneme süreleri” de mümkün olabilecek.

subscriptions2.jpg

 

 

Bir diğer yenilik de abonelik modelini benimseyen uygulamaların gelir paylaşımıyla ilgili yapılıyor. Daha önceden gelirler %30-%70 (Apple-Geliştiriciler) oranında paylaşılıyorken, artık abonelik modelinin ikinci yılından itibaren geliştiriciler paylarını %85’e çıkartıyor olacak.

Ayrıca 2-aylık, 3-aylık veya 6-aylık gibi farklı abonelik dönemleri ve farklı ülkelerde farklı fiyatlar belirleyebilme gibi bir çok yenilik geliştiricilerin daha iyi gelir modelleri üretebilmelerine imkan sağlıyor olacak.

app-collections.jpg

 

Özetle, bunlar ve daha bir çok küçük detay ile birlikte Apple aslında küçük geliştiricilerin daha anlamı gelir modelleri ile hayatta kalmasını, yaşamasını ve daha iyi uygulamalar üretebilmelerine yardımcı olmaya çalışıyor. Diğer yandan ise, ilk satın alırken yüksek bedeller ödemektense, son kullanıcıların da ihtiyacı olduğu süre boyunca belirli uygulamaları kullanabilmesine kapı açmış oluyor.

3. Uygulamaları keşfetmek ve reklamlar

App Store’da uygulama arattığımızda reklam görebileceğimize dair haberler çıktığında oldukça endişelenmiştim. Apple’ın şimdiye kadar yapmadığı bir şey, yeni bir yaklaşım olduğu için korkmuştum hatta. Ancak işin detaylarını öğrenince bu endişem yerini “bi görelim bakalım” yaklaşımına bıraktı açıkçası…

Özetlemek gerekirse:

  • Bir alanda sadece ve sadece tek bir reklam gösterilecek. Ekranda birden fazla reklam görmeyeceğiz.
  • Reklam olan uygulamalar net bir şekilde işaretlenmiş olacak. Her zaman en üstte, arkaplanı hafif mavimsi ve mavi “Reklam” (Ad) yazısıyla birlikte.

app-store-ads-1.jpg

  • Daima yapılan arama ile ilgili reklamlar görünecek. Yani bir not alma uygulaması arıyorsak, bize bir oyun gösterilmeyecek. (Göreceğiz Apple…)
  • Reklamlar sadece arama sonuçlarında gösterilecek. “Öne çıkanlar” veya başka bir yerde reklam olmayacak.
  • Reklamverenler tekliflerinde kazanmaları için gereken minimum teklifi ödeyecekler. Yani gereksiz yere çok para almayacak Apple.

app-store-ads-2.jpg

  • 13 yaş ve altındakilere reklamlar gösterilmeyecek. (Yoksa hepimiz birden yaşımızı mı küçültsek?)
  • Tıklama başına ücretlendirme yapılacak.

 

Ve elbette reklamlar ilk olarak sadece ABD’de gösterilmeye başlanacak. Henüz başka bir ülkede App Store’da reklam verilemeyecek ve reklam gösterilmeyecek.

Bir süredir App Store’da “aradığını bulmak” bir dert haline gelmeye başlamıştı. Bu adım ve arka tarafta bizim bilmediğimiz çeşitli geliştirmelerle Apple daha doğru arama sonuçları çıkartmak için uğraşıyor belli ki. Ancak bu reklam hamlesi işi umarım daha kötüye götürmez.

app-store-ads-3.jpg

Benim endişem reklamların büyük geliştirici stüdyolarının daha çok öne çıkmasına sebep olacak bir dengesizlik yaratabilecek olması. Ancak Schiller’ın söylediğine göre bu değişiklikleri küçük geliştiricileri gözeterek de hazırlamış Apple.

İndirilen uygulamaların %65’inin –yani neredeyse 3 uygulamadan 2’sinin– önce bir App Store aramasıyla başladığını düşünürsek, uygulama keşfi konusunda bu adım çok etkili olacak diye düşünebiliriz.

 

Bu alanda liderler olan Google ve Facebook’un aksine “bir kişi sadece uygulama indirmek için arama yaparken” karşısına çıkacak olan bu reklamlar iyi anlamda da kötü anlamda da çok şeyi değiştirecek gibi görünüyor.

Değerlendirme ve WWDC 2016

App Store çok önemli, Apple da 2015 sonunda App Store liderliğini teslim ettiği Schiller ile birlikte App Store’a verdiği önemi bu yeniliklerle gösteriyor.

Kısa inceleme süreleri oldukça iyi bir gelişme, geliştiricileri motive eden ve kullanıcılara fayda sağlayan bir hamle.

Abonelik modelleri ise geliştiriciler için çok kıymetli, yeni iş modelleri ile çok daha kaliteli ve başarılı uygulamalar yapmak için insanları motive ediyor olacak. Apple, geliştiriciler ve kullanıcılar için kazan-kazan-kazan modeli olabilir.

Reklamlar ise hep şüphe ve merakla takip edeceğim bir alan olacak…

Nisan ayında tarihleri paylaşılan WWDC ise yarın başlıyor. Yani Apple yarın bir etkinlik yapıyor ve canlı yayın ile bu etkinlikte yeniliklerden bahsediyor olacak.

wwdc-2016-logo-100656630-large.png


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


1 YORUM

  1. Reklam olayı 700 milyar dolar marka değeri olan bir firma için büyük prestij kaybı. Apple’ın tıpkı Music tarafında olduğu gibi bağımsız ve faydalı olabilecek arkaplanda kalmış uygulamaları gözönüne çıkarabilen (cevher keşfedebilen) yapıya prim vermesi gerekirdi. Its not just work “anymore”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz