Ana Sayfa MacOS Mac101: Lion’ı Yeniden, Sıfırdan Yüklemek I – Hazırlık ve Mevcut Sistemi Silmek

Mac101: Lion’ı Yeniden, Sıfırdan Yüklemek I – Hazırlık ve Mevcut Sistemi Silmek

49

Temmuz ayındaki Lion lansmanından sonra pek çok defa soru olarak gelen ve uzun bir süredir aklımda olan bu konuyu paylaşıyorum. “Lion’ı yeniden, hem de sıfırdan yüklemek için neler yapmamız gerekiyor?” sorusunun yanıtını bu yazı dizisinde bulabilirsiniz.

Sihirli elma lion yuklemek banner

Öncelikle belirtmekte fayda var, bu yazıda anlattıklarım genel olarak Snow Leopard (10.6) ve öncesi için de benzerlikler taşıyor diyebilirim. Ancak daima son ve güncel sürümleri dikkate aldığım için bu yazı da Lion odaklı elbette.

Mac işletim sistemi Lion’ı yeniden, sıfırdan yükleme işlemini birkaç adımda yapmamız gerekiyor:

  1. Hazırlıklar
  2. Mevcut Sistemin Silinmesi (Format atmak)
  3. Lion Yüklenmesi ve Ayarlar
  4. Temel Ayarlar
  5. Yedeklerin Geri Yüklenmesi

Gelin her adımı detaylıca birlikte gerçekleştirelim…

1.Hazırlıklar

Bu adım tüm işlemlerin en önemlisi. Bu yüzden azami dikkat göstermekte fayda var. Çünkü bu adımda yedeklerimizi alıyoruz, ve Lion’ı yeniden yüklemek için gereken hazırlıklarımızı yapıyoruz.

Time Machine ile Yedekleme

Time Machine sayesinde mevcut sistemimizin, uygulamalarımızın, ayarlarımızın, kısacası her şeyimizin yedeğini tek hamlede alabiliyoruz. Eğer Time Machine’i daha önce kullanmadıysanız, ya da nasıl kullanacağınızla ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız “Time Machine ile Mac’imizi Yedeklemek” yazısına göz atmanızı öneriyorum.

Sihirli elma time machine yedeklemek ikon

Öncelikle Time Machine’i kullanarak sistemimizin komple bir yedeğini alıyoruz. Böylece Lion’ı yeniden kurduktan sonra, her şeyimizi aynen geri yükleyebiliyoruz.

Elle Yedekleme

Eğer Time Machine’i kullanmıyorsak, ya da ne olur ne olmaz diye ikinci bir yedek almak istiyorsak, Ana Klasörümüz içerisinden istediğimiz klasörlerin yedeğini alabiliyoruz. Örneğin Belgeler, Müzik, Resimler klasörlerini belki de en önemli klasörler olarak nitelendirebiliriz.

Sihirli elma lion yuklemek 1

Bu klasörlerimizi de başka bir harici diske kopyalayarak ikinci bir yedek, yani yedeğin de yedeğini alabiliyoruz.

Yükleme Diski Oluşturmak

Lion’ı yüklemenin en hızlı yöntemi, öncesinde bir yükleme diski oluşturmak. Böylece yükleme dosyalarını bir USB belleğe atıyoruz ve kurulum sırasında da bu belleği kullanarak hızlıca kurulum yapabiliyoruz.

Sihirli elma lion yukleme diski

Lion için nasıl bir yükleme diski oluşturulacağını öğrenmek için “Mac101: Lion Yüklemesi Nasıl Yapılır?” yazısına göz atabilirsiniz.

Lion’ı Mac App Store’dan Yüklemek

Eğer yükleme diski oluşturmakla uğraşmak istemiyorsak, bu sefer de sadece hızlı bir internet bağlantımızın olması bile yeterli..! Lion’ı Mac App Store üzerinden satın aldıysak (bu çok önemli), yeniden kurulum sırasında yeniden internetten indirip kolayca yükleme yapabiliyoruz.

Lion 2

Elbette bu aşamada şunlara ihtiyacımız oluyor:

  • Mac’imizin internete bağlı olması (Hızlı bağlantı olması en iyisi olacaktır)
  • Lion’ı Mac App Store üzerinden satın almış olmak
  • ve satın aldığımız Apple Kimliği’nin şifresini biliyor olmak

Eğer bunlara sahipsek, elimizde hiç bir sistem CD’si, DVD’si ya da yükleme diski olmadan bile Lion’ı yeniden yükleyebiliyoruz.

2. Mevcut Sistemin Silinmesi

Yedeğimiz hazır. Yükleme diskimiz elimizin altında. Yani artık hazırlıklarımızı tamamladık. Sıra geldi diskimizin içerisindekileri silmeye… 🙂

Yapmamız gereken şey çok basit:

  1. Mac’i Kurtarma Modu’nu (Recovery Mode) kullanarak aç
  2. Disk İzlencesi (Disk Utility) ile diski sil

Sihirli elma bos alani guvenli silmek disk utility

Bunu yapmanın birkaç yolu mevcut elbette:

Hangisini kullanırsak kullanalım, yapacağımız işlemler aynı. Ancak ben hazırlığını da yaptığımız “Lion Yükleme Diski”ni kullanarak nasıl yapacağımızı paylaşacağım.

Yedeklerimizi aldıktan ve yukarıda paylaştığımız hazırlıklarımızı yaptıktan sonra, Mac’imizi kapatıyoruz. Yükleme diskinin yer aldığı USB belleğimizi Mac’imize takıyoruz.

Sihirli elma macbook air reinstall drive 8

Klavyemizdeki alt / option tuşuna basılı tutarak Mac’imizi başlatıyoruz.

Option

Apple logosu görünene kadar basılı tuttuktan sonra tuşu bırakıyoruz ve bekliyoruz. Kısa süre sonra karşımıza Başlangıç Yöneticisi (Startup Manager) ekranı geliyor. Bu ekranda USB belleğimizi seçiyor ve Enter tuşuna basarak ilerliyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 12a

Bir sonraki ekranda Mac OS X İzlenceleri (Mac OS X Utilities) penceresi karşımıza geliyor. Bu ekranda en aşağıdaki Disk İzlencesi uygulamasını (Disk Utility) seçiyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 2b

Disk İzlencesi açıldıktan sonra, sol taraftan sabit diskimizi seçiyor ve sağ taraftan da “Sil” sekmesini seçiyor, ve sağ aşağıdaki “Sil” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 3a

Böylece diskimizde yüklü olan Mac işletim sistemini silmiş oluyoruz. Bu kadar basit 🙂 Format atmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. 🙂 Silme işlemi bittikten sonra Disk İzlencesi uygulamasını kapatıyoruz.

Lion yüklemek için artık hazırız. Lion yüklemesini nasıl yapacağımızı öğrenmek için “Mac101: Lion’ı Yeniden, Sıfırdan Yüklemek II” yazısını okuyarak devam edebilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


49 Yorumlar

  1. Merhaba. Yazi icin cok tesekkur ederim fakat ben mbp2011 aldigimda icinde lion ile geldi. Dolayisiyla kendi apple hesabimla lion indirmedim hic. Su aralar format atmak istiyorum. Lion diskimi nasil olusturabilirim? Store’da lion icin sadece ” downloaded ” yaziyor. Purchase sayfasinda ise lion gozukmuyor.

    Tesekkurler

    • Merhabalar,

      Yeni nesil MacBook Air’lerle birlikte herhangi bir CD, DVD ya da USB bellek gelmiyor biliyorsunuz. Bu yüzden Apple, bizi tüm bu yükleme işlemleri için Kurtarma Modu’na yönlendiriyor.

      Kurtarma modunu kullanarak Lion’ı yeniden yükleyebiliyoruz. Ancak Mac App Store’dan satın almadığımız için (Yeni MacBook Air sahibi olarak) USB belleğimizi oluşturmak için gerekli dosyalara erişemiyoruz… 🙂

      Apple’ın kendi sattığı USB bellekleri kullanarak yükleme yapmak istesek bile ($69) Apple buna izin vermiyor, ve bizi kurtarma modunu kullanmaya zorluyor. Bu yüzden başkasının hazırladığı bir USB belleği kullanarak Lion’ı siz de kurabilir misiniz emin olamıyorum, çünkü deneme imkanım olmadı henüz.

      2011 model bir MacBook Air bulabilirsem ilk deneyeceğim şey bu olacak… 🙂

  2. Göktuğ bey yazılarınızı çok severek takip ediyorum inş. site daha iyi gelişir. benim makine mac mini 2011 şu yeni çıkanlardan dvd-rom’u olmayanlardan ben buna format atmak istiyorum bilgisayarı yeniden başlatıyorum ve alt(option) tuşuna basılı tutup disk izlencelerine giriyorum ve ondan sonra mac os x lion’u yeniden kur’u tıklayıp hdd bölüntüsünü seçtikten sonra sürdürü tıklıyorum ve ek bileşenler indirmeye başlanıyor kalan zaman 150 saat diyor be şimdi bu bileşenlerin indirilmesinimi bekliyecem 2 gün. Bunun başka yolu yokmu? Bu niye böyle yavaş indiriyor? Ben her formatta böyle 2 gün bekliyecemmi? Of of. Bende böyle usb den yüklemek istiyorum ama yapamıyorum çünkü ben lion yükleme imajını mac te bulamıyorum bi türlü spotlighttada aratıyorum yok bi türlü bulamıyorum yeniden başlatıp disk izlencelerine girdiğimde görebiliyorum ama moc os x install diye bir disk bölümü çıkıyor ama bi türlü usb stick yapamıyorum. Apple da bi usb stick göndermedi ben ne yapacam şidi 170 saat bekliyecemmi. Lütfen yardım edin göktuğ bey.

    • Bu kadar profesyonel soruların ardından benim de son derece amatör bir sorum olacak 🙂 
      Ben App Store’dan Lion’un en son sürümü 10.7.4 ü satın aldım. Kurtarma diski oluşturmadan işlem yapmak istiyorum ki; siz bunu yapabileceğimizi zaten iletmişssiniz. Soruma gelince, ben format atma yani şu mevcut sistemin silinmesi durumunu anlayamadım, onu yapmadan da bu sistemi kuramaz mıyım?
      Değerli zamanınızı aldığım için af dileyerek minik soruma cevap diliyorum…

      Teşekkürler,

        • goktug bey merhaba bıraz tarıhte kalmıs bır konu ama 2.el macbook air aldım ve hiç açılmıyor (tabı bılerek aldım ) bunu nasıl formatlarım yardımcı olabılır mısınız ? 
          teşekkürler 

          • yok aslında elmadan sonrası hiç gelmiyor altta bir adet loading bar çıkıyor ve cihaz otomatik olarak kendini kapatıyor 

  3. Merhabalar. Öncelikle bu güzel paylaşımınız için teşekkür ederim.
    Ben yaklaşık 1 ay önce MacBook Pro 17″ satın aldım ve yanında Mac Os 10.6.7 DVDsi geldi. Yaklaşık 1 aydır kullanıyorum ve özellikle makinede ADMIN olabilme konusunda sıkıntılar yaşıyorum. Bu sıkıntıyı giderebilmek adına Lion’u tekrar yüklemek istedim ve sizin yazınızı aynen uygulamaya çalıştım. Ancak “Başlangıç Yönticisi Ekranı”ndan DVDyi seçtiğimde “Disk İzlencesi” gelmiyor, direkt kuruluma başlıyor. Fakat ben tüm bilgileri silip yeniden kurmak istiyorum.
    Ne yapmam konusunda beni yönlendirebilirseniz sevinirim.
    Teşekkürederim.

  4. Merhaba. paylaşımların için cok cok teşekkür ederim yalnız bir sıkıntım var. lion 10.7.1 olarak appstor dan  satın aldım tekrardan format atmak zorunda kaldım. ama lionun yedegi olmadıgı için tekrardan bu sefer 10.7.2 olarak indirdim. ama şuan benden yine 29 dolar kesti ama sanal kartımda  limit yoktu o yüzden tekrar appstore giriş yapamıyorum bana sürekli hesabını dogrula falan diyor. bunun nedeni nedir ilk satın aldıgımızda yeniden indirdigimizde üvretsiz degilmiydi yardımcı olursanız cok sevinirim şimdiden cok teşekkür ederim herşey için sagolun…

    • Bilal Bey Merhabalar,

      Söylediğiniz doğru, yani bir uygulama için sadece 1 defa ücret ödüyoruz.

      Yaşadığınız konu şöyle olabilir: Bazı durumlarda (yeniden kurulum vb.) Apple ID’nin sahibini kontrol etmek için, Apple bizden kredi kartımızın son hanesini vb. sorabiliyor.

      Ancak bunu sorması, sizi ücretlendirmek için değil, Apple ID’nin sahibinin siz olduğunu kontrol etmek. Böylece sizden habersiz bir şekilde, Apple ID’nizi ele geçirmiş birinin, sizin paranızı harcamasını engellemek.

      Ancak, durum böyle değilse, ve kart ekstrenizde ikinci defa Lion ücretlendirmesini görüyorsanız, elbette bir hata var demektir. 

      Lion lansmanı sırasında bu gibi durumlar az da olsa yaşanmıştı. Ve ücretlerinin de iade edildiği paylaşılmıştı. 

  5. Merhaba benim lion isletim sistemli 320 gb’li macbook pro var. Machintos hd hic bir boluntu yapmama ragmen 259 gb olarak gozukuyor. Disk izlencesinden sildim tek boluntu yapmak istedim 320 gb olsun diye ama olmadi. Hep 259 gb olarak kaliyor bende dogal olarak format olarak orayi seciyorum. Bu sistemin kendisinden kaynakli mi yoksa ben bir hata mi yapiyorum.

  6. mac os lion u update ederek yükleyen ve sonra tekrar son versiyonunu indirmek isteyen arkadaşlar içinde işlerine yarıyacağını düşündüğüm bir dip not: 

    Open the Mac App StoreHold the Option key and click on “Purchases” (Klavyedeki ALT tuşu)Option-click on “OS X Lion” from the purchased app list“Installed’ should now say “Install” which allows you to re-download OS X Lion, otherwise you can Option-click again on the “Install” button to start re-downloading OS X Lion, shown in the screenshot above

      • Göktuğ bey iyi güzel has hoş diyorsunuzda benim makine 2011’de çıkan mac mini yani os x lion direk yüklü olarak geliyor. Ve sizin dediğiniz bu dipnotu uyguluyorum ki os x lion’u indireyim diye ama bende satın alınanlar bölümünde os x lion çıkmıyor alt tuşuna basıpta açsam yine aynı. Gelmiyor. Ama mac os x lionu indirmek için mac os x lion sayfasına giriyorumki indireyim installed yazıyor indiremiyorum sonra alt tuşuna basıp aslan resminin üstüne tıkladığımda yeniden satın alma linki geliyor 29.99 dolar yazıyor tıklayıncada satın alıyorum bu nasıl iş yaw ingilizcemde yetmiyorki apple’a mail atam.

        • Semih Bey selamlar,
          Sizin Mac’inizde Lion yüklü geldiği için Mac App Store’dan satın almamış oluyorsunuz Lion’ı. Bu yüzden bahsettiğiniz gibi “satın al” butonu görünüyor.

          Eğer Lion’ı yeniden yüklemek isterseniz Mac’inizi command-R tuşlarına basarak açmanız gerekiyor. Şu yazıdan detaylara erişebilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/08/10/lion-mac-kurtarma-recovery/

      • Lomen gedik bey merhaba ben bunu biraz fazla karıştırdım tam bilmemekle beraber uğraşıyorum ama bir türlü olmuyor tele numara herkesin eline de verilmiyor acaba anlatabilor muyun iyi günler iyi akşamlar teskkurler

  7. Teşekkür ederiz. Bir sorum olacaktı. Bende disk izlencesinde Macintosh HD ye bastığımda sizin resimdeki gibi Sil Seçeneği yok. Boş alanı sil ve Güvenlik Seçenekleri bide Atla diye biyer vr o kadar. Nereden sileceğim

    • Macintosh HD sistemin yüklü olduğu disktir. Bu yüzden zaten yüklü bir sistem içerisinden bu diski silemezsiniz. 

      Bir USB bellek takarak, ya da Kurtarma modunu kullanarak mevcut diskinizi silebilirsiniz. http://www.sihirlielma.com/2011/08/10/lion-mac-kurtarma-recovery/

      Ancak bu diski silerseniz sisteminizle ilgili her şeyin de silineceğini unutmayın lütfen.

      • Çok Teşekkür ederim. Allah Razı Olsun yav. Çok hızlısınız. Ve çok güzel bilgiler veriyorsunuz. Hallettim dediğiniz gibiymiş. Yeniden kurdum ve yükledim herşeyi. Ama Time Machinden korktum eski ayarları programları filan yüklemekten. Çünkü bazı programlarda hatalar oluyordu kullanıcı kaynaklı. O hatalı ayarları tekrar kurar diye yapmadım. Yeni baştan tek tek kendi ayarlamalarımı ve yedeklerimi manuel yapıyorum. Bir şey daha sorabilirmiyim. Time Machineden Applicationları geri yüklesem bazı programlarda serial istiyordu buradaki arkadaşta orjinali vardı bir kere kullanımlık serial vermişti ve olmuştu. Program ismi vermiyeyim reklam olmasın. Ona yine serial istermi yoksa eski seriali kendi tanırmı. Karışık mı oldu bilemedim. Teşekkür ederim. 

        • Time Machine ile tüm ayarlarınız ve tüm bilgileriniz, hiç dokunulmamış ve değişmemiş gibi geri gelir. Ancak lisanssız ürünlerle ilgili aynı yorumu yapamıyorum, ve asla önermiyorum.
          Selamlar.

  8. Göktuğ bey, 1 aylık mac i ime format attım… başlangıç taki menüden komple harddisk i silip yeni bir sürüm yükledim. ancak farkettim ki bazı ayarlarım hala eskisi gibi duruyor. Özellikle safari programında yer imlerim silin memiş bunun sebebi hikmeti nedir… bilgisayarı komple 0 yapmanın bir yolu varmıdır. Saygılar.

      • Hocam… Gerçekten siz bu işi biliyorsunuz. Evet. iCloud hesabımı aktif etmiştim. Ve o ayarlar da oradan gelmiş. Sonra bende dedim mac imi iCloud dan sileyim dedim. Sormayın başıma gelene hani orada ses çal ın yanında Mac imi sil var ya oraya tıklamışım… Mac komple silindi. Zaten içi boştu. Ama işe yaradığını test etmiş oldum. 🙂 İyi çalışmalar.

          • Göktuğ bey bir şey daha sormak istiyorum.
            – izleme dörtgenin’de herhangi bir kelimenin üzerine 3 parmakla tıkladığımızda o kelime sarı fonta giriyor ve bu kelime Wiki’de aranıyor bildiğim kadarıyla.
            – Neden bu arama Wiki de yapılıyor ? Wiki yi Google ile değiştirmenin bir youlunu biliyor musunuz ?
            -selamlar, saygılar.

  9. merhaba

    ben 2.el macbook pro aldım ilk sahıbının kişisel bilgilerini sılmek ıstıyorum kurulum dvdsı de mevcut degıl en kısa yoldan nasıl halledebılırım acaba

  10. Dikte ve Konuşma-yı kapatıyorum kapanmıyor

    Arkadaşlar, Dün ne yaptıysam Dikte ve Konuşma açıldı.
    Ama kapatıyorum kapanmıyor.
    Çıldırıcam yardımcı olun.

  11. Değerli arkadaşlar, buradaki ve benzer konulardaki yorumlarda dahil tamamını okumama rağmen sorunumu çözemedim. Problemim ana hatları ile şudur.

    Sıfır Macbook Air aldım. Late 2010. Orjinalinde Lion vardı. 1 sene önce ML satın aldım. Ama sistemim yavaşladığından tekrar Lion’a dönmek istedim.

    Sorunlar:

    1. Kurtarma diskinden Lion yüklemek istediğim de farkettim ki kurtarma diskinde Lion gitmiş ve yerini ML almış. Bu kapa bana kapandı artık.

    2. App Sote ‘den Lion ‘u bulamadım. Nereden indirebilirim. Ayrıca bilgisayar ile kurulu geldiğinden nasıl Lion edinebilirim. Bende ne yedek var, nede kurtarma diski. Lisanslı Lion nasıl yükleyeceğim.

    İlgi için şimdiden teşekkür ederim.

  12. 10.8 mounain lion yüklü recovery modunda açıp disk izlencesinden silemiyorum fiilevault açık olduğu için yani filevaultun şifresini unuttum ama format da atamıyorum nasıl format atacağım?

  13. öncelik le selam ben macbook pro osx 10.8 kulaniyom ve bu gun mackimi so x izlenceleri bulumunden disk izlencesi kismindan macintosh diyn bulumu kombile sildim 🙁 ve windows hd meyi de sildim sonra os xi yeniden yukle meye geldim yukle kismina gelince sadece recovery hd karisima cikdi neyapmam lasim elimde herhangi bir dvd de yok ama daha önce lion almisdim kodlari var bende sorun nerde yapdim acaba lutfen yardim edin bunu filandyada bir servise gödursem bende bende enaz bir macbook parasi alir neyapsam saygilar goktug bye sen bunu hakindan bir sen gelirsin simdiden tesekur ederim beklemedeyim 🙁

  14. Bir sorum olacak. Mac mini kullanıcısıyım, haliyle kablosuz klavye ve Mouse kullanıyorum. Bilgisayar açılışında CMD-R kombinasyonunu denediğimde recovery mode kısmına giriş olmuyor, normal bir şekilde apple ikonu gelerek mac açılıyor. Cünkü mac mini klavye ve Mouse ı açıkdıktan sonra active ediyor. Bu nedenle açılışda tuşlara başmanın bir anlamı yok. Sorum Şu: Ben mac mini de (imac için de geçerli) nasıl recovery mode bölümüne girip format atabilrim? Tşkler

  15. merhabalar… ben sadece tum bilgilerimi sifirlamak istiyorum cunku macbook air i kuzenimden aldim ve onun bilgileri heryerde karsima cikiyor yedekleme filan yapmadan bunu nasil yapabilirim?

  16. Merhaba kurulum diskimi yaptım fakat startup manager ekranında diskim görünmüyor, sadece macitosh ve recovery var, acaba nerede yanlış yapmış olabilirim?

  17. Yükleme ekranında Macintosh HD yani yükleme yapacağımız, formatladığımız diski görüp, doğrudan o diski seçiyoruz ve yükle / install diyoruz ya benim oradaki disk kilitli gözüküyor. Haliyle sistem kuramıyorum. Napabilirim???

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz