Ana Sayfa Karşılaştırmalar Yeni MacBook Air ve Retina Ekranlı MacBook Pro ne kadar hızlı?

Yeni MacBook Air ve Retina Ekranlı MacBook Pro ne kadar hızlı?

15

WWDC’de duyurulan yeni MacBook Air ve Retina Ekranlı MacBook Pro’dan önceki yazılarımızda bahsetmiş, özellikleri ve ABD’deki fiyatlarına değinmiştik. Bu yazıda ise bu yepyeni cihazların performanslarına bir göz atacağız. Bakalım yeni MacBook Air ne kadar hızlı, Retina Ekranlı MacBook Pro ise inceliğine rağmen performanslı mı? 🙂

Sihirli elma hiz performans macbook air pro retina banner

Henüz hem Retina MacBook Pro hem de yeni MacBook Air’lere dokunma ve inceleme fırsatım olmadığı için, yurt dışındaki blog’ların yaptığı bazı karşılaştırmaları baz alacağım.

İşlemci & Chipset performansı karşılaştırması

2012 model MacBook Air’ler önceki senelere göre oldukça yüksek performans artışı sunuyor. Bunun temel nedeni olarak işlemci ve chipset değişimini söyleyebiliriz. Yeni Ivy Bridge mimarisiyle 32nm’den 22nm teknolojisine geçilmesi ile Intel’in bu yeni işlemcileri hem daha hızlı, hem de daha az güç tüketiyor.

Performance processor

Aradaki farkı daha iyi anlamak için aşağıdaki 2010, 2011 ve 2012 MacBook Air’lerin Geekbench testinin sonuçlarına göz atmak yeterli. En düşük puanlı 2012 MacBook Air’in bile, geçtiğimiz seneki en performanslı MacBook Air’i geçiyor olması ciddi bir performans artışına işaret ediyor.

Sihirli elma geekbench macbook air 2

Retina MacBook Pro’dan önce aslında yenilenen MacBook Pro’ya değinmek iyi olabilir. Çünkü sonuçlara göre yeni 15-inç MacBook Pro belli ki şimdiye kadarki en hızlı MacBook Pro… 🙂 Retina MacBook Pro hemen arkasından geliyor, ancak aralarında küçük de olsa bir işlemci farkı olduğunu, Retina olan modelin bu yüzden biraz geride kaldığını söyleyebiliriz.

Retina macbook pro

Ancak yine de bu inceliğe rağmen Retina MacBook Pro performans açısından bir ödün vermemiş, ve MacBook Pro’lar içerisinde listede en üst sıralarda kendisine yer bulmuş. Ve kesinlikle geçtiğimiz senenin MacBook Pro’larından daha hızlı.

Sihirli elma geekbench macbook pro 2

Neden daha hızlı?

Dışarıdan değişmemiş gibi görünse de MacBook Air’in içerisi oldukça değişmiş diyebiliriz. Yukarıda sadece işlemciye değinmiş olsak da, aslında bu testin performansına önemli ölçüde katkı yapan 3 temel faktör söz konusu:

  • Yeni işlemci: Ivy Bridge
  • Yeni Chipset
  • Yeni RAM 1600 MHz (2011 modellerde 1333 MHz)

Disk performansı (SSD) karşılaştırması

Ve gelelim herkesin gözlerini yuvalarından fırlatan konuya: SSD performansı. Geçtiğimiz seneki MacBook Air’lerde okuma ve yazma hızı saniyede 150 MB civarındayken, bu senenin modellerinde ise yazma hızı 364 MB/s, okuma hızı ise 461 MB/s’ye çıkıyor! Yani yazma hızı 2,39 katına, okuma hızı ise 3,17 katına çıkıyor!

Macbook air 2012 ssd benchmarks

Son 3 senenin MacBook Air’lerini karşılaştırdığımızda ise ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:

  • MacBook Air 2012 SSD: yazma hızı 364MB/saniye, okuma hızı 461MB/saniye
  • MacBook Air 2011 SSD: yazma hızı 152MB/saniye, okuma hızı 145MB/saniye
  • MacBook Air 2010 SSD: yazma hızı 157MB/saniye, okuma hızı 188MB/saniye

Neden daha hızlı?

Peki 2012 modelleri neden bu kadar hızlı? Bunun aslında 2 sebebi var:

  1. 2012 modellerde SATA Revision 3 kullanılıyorken, 2011 modeller ise Revision 2 kullanıyor.
  2. Kullanılan SSD’ler özel olarak hızlı olması için seçilmiş, SandForce kontrolörler kullanıyor.
Bu kadar teknik bilgi fazla bile sanırım. 🙂 Önemli olan 2012 model MacBook Air’lerin önceki nesillere göre 3 kata varan oranlarda yüksek hızda okuyabilmesi. Elbette bu da bize yüksek performans ve hız olarak geri dönüyor… 🙂

Değerlendirme

Hem MacBook Pro, hem de MacBook Air için söylenebilecekleri şöyle özetleyebilirim sanırım:

  • En büyük performans artışı her modelin üst segmentinde yaşanıyor.
  • Eğer yenilemeyi düşünüyorsanız, 2011 modellerine göre yenilemeyi gerektirecek bir artış görünmüyor. Ancak 2010 veya daha eski model bir Mac sahibiyseniz 2012 modeller kesinlikle ciddi bir performans artışını size hissettirecektir.
  • Açıkçası 2008-sonu bir aluminyum MacBook sahibi ve son dönemlerde eşimin 2010 model MacBook Air’ine göz dikmiş biri olarak 2012 model bir MacBook Air sahibi olmayı heyecanla bekliyorum! 🙂
Son olarak da ufak bir hatırlatma yapalım. Mountain Lion lansmanına kadar olan sürede yeni bir Mac sahibi olursak, Mountain Lion’a ücretsiz olarak sahip olabiliyoruz. Özetle, MacBook Pro ya da MacBook Air almak için en doğru zaman şimdi gibi görünüyor! 🙂

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion 7 price fiyat

NOT: En başta da söylediğim gibi, henüz kendim bu modelleri test edebilmiş değilim. Ancak en kısa zamanda bu iki cihazı da yakından inceleyip daha detaylı paylaşımlar yapmayı planlıyorum.

REFERANSLAR


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


15 Yorumlar

  1. Test sonuçlarım:
    Geekbench: 11023
    MacBook Pro (17-inch Early 2011)Intel Core i7-2820QM @ 2.30 GHz
    8192 MB 1333 MHz DDR3

    “Eğer yenilemeyi düşünüyorsanız, 2011 modellerine göre yenilemeyi gerektirecek bir artış görünmüyor”

    Katılıyorum…

  2. ben macbookpro mu elden cikardim,simdilik powerbook4 ile idare ediyorum, yeni macbook alacagim fakat air mi,pro mu bilemiyorum.. yeni urunler turkiyeye ne zaman gel;ecek bilginiz var mi? 

      • Tesekkurler, siliye 4 gun once gelmiş,hemen aldım, 15 inch,2.6 i7,8 ram yalnız hard disk seçeneği sadece 750 5400 hızlı vardı, 2800$ civarı idi hemen aldım, 2011 mbp ya göre hızı cok daha iyi..ekran karti 512 gorunuyor ,1 giga diye bekliyordum.. Battery controllerini yaptım, 102% dolu gorunuyor,umarim o 102 % oranini uzun sure korururum 🙂 Retinalarda gelmişti ama fiyatları bana cok pahalı geldi.. Simdi mountain lion versiyonunu bekliyorum, ücretsiz update için.. Mountain lion cikinca Ücretsiz update prosedürünü biliyor musunuz ?

        • ekran kartının nvidia geforce 650m 1 gb GDDR5 olması gerekirdi niye 512 ayrıca bilkom da ek bir ücretle ssd takarsın üzülme bende o modeli alıcam ztn hard disk pek önemli değil ha 8ms hız ha 0,1 ms hız yine de ışık hızında benim için önemli olan ram, işlemci ve ekran kartı

          • ekran karti 512 goruuyor fakat daha ayrintilara bakinca nvidia 1 gbyte gorunuyor ,bende eski modeli aldim diye panik yaptim bir an.. cok guzel, cok memnunum..retina dun gelmis,bir baktim..oda guzel ama o kadar farka degmez.. 

  3. 2011 Haziran ayında aldığım 17” macbook proyu yeni çıkan retina ekran özelliği için değiştirmeyi düşünüyorum, fakat forum sitelerinde retina ekranın sorunlu olduğuna dair haberler gözüme ilişince şimdilik beklemeye geçtim.
    Bu konu hakkındada bildiklerinizi paylaşırsanız menmun oluruz…

  4. Selamlar yazınız gerçekten çok güzel, benim sorum bu Temmuzda çıkacak olan Mountain Lion’un günü falan açıklanmıyor mu? Temmuz sonuna kadar beklemek zorunda kalabilir miyiz?

  5. herkese selam
    retina ekranlarda sorun olduğu söyleniyor.alıp almama konusunda kararsızım.problem çıksa türkiye de değiştirtme imkanı da yok.bu sorun hakkında bilgisi olan varmı?ne yapayım hemen almayıp sorunun çözülmesini mi bekleyim?

  6. benim 15 inch yeni macbookpro  ekran kendi kendisini kapatip,aciyor.. durduk yere, flash gibi ekran gidip gidip geliyor.. mac forumlarina baktim,yeni hardwarede sorun var galiba.. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz