Ana Sayfa Haberler iPhone X’in üst kısmında hangi teknolojiler var?

iPhone X’in üst kısmında hangi teknolojiler var?

1

Donanım alanında yaşanan hızlı gelişmenin en çarpıcı örneklerinden birini, Kinect teknolojisini ekranın küçük bir bölümüne sığdıran iPhone X’te görüyoruz.

Microsoft, “devrim niteliğinde” olduğunu öne sürdüğü Kinect adlı hareket algılayıcı konsol aksesuarını tanıttığında takvimler Haziran 2009’u gösteriyordu. Kinect “askeri seviyede” bir teknoloji kullanıyor ve karşısındaki kişinin her hareketini anlık olarak işleyip, ekrana yansıtabiliyordu.

Derken Apple, bu teknolojiyi birkaç adım ileri taşıdı ve iPhone X‘in “notch” lakabı takılan üst kısmına sığdırdı. The Verge tarafından paylaşılan iki ayrı görüntü, aslında aradan geçen zamanda yaşanan sıçramayı gayet iyi özetliyor.

Üstteki görüntü, 2009 yılında çıkan ilk Kinect’in içinde yer alan donanımı görselleştiriyor. Alttaki ise iPhone X‘in meşhur notch kısmı:

Bu fotoğraflar bir bakıma Face ID’nin ne kadar güçlü bir altyapıdan destek aldığını da gösteriyor. Peki, bu noktaya nasıl gelindi?

İşin sırrı PrimeSense

Microsoft’un donanımını İsrail merkezli PrimeSense adlı girişim geliştirmişti. Bu şirket, bir alanda kızılötesi ışınlardan ızgara üretip, bunu kamerayla tespit ederek alan bilgisini özel bir işlemciyle tarama konusunda devrim yaratmıştı. Şirket 2013 yılında bir başka teknoloji devine satıldı.

Eğer o şirketin Apple olduğunu tahmin ettiyseniz, tebrikler! Xbox One için geliştirilen Kinect 2.0 yoluna PrimeSense’den farklı bir teknolojiyle devam ederken, Apple yeni şirketiyle Face ID‘nin ilk adımlarını atmaya başladı. Bu bilgileri önceki gün paylaştığımız “A11 Bionic işlemci üç yıldır geliştiriliyor” haberiyle birleştirdiğimizde ortaya ilginç bir tablo çıkıyor:

Apple 2013 yılında hareket algılayan ve kızılötesi lazer ışınlarıyla derinlik ölçen bir teknolojiyi satın aldı. Sadece birkaç ay sonra, 2014 yılında ise biyometrik teknolojilerde çığır açacak bir mobil işlemci üzerinde çalışmaya başladı. Tüm bu uğraşlar sır gibi saklandı. Eylül 2017 geldiğinde ise üç yıllık emek iPhone X, Face ID ve Animoji olarak dünyaya tanıtıldı.

Ne yalan söyleyeyim, üç yıl boyunca böyle bir teknoloji geliştirsem, ben muhtemelen çenemi tutamazdım.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz