Ana Sayfa Apple Apple ve Sağlık

Apple ve Sağlık

9

Apple her geçen gün sağlık konusuna daha çok önem veriyor. Özellikle Steve Jobs’ın yaşadığı hastalık ve bunun sonucunda da hayatını kaybetmesinin ardından sağlık konusu Apple için çok daha fazla önem kazandı desek yanlış olmaz sanırım.

sihirli-elma-saglik-health-1.png

Önceki senelerde Health (Sağlık) uygulaması ve HealthKit ile bu konuda çok daha somut adımlar atan, ve üniversitelerdeki araştırmaları destekleyen (ResearchKit), sağlık verilerinin takibini kolaylaştıran (CareKit) ve bilinçlenmeyi arttırmak isteyen Apple, bu alandaki yatırımlarına devam ediyor.

sihirli-elma-saglik-health-4.png

Apple Watch Series 2 ile neredeyse tamamen spor ve sağlık üzerinde yoğunlaşsa da, sağlıkla ilgili konularda illa bir Watch’a ihtiyacımız yok. iPhone üzerindeki Sağlık uygulaması da oldukça işe yarıyor.

sihirli-elma-saglik-health-3.png

Sağlık uygulaması ile neleri takip edebiliyoruz?

Örneğin Sağlık uygulaması üzerinden kolayca gün içerisinde ne kadar yürüdüğümüzü, koştuğumuzu, uyuduğumuzu, kaç kat çıktığımızı, ne kadar ayakta durduğumuzu vb. bir çok bilgiye kolayca erişebiliyoruz.

sihirli-elma-saglik-health-5.png

Hatta evimizde bir akıllı tartı varsa kilomuzu ve kas/yağ ölçümlerimiz de Sağlık uygulamasına aktarılabiliyor. Ya da yediklerimizi MyFitnessPal gibi bir uygulama ile takip ediyorsak, veya çeşitli spor uygulamalarıyla yaptığımız antremanları takip ediyorsak yine bu bilgiler de Sağlık uygulamasında toplanabiliyor.

sihirli-elma-saglik-health-6.png

Özetle, eğer ölçüm yapabilecek cihazlarımız veya uygulamalarımız varsa, onlarca farklı veriyi toplayabiliyor, ölçebiliyor ve doğru bir şekilde takip edebiliyoruz.

Not: Bu arada bu verilerin detaylarının olduğu ekranların ekran görüntüsünü almak mümkün olmuyor. Apple’ın bu verilerin güvenliğini de daima düşündüğünü gösteren küçük bir detay sadece…

Peki bu bilgiler neden önemli?

Genel kabul gören, benim de çok sevdiğim bir söz vardır: “Ölçemezsen, iyileştiremezsin”

Yani gün içerisinde ne kadar yürüdüğümüzü, hareket ettiğimizi bilmezsek, nasıl az ya da çok yürüdüğümüzü bileceğiz ki? Ya da kilo verdiğimizi düşünüyor olabiliriz, ama tartılmıyorsak nereden bileceğiz? Geçen aya göre daha çok mu kat çıkıyoruz, yoksa daha mı az?

Apple, sağlıkla ilgili bu verileri bizim önümüze ne bir şekilde koyarak hem bunları takip etmemizi kolaylaştırıyor, hem de iyileştirebilmemiz için bize yardımcı olmaya çalışıyor.

sihirli-elma-saglik-health-7.png

Apple’ın sağlık konusunda ön planda tuttuğu 4 temel şey var:

  1. Aktivite
  2. Farkındalık
  3. Beslenme
  4. Uyku

iOS 10’da Sağlık uygulamasına girdiğimizde karşımıza direkt olarak bunlar geliyor zaten.

sihirli-elma-saglik-health-2.png

Her ana başlık içerisine girdiğimizde bu konuyla ilgili hazırlanmış bir video görebiliyoruz. Üstelik Apple bu videoları kendi Youtube kanalında İngilizce olarak seslendirmiş olmasına rağmen, bölgesel ayarları Türkçe olan bir iPhone kullanıyorsak Sağlık uygulaması içerisindeki videoları Türkçe seslendirme ile izleyebiliyoruz. 🙂

sihirli-elma-saglik-health-8.png

Ayrıca tüm bunların birbirine bağlı olduğunu anlatan bir de özet video da mevcut. Aşağıda hem bu videoyu hem de diğer videoları İngilizce seslendirmelerle izleyebilirsiniz.

Eğer Türkçe seslendirme ile bu videoları izlemek isterseniz iPhone’unuzdaki Sağlık uygulamasına göz atmanız yeterli…

sihirli-elma-saglik-health-9.png

Ayrıca Sağlık uygulamasıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için Apple’ın Sağlık uygulaması ile ilgili web sayfasına göz atabilirsiniz.

Her Şey Birbirine Bağlı (Everything is Connected):

Aktivite (Activity):

Farkındalık (Mindfulness):

Beslenme (Nutrition):

Uyku (Sleep):


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


9 Yorumlar

  1. Göktuğ bey güzel bir yazı olmuş teşekkürler.. Hangi verilerin olduğu yerin ekran görüntüsü alınmıyor merak ettim ben denediğimde tüm ekranların görüntüsünü alabildim.

    • Haklısınız. Şu anda ben de tüm ekranların görüntüsünü alabildim. Yazıyı da bu şekilde değiştiriyorum. Ancak neden ilk denediğimde ekran görüntüsü alamadığımı bilemiyorum. Ekran görüntüsü alamadığım yerler her aktivitenin detaylarıydı.

  2. Elinize sağlık Göktuğ bey. Uyku takibini nasıl yapabiliriz acaba herhangi bir ios cihazla? Bilgilendirirseniz sevinirim

  3. Göktuğ bey;
    Uyku takibi yapacak cihazım ya da saatim yok fakat merak ediyorum ki bu iPhone uygulamaları bunu nasıl yapıyor sadece yastığın altına koyarak. Bir de farkındalık dakikasını nasıl ekleyecek bi uygulama olabilir?
    Siritle çalışan uygualama olsa çok güzel olacak günlük yemeklerle ilgili. Şunu yedim desem kaydetse hemen çok güzel olur

    • Sadece yastığın altına iPhone’u koyarak bunu yapan uygulamalar genelde titreşimler sayesinde uyku ve kalitesini ölçmeye çalışıyorlar. Ancak ne kadar başarılı oluyorlar bilemiyorum tabi. 🙂

      Yemeklerle ilgili olarak da Siri henüz söylediğiniz kadar pratik çalışmıyor, ama myfitnesspal uygulamasında da bir çok yemek ve yiyeceği bulabilmek mümkün. Bir göz atmanızı öneririm…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz