Ana Sayfa Haberler iPhone X ve Galaxy Note 9 Karşılaştırması

iPhone X ve Galaxy Note 9 Karşılaştırması

0
Galaxy Note 9 ve iPhone X

Bu yazımızda, iPhone X ve Samsung Galaxy Note 9’u ekran, tasarım, teknik özellikler, yazılım ve fiyat bakımıyla karşılaştırıyoruz. Merak edilen şu sorunun cevabını vermeye çalışıyoruz; iPhone X mu Galaxy Note 9 mu?

iPhone X ve Galaxy Note 9

Samsung, Galaxy Unpacked 2018 etkinliği ile yeni Note serisini tanıttı. Galaxy Note 8’in ardından kullanıcıların merakla beklediği Galaxy Note 9 böylece resmi olarak gün yüzüne çıkmış oldu.

Yeni Note serisinin Türkiye’deki ilk ön incelemesi ShiftDelete.net tarafından gerçekleştirildi.

Samsung’un etkinliği her zamanki gibi Apple’ın Eylül ayı özel etkinliği öncesine denk getirildi. Güney Koreli firma böylece, Note 9 ile Cupertino merkezli şirketin 2018 iPhone modellerini hedef aldığını göstermiş oldu.

iPhone X ve Galaxy Note 9 Karşılaştırması

Tasarım

Her iki akıllı telefon da geniş, uzun ve uçtan uca ekranı ile modern ve şık bir görünüme sahip. Galaxy Note 9’un 18.5:9 olan en-boy oranına kıyasla 19.5:9 en-boy oranı ile iPhone X daha büyük en-boy oranına sahip.

iPhone X, son derece ince ekran çerçevesine sahipken, Note 9’un neredeyse hiç ekran çerçevesi bulunmuyor.

Samsung’un yeni Note serisi, daha büyük bir ekrana sahip ancak ekranın alt ve üst kısmını geniş bir ekran çerçevesi kapatıyor. Buna karşın, iPhone X’un ekranı cihazın ön yüzünün hemen hemen tamamen kaplıyor. iPhone X’un ekranı üzerinde sensörlerin ve TrueDepth kamera sisteminin yer aldığı ekran çentiği bulunuyor.

Apple, stylus kalem desteğine sahip akıllı telefona halen sıcak bakmıyor. Bu sebeple iPhone X için stylus kalem desteği bulunmuyor. Apple Pencil sadece iPad’de kullanılabilir ancak Samsung’un tüm Note serisinde olduğu gibi Note 9’da da S-Pen bulunuyor. Yeni S-Pen, Bluetooth Düşük Enerji (BLE) desteğine sahip.

Her iki cihaz da toza ve su sıçramasına karşı son derece dayanıklı ancak Samsung’un Note 9’un sahip olduğu IP sertifikası IP68. iPhone X’un sahip olduğu sertifika ise IP67.

Renk Seçenekleri

iPhone X ve Galaxy Note 9 Renk Seçenekleri

Note 9, dört renk seçeneği ile geliyor ancak Türkiye’de üç renk seçeneği ile piyasadaki yerini alacak; Oykanus Mavisi, Gece Siyahı ve Lavanta Moru.

Galaxy Note 9 ve iPhone X Renk Seçenekleri

Çoğu iPhone’lardan farklı olarak iPhone X yalnızca iki renk seçeneğiyle sunuluyor; Gümüş ve Uzay Grisi.

Resimlerle iPhone X ve Galaxy Note 9

Özellikleri

iPhone X ve Galaxy Note 9 Ekran

Note 9’un 6.4 inç olan ekranı iPhone X’un 5.8 inçlik ekranına kıyasla önemli ölçüde daha büyük ve daha keskin renkler sunuyor. iPhone X’un ekran yoğunluğu 458 PPI iken Note 9’un ekran younluğunu 516 PPI.

Note 9 hem daha kalın hem de daha ağır. Yeni Note serisi 201 gram ve 8.8 mm incelikte iken, iPhone X 174 gram ağırlıkta ve 7,7 mm incelikte.

Samsung Galaxy Note 9, Snapdragon 845 (2.8GHz ve 1.7GHz, octa-core) işlemci ile donatılmış durumda. iPhone X, 64 bit mimariye sahip A11 Bionic çipe sahip. Bu çip, 2 yüksek performans (2.53 GHz) ve 4 yüksek verimlilik odaklı (1.42 GHz) toplam 6 çekirdekli.

iPhone X, 3 GB belleğe sahipken ve Note 9 modele bağlı olarak 6 GB veya 8 GB belleğe sahip.

Bu teknik özelliklere bakarak Note 9’un daha yüksek performans sunduğunu düşünmek mümkün ancak ilk benchmark test sonuçları bunun böyle olmadığını gösteriyor. iPhone X’un Note 9’a göre daha üst düzeyde performans sunduğunun altını çizelim. Detaylara aşağıdaki haberimizden ulaşabilirsiniz.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2018/08/10/galaxy-note-9-iphone-x-karsisinda-fena-cuvalladi-peki-ama-neden/]

Apple’ın işletim sistemi üzerindeki kontrolü ve mevcut uygulamaların A11 Bionic çipi ile mükemmel bir birliktelik sunması sayesinde iPhone X’un yüksek performans sunmasını sağladığını belirtelim.

Her iki telefonun arkasında 12 megapiksel çift lensli kamera konumlandırılmış. Her ikisi de portre modları, optik yakınlaştırma ve diğer çeşitli fotoğrafçılık konusunda iyi iş çıkarıyor.

Ön kamera tarafında, Note 9’un kamerası 8 megapiksel iken iPhone X’un kamerası 7 megapiksel. Yine de iPhone X’un TrueDepth kamerasının daha çekici ve daha kullanışlı. Çünkü Animoji ve Memoji gibi özellikler bu kamera ile sorunsuzca kullanılabiliyor. Samsung’un ön kamerası da benzer AR emoji özelliğini sunuyor ancak Apple’ın AR özelliğine göre tatmin edici değil.

iPhone X’un TrueDepth kamera sistemi bünyesinde Face ID teknolojisini bulunduruyor. Bu teknoloji piyasanan lider yüz tanıma teknolojisi konumunda. Bununla birlikte, Note 9’da hem iris tarama (Face ID’ye kıyasla daha düşük güvenlik) ve parmak izi tarayıcısı bulunuyor.

iPhone X Teknik Özellikler

  • 64 bit mimariye sahip A11 Bionic çip
  • 3 GB RAM
  • 64 GB ve 256 GB yerleşik depolama alanı
  • 2436 x 1125 çözünürlükte ve 548 PPI yoğunlukta 5.8 inç Super Retina HD OLED ekran
  • True Tone
  • 3D Touch
  • 12 megapiksel geniş açılı kamera ve 12 megapiksel telefoto kamera (Geniş açı: ƒ/1.8 diyafram – Telefoto: ƒ/2.4 diyafram), optik yakınlaştırma, portre modu, portre ışığı, çift optik görüntü stabilizasyonu
  • Saniyede 24, 30 veya 60 kare 4K video kaydı
  • 7 megapiksel ön kamera (ƒ/2.2 diyafram), portre modu, Animoji ve Memoji
  • 802.11ac Wi‑Fi
  • GPS
  • Bluetooth 5.0
  • NFC
  • Face ID Yüz Tanıma Teknolojisi
  • Lightning port
  • IP67 sertifikası
  • 2.716 mAh pil
  • Kablosuz şarj
  • iOS 11
  • 143,6 mm x 70,9 mm x 7,7 mm ve 174 gram

Galaxy Note 9 Teknik Özellikler

  • 10nm 64 bit mimariye sahip octa-core işlemci (maksimum 2.7 GHz + 1.7 GHz)
  • 128 GB model için 6 GB RAM veya 512 GB model için 8 GB RAM
  • 512 GB’a kadar microSD kart desteği
  • 2960 x 1440 piksel çözünürlükte ve 516 PPI yoğunlukta 6.4 inç Quad HD+ Super AMOLED ekran
  • 12 megapiksel geniş açılı kamera ve 12 megapiksel telefoto kamera (ƒ/1.5 ve ƒ/2.4 diyafram), 2x optik yakınlaştırma, çift optik görüntü stabilizasyonu
  • 8 megapiksel ön kamera (ƒ/1.7 diyafram)
  • 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi
  • GPS
  • Bluetooth 5.0
  • NFC
  • Parmak izi sensörü ve iris tarama
  • USB-C port
  • IP68 sertifikası
  • 4.000 mAh pil
  • Kablosuz şarj
  • Android 8.1 (Oreo)
  • 162 mm x 76,4 mm x 9 mm ve 205 gram

Yazılım

Apple, iPhone X’da doğal olarak kendi işletim sistemi iOS’u çalıştırırken Samsung, Note 9’da Google’ın işletim sistemi Android’i çalıştırıyor.

Bu önemli bir farktır ve birçok müşteri için karar verici bir faktördür.

iPhone X, kutusundan iOS 11 yüklü olarak çıkıyor ancak Eylül ayında yayınlanacak iOS 12 güncellemesini tüm dünya ile eşzamanlı olarak alabilecek. Muhtemelen iOS 16 veya iOS 17’ya kadar da güncelleme desteği almaya devam edecek. iOS, oldukça kullanıcı dostu arayüze sahip ve uygulamalar oldukça yüksek performansta çalışmaktadır. Apple’ın büyük önem verdiği güvenlik ve gizlilik özellikleri standarttır.

Galaxy Note 9, kutusundan Android 8.1 (Oreo) ile çıkıyor. Android için yayınlanan son güncelleme Android 9 (Pie) ve şu anda Google’ın kendi cihazları için kullanılabilir. Samsung gibi üreticilerin 5-6 ay içerisinde bu güncellemeyi başta Note 9 olmak üzere diğer cihazlarına vermesi bekleniyor. Her zaman olduğu gibi, Note 9 kullanıcıları için güncellemenin ne zaman çıkacağı, bölgelere ve ülkelere göre dağıtımına ne zaman başlanacağı belirsiz.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2018/07/21/ios-12-vs-android-p-rakipsiz-rakipler/]

Android, iOS’a kıyasla daha düşük güvenlik ve gizlilik desteği sunuyor. Platformların uygulama mağazası tarafında, App Store için Apple’ın uyguladığı politikalar son derece katıdır ve bu uygulama mağazasının temiz kalmasını sağlamaktadır. Google Play için aynı şey söz konusu değil. Zaman zaman virüs veya veri hırsızlığı yapan uygulamaların Android’in uygulama mağazasında yer aldığını duyuyoruz.

Fiyat

iPhone X’un 64 GB ve 256 GB modellerinin fiyatı sırasıyla; 7.499 TL ve 8.599 TL.

Galaxy Note 9’un duyurulan Türkiye başlangıç fiyatının ise 6.499 TL olarak duyuruldu.

Karar Verirken

Galaxy Note 9, iPhone X’dan neredeyse bir yıl daha yeni. Bu yönü ile aslında karşılaştırma yapmak için denk cihazlar değiller ancak iPhone X performansı ile Galaxy Note 9’u alt ediyor. Apple’ın 2018 iPhone modelleri ile Note 9’a kıyasla performans tarafında çıtayı daha da ileriye taşıması bekleniyor.

Görünümü ve kasa yapısı bakımından iPhone X’un daha yaratıcı bir tasarıma ve hoş bir gövdeye sahip olduğu göze çarparken, Note 9’un daha hantal görünüme sahip olduğu görülüyor.

iPhone X’u rakiplerine kıyasla benzersiz kılan Face ID teknolojisi ve TrueDepth kamera halen eşsiz. TrueDepth kamera, Animoji ve Memoji gibi özelliklerle öne çıkarken, Samsung’un henüz bu özelliklerle rekabet edecek gücü bulabilmiş değil.

Yazılım tarafında ise Android ile iOS’u yan yana koymak zaten pek mümkün değil. Özellikle tablet olarak bir iPad’e, bilgisayar olarak bir Mac’e sahip olan kullanıcıların Apple’ın ekosisteminin dışında kalmamak adına iOS’u çalıştıran iPhone X’u tercih etmeleri önemli.

Galaxy Note 9’un tek artısı iPhone X’a kıyasla daha uygun fiyatlı olması. Bunun dışında daha büyük ve daha keskin ekranı ile öne çıkıyor ancak Apple’ın bu yıl, 6.5 inç ekranlı iPhone X Plus (veya iPhone 11 Plus) modeli ile geleceğini hatırlatalım.

Bu noktaya kadar, Galaxy Note 9’u neredeyse bir yıl önceki iPhone modeliyle kıyaslamak yerine Apple’ın Eylül ayı özel etkinliğini beklemek ve 2018 iPhone modelleri ile kıyaslama yapmak daha doğru olacak.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz