Ana Sayfa Apple Siri 6 yaşında!

Siri 6 yaşında!

1

Bundan tam 6 yıl önce Apple, “Arkadaşlarımı Bul”u tanıttı ve iPod Nano ile iPod Touch’ı yeniledi. Apple’ın sunumu bu kadarla sınırlı değildi. iPhone 4S için Siri adlı sesli asistan da yine aynı etkinlikte tanıtıldı. iPhone 4s’in satışa sunulacağı 14 Ekim’e kadar Siri, halka açık olmayacaktı fakat tanıtıldığı, sesini duyduğumuz o günden bu yana tam altı yıl geçti.

Siri için hazırlanan basın bültenlerinde Apple, sesli mesaj göndermek, toplantı zamanlamak, zamanlayıcı ayarlamak, hava durumu hakkında soru sormak ve daha fazlasını yapmak için sesli komut kullanmayı öneriyordu. Apple, “Bu haftasonu şemsiyeye ihtiyacım var mı?” diye sorarsanız, Siri’nin ilgili hava durumu tahminini açıklayacağını söylüyordu.

Siri, iPhone’lara gelmeden önce aslında temelinde 3. parti bağımsız bir yazılımdı. Google Haritalar, OpenTable ve FlightStats gibi uygulamalara erişebilen bu yazılım Apple Store’da göründükten sadece 2 ay sonra Apple tarafından (nisan 2010) satın alındı. Bağımsız yazılım, Apple’ın ekim 2011’de Siri’yi kullanıcılara açmasıyla birlikte App Store’dan kaldırıldı.

Aradan geçen yıllarda Siri bir hayli gelişerek, Apple’ın en öne çıkan markalarından biri haline geldi. Öyle ki Siri için tüm dünya çapında geniş tanıtım çalışmaları yürütülmeye başlandı. Ürünün reklamlarında aksiyon filmi yıldızı Dwayne “The Rock” Johnson, Siri’ye eşlik etmeye başladı ve bu reklamlar çok ses getirdi.

Siri’nin bir sonraki durağı, Apple Worldwide Developers Conference’da resmi olarak tanıtımdan önce “Siri Hoparlörü” olarak anılan Apple’ın HomePod’uydu. Geçtiğimiz haziran ayında tanıtılan HomePod, Siri’yi bir müzikolog haline getirecekti. Apple, Siri’nin bünyesine yeni özellikler katmaya devam ediyordu.

Bütün bu gelişmelere rağmen geçmişte Apple’ın Siri’deki gelişmesinin şirketin gizlilik taahhütleri tarafından engellendiği söylentileri de dolaşıyor. Apple Pazarlama Müdür Yardımcısı Greg Joswiak, geçen ay verdiği bir röportajda veri gizliliğinin ve yapay zekaya sahip bir asistanının bir arada varlığını sürdürebileceğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Size çok kişisel bir deneyim sunuyoruz. Bilgilerinizi alıp, yüksek teklif veren bir başkasına satmıyoruz”.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


1 YORUM

  1. Siri’nin 6 yaşına basması haber niteliği taşıyorsa ( ki bence taşımıyor) aynı zamanda Steve Jobs’un organik bedenden enerjiye geçişinin 6. Yılını hatırlamak bir Apple sitesi için daha mantıklı olurdu.

    Ne yani haziranda siri 6s oldu mu diycez?

    Bu arada 6 yaşında denmiş ama aslında 7.5 yaşında sonuçta:) Ve evet bulanda hani 17.99 tl appstore parası çok yahu dediğimiz freelance geliştiriciler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz