Ana Sayfa İpuçları Mac’i Türkçeye Çevirmek (Lion ve Aylin)

Mac’i Türkçeye Çevirmek (Lion ve Aylin)

36

Mac işletim sisteminin son sürümü olan Lion’ın (10.7) artık Türkçe desteklediğini WWDC Notları’nda paylaşmış, Lion kurulumu yazısında da tekrar değinmiştik. Ancak ne kurulumda, ne de Lion’ı kurduktan sonra hala Türkçe arayüz göremeyenler için ufak bir ayarı değiştirmek gerektiğini hatırlatmamız gerekiyor. Böylece Lion’ı Türkçe olarak kullanmaya başlayabiliyoruz.

Sihirli elma lion turkce aylin banner

Lion’ı kurdum, neden hala Türkçe değil? Nasıl olacak?

Eğer Türkçe için ayarlarımız doğru ise Lion kurulumunu bile Türkçe yapabiliyoruz. Kurulum sonrasında da Lion, ve Lion içerisindeki pek çok uygulama, (Mail, iTunes, Safari vb.) yine Türkçe çalışıyor… 🙂

Fakat Mac’imizin dil seçenekleri arasından Türkçe’yi özellikle seçmediğimiz sürece Türkçe olarak kullanamıyoruz. Bu ayarı yapmak için şu adımları izlememiz gerekiyor:

Sistem Tercihleri (System Preferences) içerisinden “Dil ve Metin” (Language and Text) altındaki “Dil” (Language) sekmesini seçiyoruz.

Sihirli elma lion turkce aylin 8a

Bu sekmede yer alan “Türkçe” (Turkish) satırını seçerek, en üst sıraya taşıyoruz.

Sihirli elma lion turkce aylin 9a

Eğer Türkçe (Turkish) satırını göremiyorsak, hemen aşağıdaki “Listeyi Düzenle” (Edit List) butonuna tıklayarak Türkçe’yi seçiyoruz.

Sihirli elma lion turkce aylin 10a

Mac’imizi yeniden başlattıktan sonra tüm Mac OS X uygulamalarımız ve işletim sistemimizi Türkçe olarak kullanabiliyoruz.

NOT: Sonradan yüklediğimiz uygulamalarımız Mac işletim sistemine dahil olmadıkları için Türkçe olmayabilir. Bu uygulamaların geliştiricileri Türkçe’yi desteklemedikleri sürece Türkçe kullanamayabiliriz…

Mac’imiz Türkçe de Konuşabiliyor: Merhaba Aylin!

WWDC Notları’nda paylaştığımız gibi, Aylin adlı bir karakter sayesinde Mac’imiz Türkçe de konuşabiliyor. Özellikle VoiceOver gibi özellikler sayesinde, ekranı görmekte zorlanan ya da bir sesli desteğe ihtiyacı olanlar muhteşem bir haber diyebilirim! 🙂

Aylin’in sesini duymak için WWDC Notları – 3 yazısının sonundaki sesleri dinleyebilirsiniz. Ya da Lion yüklediyseniz Aylin’i direkt olarak kullanmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

Sistem Tercihleri içerisinden Konuşma’yı (Speech) seçin. “Metin Okuma” sekmesi altındaki “Sistem Sesi” menüsünden Aylin’i seçin.

Sihirli elma lion turkce aylin 11a

Eğer yüklü değilse internetten bir kurulum paketi indirmek gerekebilir. 229 MB olan bu paket indirildiğinde artık Mac’imiz Aylin’in sesiyle konuşuyor olacak… 🙂

Sihirli elma lion turkce aylin 2a

Sihirli elma lion turkce aylin 3

Sihirli elma lion turkce aylin 6

Oku Bakalım Aylin

Aylin’e bir şeyler okutmak için bir metin yazıyor, metni seçip sağ tıklıyor ve Konuşma başlığı altından “Konuşmayı Başlat”ı seçiyoruz.

Sihirli elma lion turkce aylin 12

Dilerseniz bu yazıda bir paragrafı seçili hale getirdikten sonra, bu paragrafı da Aylin’e okutabilirsiniz 🙂

Başlangıç için gayet iyi ve tatminkar olsa da, Aylin bazen biraz zorlanıyor 🙂 Özellikle saatin kaç olduğunu ben Aylin’e bir türlü söyletemedim. 🙂 Nedense saat başında bile Aylin susuyor… Ancak bazı arkadaşlar da Aylin’in saat başında tuhaf konuştuğunu, saati doğru söyleyemediğini paylaştılar.

Değerlendirme

İlerleyen zamanda elbette Aylin çok daha iyi bir hale gelecek, hem telaffuzu hem de vurguları çok daha iyi olacaktır eminim. Ancak söylediğim gibi, başlangıç için bile Aylin’in konuşması çok iyi… 🙂

Siz Lion’ın Türkçe olmasından memnun musunuz? Aylin nasıl konuşuyor? Türkçe Lion kullanırken bulduğunuz bazı problemler var mı? Yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


36 Yorumlar

  1. iyi günler Göktuğ bey,mac lere aylinin gelmesi görmeyenler ve az görenler için muhteşem bir haber.yazınız için teşekkürler,aklıma takılan bir konu var yazıda ayline bir metni okutmak için gerekenleri yazmışsınız. sanırım bu sadece “voice over” ı açmadan sadece bir metni okutmanın yolu.voice over actıktan sonra imleç ekranda neyih üzerinde ise onu okuması gerekiyor. yoksa görmeyenler başka türlü mac kullanamazlar. en azından iphone da öyle . voice over açıkken dokunduğum yeri okuyor ve sonra hangi gestcure hareketini yapmam gerektiğini söylüyor. umarım maclerdede farenin veya imlecin üzerinde  olduğu metni veya nesneyi okur.teşekkürler

    • Fatih Bey Merhabalar,

      Söylediğinizi de yapabiliyoruz 🙂

      VoiceOver’ı açtıktan sonra, hemen sağındaki “VoiceOver İzlencesini Aç” butonuna tıklıyoruz.
      VoiceOver İzlencesi açıldıktan sonra soldan “Ayrıntı Düzeyi”ni seçiyoruz.
      Duyurular sekmesi altında en aşağıda yer alan “Farenin altındaki metni şu gecikmeyle seslendir” kutucuğunu işaretleyerek tam da bahsettiğiniz şekilde kullanabiliyoruz…

      Umarım işinize yarayacak şekilde çalışıyordur bu haliyle… 🙂

      • Göktuğ bey teşekkür ederim. en kısa zamanda apple reseller a uğrayıp denemek içinda ricada bulunacağım. . umarım apple in iphone daki  voice over başarısını maclerde d buabilirim.

  2. Merhabalar Göktuğ bey blogunuz sayesinde artık macbookumu daha bilinçli kullanıyorum teşşekkürler.Benim size bir sorum olacak Ben macbookumu 2008 de aldım dolayısıyla trackpad donanımina sahip değilim,şu snow leopard yüklü Lion sürümü anladığım kadarıyla daha çok tracpad odaklı bir yazılım acaba lion satın almak benimniçin gereksizmi olur bir yandanda çok merak ediyorum Bu arada Konfgrasyon 2.1 core 2 duo 3gb ram var üstünde.Saygılar

    • Ben teşekkür ederim. Böyle yorumları görmek memnuniyet verici… 🙂

      Lion’ın TrackPad’i daha iyi kullandığı doğru, ancak Lion kullanmak için TrackPad’e sahip olmak gerekmiyor kesinlikle. TrackPad yerine mouse kullanan da çok fazla insan olduğunu düşünürsek, Lion’a geçmek için TrackPad’in olup olmaması sorun olmamalı.

      Lion’ı, işletim sisteminin yeni bir sürümü olarak düşünürseniz daha isabetli olacaktır. Bu yüzden sadece TrackPad’i düşünerek hareket etmemeniz daha doğru olur.

      Ayrıca Magic TrackPad alarak yine de TrackPad kullanabilirsiniz.. 🙂

  3. Apple ismi bence düşünmüşte seçmiş
    Aylin > iLin gibi :)) Hadi Aylinin lin’ i de Lion’ un kısaltmasından gelmiş diyelim
    oldumu size iLion
    not: akıl sağlığım yerindedir:)
    saygılar

  4. selamlar
    evet haklısınız, ben iphone d 1 senedir kullnıyorum. sanki adamı dövecekmiş gibi sesleniyor.:) nedeni ise yazılımcısının yabancı bir firma olması. genede iyi bir performans. Biz Türklerin geliştirdiği sentetik ses de var. ama aple in onu kullanmasını bekleyemeyiz sanırım. ama en iyi Türkçeye en yumuşak ses o adı “Gü”.

  5. selamlar
    bazı yorumları ancak okuyabildim nedeni ise blogdaki acemiliğimden,
    o yüzden bu sentetik sesleri kullanan biri olarak bir acıklama yapmak istedim.
    Barış beyin dediği gibi aylin ismi apple in icadı değil. nuance adlı bir firma yapmış ve bunu ceşitli platformlara uyarlıyıp satıyolar. ayrıca aylin gibi yabancıların geliştirdiği 2 ses daha var. ama coğu görmeyenin bilgisayarında gül  sesi yüklü.  apple in erişilebilirlilik konusundaki hassasiyetine gerçekten teşekkür etmek lazım. cünkü sattığı cihazları her kesimden insanaın kullanabilmesi için çaba gösteriyor. ve tüm hizmetleri ücretsiz sunuyor. bir symbian telefonda aylin sesini çalıştıran program yükleyebilmek icin yaklaşık 500 TL ödemek gerekiyor.
    ayrıca, biz görmeyenler artık sadece bu sentetik sesleri  bilgisayarlarda veya cep telefonlarında değil dijital hayatın her noktasında görmek istiyoruz. ve birde uygulama geliştiriciler voice over veya benzeri programlara uygun yazılım geliştirebilirlerse bizler dahada memnun oluruz.
    ayrıca Göktuğ bey cok uzun yazdığım için kusura bakmayın,
    teşekkürler

  6. Göktuğ bey dediğiniz gibi Lion Türkçe ayarını yaptım ama hala itunes ingilizce bunun için ayrı bir ayar mı yapmam gerekiyor?

  7. merhaba mac x lion da sistem tercihlerim calismiyor bilgisayar donüp duruyor program yanit vermiyor bu durumda sistem ayarlarimi istediğim gibi kullanamaz oldum bu sorunu nasil giderebilir

  8. selam göktuğ bey. size bir sorum olucak os x lion u kurdum ve ne yapsam ne etsem anlattıklarınızı birebir uygulasamda hiçbir şekilde türkçe olmuyor bunun nedenini de anlıyabilmiş değilim eğer bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler 🙂

    • Yaptığınız adımları ve takıldığınız noktayı detaylıca paylaaşbilirseniz daha iyi yardımcı olabilirim. Sorunuzu şuradan iletebilir misiniz? http://www.sihirlielma.com/soru-cevap/

  9. Merhaba, Aylin Türkçe metinleri okuma özelliğini safari içinde web sitesindenki herhangi bir metini okutmak için değil de pdf, word gibi dosyalar içerisinde yapmak istediğimizde aynı çözümü bulabilir miyiz? Ben uğraştım fakat menülerde öyle bir seçenek yok, pdf dosyayı safari içinde açtım, konuşma seçeneğini seçtim fakat tepki vermedi… Yardımcı olursanız sevinirim. Sınava çalışmam için önemli. Teşekkürler.

    • Menü çubuğundaki Düzen menüsü içerisinden Konuşma’yı seçebilirsiniz. Ancak PDF’i Safari içerisinden değil, önce kaydedip sonra da Önizleme uygulaması ile açmanız gerekiyor.

  10. merhaba, bu ayarları yapınca kullanıcı bazlı bir türkçeleştirme oluyor. ancak bilgisayarı açınca login ekranı vs yine ingilizce olarak duruyor. ingilizce lion üzerine direk kurduğum için kurulum sırasında maalesef dil sormadı. direk ingilizce kurdu. bunun sebebi nedir acaba?

    • Sorunuzu tam anlayamadım. Mac’te Windows gibi farklı diller için yükleme yapılmaz, yükledikten sonra istediğiniz dili seçip kullanabilirsiniz. 

      İstediğiniz ve tam olarak olmayan nedir? Yönetici hesabınız ile bu değişikliği yaptınız değil mi?

  11. herkese selam, az önce bu siteyi farkettim baktım aylin’den yani benden bahsediyorsunuz:)) ben 7 yıldır nuance için çalışıyorum..aylin’i de ben seslendirdim..bana bu proje için belçika’dan 9800 cümle geldi..türkiye’de ki ulusal gazetelerden derlenmiş tam 9800 cümle..dolayısıyla ben normalde çok akıcı konuşan 22 yıldır haberci, spiker ve diksiyon dersleri veren bir kişiyim.ama aylin projesinde ki seslerin kesik kesik çıkmasının tek nedeni farklı kelimelerdeki heceleri bölerek farklı kelimeler oluşturmaları..olay tamamen bundan ibaret..bu arada iphone 4S’te ki haritayı seslendiren de benim yine tamamen aynı teknikle..durumdan ben de rahatsızım ama yapacak bir şey yok:)) ben bile kendi sesimi tanıyamıyorum..sevgiler..

    • Ebru Hanım Merhaba! 🙂

      “Sesinizi duymak ne güzel” cümlesine ek olarak “yorumunuzu görmek ne güzel” demek istiyorum… 🙂

      Açıklamanız için çok teşekkürler. Akıcı konuştuğunuza dair hiç bir şüphemiz yok inanın. Söylemek istediğimiz bu teknolojinin biraz daha iyileştirilmesi aslında. Gerekiyorsa da 9800 yerine 19800 cümle ile Türkçe’yi daha konuşan bir Aylin karakterinin ortaya çıkması… 🙂

      Ama bu da önemli bir başlangıç elbette, Türkçe bir Mac için çok bekledik. Eminim bundan sonra daha da iyi olacaktır.

      Çok teşekkürler tekrar paylaştıklarınız için… 🙂

  12. merhaba. Macbook2.1 (2006 sonu) kullanıyorum. Her dile çevirebiliyorum ama bir türlü Türkçe olmuyor. Recoveryde yaptım. Neden olabilir ?

      • 10.6.8 snow leopard. Türkçeye çevrilmiyomuş. Yama yükledim yarım yamalak oldu ama kullanılabiliyor yinede. verisyon yükseltme yapabiliyormuyuz ?

          • yükseltme ücretlimi ? indirme bağlantısı varsa verirmisiniz ? macbook sadece cd okuyabiliyor. windows xp desteklemiyor windows 7 içinde dvd okuyucu yok. usbden yüklenmiyor. çok karışık. mac bilgisayarıma usbden windows yüklemenin yolu varmı ?

          • Lion yani OS X 10.7 şu anda artık Mac App Store’da yok. Dilerseniz en güncel sürüm olan 10.11 El Capitan’ı yükleyebilirsiniz. Ancak cihazınızın teknik özelliklerine göre bunu tercih etmeyebilirsiniz.

            Eğer Lion yüklemek istiyorsanız 2 seçeneğiniz var:

            1. Apple Store’a giderek oradaki yetkili arkadaşlardan yardım istemek.
            2. Elinde Lion yükleme diski olan bir arkadaş bularak (veya internette biraz araştırarak) ondan yardım almak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz