Mac almayı düşünüyorsunuz, ama kararsız mısınız? Mac’e geçiş yapmadan önce aklımızda bazı soruların olması elbette gayet doğal. 2008’in bahar aylarında ben de benzer bir dönemden geçtiğim için kendi deneyimlerimi, aklımdaki soru işaretlerini ve bunlara nasıl yanıtlar bulduğumu Sihirli Elma’da paylaşmanın faydalı olacağını düşünüyorum.
Zamanlama
Mac’e geçiş yapmak için en doğru zaman “şimdi” 🙂 Mac’e geçtiğimde ne kadar verimli çalıştığımı, problemlerden uzaklaştığımı düşündüğümde “keşke ilk karar verdiğim zaman geçseymişim” diyorum. Çevremde de pek çok tanıdığım bu konuda benzer yorumlar yaptıktan sonra anladım ki böyle düşünen tek ben değilmişim…
Peki satın alma kararı için doğru zaman şimdi mi? Bir kere şunu söylemek lazım, Apple hemen hemen her sene tüm cihazlarını yeniliyor, ister bir iPhone almış olalım, ister bir MacBook, 1 sene içerisinde Apple bu cihazın daha iyi bir versiyonunu mutlaka piyasaya sürecektir. Dolayısıyla endişelenmeye gerek yok, Apple bizden bağımsız olarak tüm cihazlarını sürekli olarak yeniliyor… 🙂
Ancak her ürünün genellikle belirli bir dönemde yenilendiğini biliyoruz ve en azında buna göre kendimizi ayarlayabiliriz. Mesela iPhone her sene Haziran/Temmuz döneminde yenilenirken, MacBook Pro serisi bahar aylarında, iPod serisi ise sonbahar döneminde yenileniyor diyebiliriz.
Son dönemden bir örnek vermek gerekirse, mevcut MacBook serisi Mayıs 2010’da, MacBook Pro serisi ise Nisan 2010’da yenilendiği için bir sonraki güncelleme 2011 yaz aylarına doğru olacak diye tahmin yürütebiliriz. Özellikle de yeni Mac işletim sistemi Mac OS X Lion’ın da 2011 yazında piyasaya sürüleceği düşünüldüğünde, bu tahmin biraz daha güçleniyor 🙂
Hangi Mac’i tercih etmeliyim sorusuna ise yanıt vermek zor olsa da, modellere göz atıldığında aslında her kullanım için uygun bir tercih yelpazesinin olduğunu görüyoruz…
- Taşınabilir modeller: MacBook Air, MacBook ve MacBook Pro
- Masaüstü modeller: iMac, Mac Mini ve Mac Pro
Alışma Süreci
Belki de en çok korkulan konu bu: “Acaba alışabilir miyim?” sorusu zihinleri kurcalıyor… Hem kişisel tecrübemden faydalanarak, hem de etrafımda geçiş yapan kişilerin deneyimlerini yorumlayarak şöyle yanıt verebilirim sanırım bu soruya: Geçiş süreci mutlaka olacak, bir alışma süresi gerekiyor. Sonuçta tamamen farklı bir işletim sistemine geçiyoruz. Ancak getirdiği kolaylıklar, pratiklikler ve verimlilik düşünüldüğünde, bu geçiş sürecinin aslında “daha iyi, daha verimli bir çalışma sistemini” öğrenmenin ilk adımları olduğunu anlıyoruz.
Yani Mac kullandıkça daha iyi, daha verimli çalışıyoruz. Problemlerle uğraşmak, bilgisayarın açılmasını kapanmasını beklemek yerine kendi işlerimize odaklanabiliyoruz. Mac’imiz bize sorun değil çözüm üretiyor…
Hangi işletim sisteminden geçiş yaparsak yapalım, belirli klavye alışkanlıklarımızın olması kadar doğal bir şey yoktur elbette. Mac klavye kısayollarına alışmak ise en sıkı alışkanlıkları olanlar için bile sadece birkaç haftalık bir süre gerektiriyor diyebiliriz. Sihirli Elma’daki klavye kısayolları ile ilgili yazılarımız da işte tam olarak bu noktayı adresliyor ve geçiş konusunda kolaylıkla erişilebilecek bir kaynak olarak elimizin altında bulunuyor.
Uygulamalar
Mac’e geçiş yapmadan önce, eski ve sıkı bir Windows kullanıcısı olduğum zamanlarda vazgeçemeyeceğim bazı uygulamalar olduğunu düşünürdüm. Ancak şimdi 2,5 senelik Mac tecrübeme baktığımda, eskiden kullandığım çoğu uygulamadan hem görsel hem de işlevsel anlamda kaliteli uygulamalar kullanmaya başladığımı görüyorum. Yani Mac’e geçtiğimden beri kullandığım uygulamaların da kalitesi artmış durumda…
Ofis uygulamaları konusu birçoğumuz için belki de kritik görülebilecek bir konu. Rahatlıkla söyleyebilirim ki Microsoft’un Mac için geliştirdiği Office paketinin yeni versiyonu (Office for Mac 2011) her konuda ihtiyaçlarımı karşılıyor ve paylaştığım dokümanlar da Windows kullanan makinelerde problemsiz çalışıyor. Yani artık eskiye göre, Office paketinde çok daha iyi bir entegrasyon söz konusu…
Oyunlar konusunda ise söyleyebileceklerim kısıtlı, zira ben oyunları iPhone, iPad ya da Playstation gibi farklı platformlarda oynamaktan keyif alıyorum. Bu yüzden Mac’in oyun konusunda nasıl bir performansı olduğu ile ilgili yorum yapmam pek doğru olmaz. Ancak takip ettiğim ve etrafımda gözlemlediğim kadarıyla Mac platformu da hızlı bir şekilde yeni oyunlar tarafından destek görmeye başlıyor ve ileride bu destek daha da artacak. Ancak şu an için elbette Windows ile karşılaştırıldığında Mac’in oyun konusunda aşağılarda kaldığı bir gerçek.
Son olarak da Windows’un Mac üzerinde çalışmasına değinelim. Apple’ın 2006 senesinde Intel işlemcilere geçmesiyle birlikte artık Mac donanımı üzerinde de Windows çalışabiliyor. Boot Camp adı verilen, Apple’ın geliştirdiği bir uygulama sayesinde Mac’imizin diskini bölerek bir de Windows yüklememiz ve bunu kullanmamız mümkün.
Ancak Mac’in çok daha iyi işletim sistemi varken Windows’u kullanmayı ben kimseye tavsiye etmiyorum. Eğer Mac’i desteklemeyen, tek bir program için Windows işletim sistemi bir şekilde kullanılması gerekiyorsa Parallels veya VMWare Fusion gibi çözümler düşünülebilir, ancak bunlara bu yazımızda değinmiyoruz…
Dokümanlar, Müzik ve Resimler
Geçiş kararı alınmadan önce belki de son olarak aklımıza gelen konu da mevcut sistemimizde kullandığımız dokümanlar, müzik ve resimlerimizin yeni Mac’imize nasıl aktarılacağı… Bu konuyu kendimiz de basit bir USB disk ile çözebiliriz. Ancak Mac’imizi bir Apple satış noktasında aldığımız taktirde buradaki arkadaşlar tüm bilgilerimizi Mac’imize güvenle taşımamız konusunda bize yardımcı olabiliyorlar. Dolayısıyla dosyaları aktarma işlemi bizim için kesinlikle bir külfet değil…
Mac’in Avantajları
Burada çok fazla detaylandırmaya gerek yok, ancak kararsızlık noktasında altı çizilmesi gereken birkaç nokta olduğunu düşündüğüm için -hepsi olmasa da- Mac’in kendimce en çok beğendiğim bazı avantajlarından bahsetmenin faydalı olacağını düşünüyorum.
- Mac’imiz daha iyi, daha verimli bir bilgisayar olması için yazılımı ve donanımı bir bütün olacak şekilde tasarlanmıştır.
- Pil ömrü 13 inç’lik modellerde 10 saati (15 inçler için 9 saat) bulur ve bu doğrudur.
- Anti-Virüs programı kullanmamız gerekmez, sistemimiz yavaşlamaz, birşeyler bozulacak diye endişelenmemiz gerekmez.
- Hızlıdır… Ekranı kapatırız kapanır, ekranı kaldırırız açılır, direkt çalışmaya başlarız…
- Kullanımı kolaydır. Karmaşık işlemler, ayarlar bile daha kolay anlaşılacak şekilde tasarlanmıştır.
Apple’ın Türkiye distribütörü Bilkom’un ‘Neden Mac?’ sayfası için tıklayabilirsiniz.
Apple Türkiye’nin ‘Mac’i sevecek olmanızın nedenleri’ sayfası için tıklayabilirsiniz.
Apple’ın ‘Why you’ll love Mac?’ sayfası için tıklayabilirsiniz.
Teşekkürler yazı için, Mac almak konusunda hızlıca ilerliyorum sayenizde:)
Eger maddi bir engel yok ise durdugun hata derim..)))
Windows’da yıllarca boşa surunmusum diyeceginden emin ol.
Yeni MBP ‘ye geçmiş biri olarak diyeceğim şudur: Sadece kapağını kaldırın ve açma tuşuna basın gerisi geliyor zaten:)))
🙂
bugün vatan’ın kampanyasıyla nihayet kavuştum macbook’uma:) bir kaç saattir blogdaki yazıları tekrar okuyup uygulayarak öğrenmeye çalışıyorum. tekrar çok teşekkürler tüm yazılarınız için…
Hayırlı olsun Sercan Bey… 🙂
Yorumlarınız için teşekkürler…
PAylaşım için çok teşşekürler…
MAC WINDOWS’UN KOPYASI VE DÜNYA NIN EN SAÇMA PROGRAMI BU KONU DA WINDWS EN İYİ Sİ MAC DE BULUNMAYANLAR’IN 100%’Ü WINDOWS DA WIN DOWS ALMANIZ’I TAVSİYE EDERİM ASLA PİŞMAN OLMAZSINIZ
Elbette her türlü görüşe saygılıyız Fatih Bey. Ancak neleri göz önünde bulundurarak, ve hangi karşılaştırmaları yaparak yorumunuzu paylaştığınızı açıklayabilirseniz çok memnun oluruz.
Örneğin Mac ile Windows’u karşılaştırmışsınız, ama Mac bir donanım, Windows ise bir yazılım. İşletim sistemlerini karşılaştırarak mı bu kanıya varıyorsunuz, yoksa bilgisayar donanımlarını mı?
Goktug bey merhaba.
Ben mac ile tanisali 3-4 ay oldu ve zaman buldukca eski yazilarinizi okuyorum.
Gecen gun windows a ihtiyac duymam dolayisi ile bootcamo ile win7 kurdum, ve VMware programiyla es zamanli calistiriyorum,Yanliz USB ye taktigim flash diskleri windows a gosteremedim, mac de gozukurken windowsta goremememin sebe ne olabilir. Yardimci olursaniz sevinirim.
bütün yazılarınızı ezberledim diyebilirim çok teşekkürler 🙂
benim merak ettiğim şey macbookta sadece facetime ile görüntülü konuşabiliyoruz ? malum herkesin apple’ı yok,msn’in çalışmadığını duydum bu doğru mu ? şimdiden teşekkürler ..
Böyle bir kısıtlama yok, hiç merak etmeyin 🙂 Daha önce Adium’u paylaşmıştım benzer bir IM olarak: http://www.sihirlielma.com/2010/09/30/adium-ile-tum-anlik-mesajlasma-servisleri-bir-arada/
Ayrıca Mac için de MSN Messenger uygulaması mevcut! 🙂 http://www.microsoft.com/mac/messenger
Merhaba macbook larda yazilim gelistiremiyormusuz boyle bisey varmi mesela android icin program gelistiremezmiyiz ne bileyim windows icin program falan mumkun mu yazilim gelistirmek bide cok cabuk ciziliyormus metalinden dolayi bilgilendirirseniz sevinirim
Batuhan Bey selamlar, MacBook’larda yazılım geliştirilemez olur mu? Tam tersine, bir çok geliştirici yurt dışında pek çok farklı sebeple MacBook’u tercih ediyorlar. Mac’ler ile istediğiniz platform için uygulama geliştirebilirsiniz.