Ana Sayfa İpuçları Mac101: Mac’te disk bölmek nasıl yapılır?

Mac101: Mac’te disk bölmek nasıl yapılır?

52

Mac’te bir diski nasıl biçimlendireceğimize (format atacağımıza) daha önce değinmiştik. Ancak bir diski nasıl böleceğimizi hiç paylaşmamıştık. Özellikle Mountain Lion geçişi sonrasında bu yönde sorular artınca ben de Sihirli Elma’da bu konuya değinmeye karar verdim… 🙂

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek banner

 

Disk neden bölünür?

Bu tamamen sizin tercihiniz… 🙂 Ancak genellikle şöyle sebeplerle diskler bölünebiliyor:

  • Aynı diski hem depolama hem de yedekleme amacıyla kullanmak için.
  • Diski farklı bölümlere ayırarak, her bölümün kapasitesini kontrol altında tutmak için: Diziler, resimler, filmler, müzik vb.
  • Farklı kişilere ait kullanımlarda, eşit ya da belirlenen boyutlarda kullanabilmek için.
  • Diski farklı kişilere de vererek kullanıyorsak, klasörler arasında kaybolmadan, direkt ilgili diske ulaşılabilmesi için.
Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 1

Siz diskinizi bölerek mi kullanıyorsunuz? Yorumlarda diskinizi bölme sebebinizi paylaşabilir, belki de farklı ve pratik kullanımlar için bize ışık tutabilirsiniz… 🙂

Disk nasıl bölünür?

Mac’te bu işlemin adı “Bölüntüle” olarak geçiyor. Yani diskimizi bölüntülüyoruz. 🙂 Bir diski bölmek için önce Disk İzlencesi’ni çalıştırıyoruz.

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 2

Disk İzlencesi penceresinde sol tarafta bölmek istediğimiz diskimizi seçiyoruz. Ancak diskimizin içerisindeki bölüntüyü değil, üstte olan kendisini seçmemiz gerekiyor.

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 3

Sağ taraftan “Bölüntüle” sekmesini seçiyoruz.

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 4

Yeni bölüntü eklemek için aşağıda yer alan artı (+) işaretine tıklıyoruz.

Bu esnada diskimizde herhangi bir değişiklik yapılmıyor. Tüm değişiklikler “Uygula” butonuna bastıktan ve biz onay verdikten sonra gerçekleşiyor. O yüzden çekinmeye korkmaya gerek yok… 🙂

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 5

Artı işaretine tıkladıktan sonra yeni bölüntüyü ayrı bir kutu olarak görebiliyoruz. Bu kutuya tıklıyoruz, ve sağ üst kısımdan bölüntümüzün, yani yeni diskimizin ismini, biçimini ve büyüklüğünü ayarlayabiliyoruz.

İşimizi bitirdikten sonra yeniden bölüntünün üzerine tıkladığımızda, bu yaptığımız değişiklikleri bölüntü üzerinde görebiliyoruz. (Değişiklikler hala sembolik, henüz Uygula butonuna tıklamadık çünkü…)

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 7

Ve son olarak sağ alttaki “Uygula” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 8

Karşımıza yapılacak işlemlerin bir listesi geliyor. Son bir kez kontrol ediyoruz ve “Bölüntüle” butonuna tıklıyoruz. 🙂

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 9 1

İşlemlerin yapılması genelde birkaç dakika sürüyor.

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 10

Ve işlemler tamamlandığında yeni bölüntümüzü yani diskimizi artık karşımızda görebiliyoruz. 🙂 Bu işlemde mevcut diskimizde herhangi bir verimiz silinmiyor.

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 11

Disk nasıl birleştirilir?

Diskimizi böldük, peki yeniden birleştirmek istediğimizde ne yapmamız gerekiyor? 🙂

Yeniden Disk İzlencesi’ni açıp, Bölüntüle sekmesine geliyoruz.

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 12

Silmek istediğimiz bölümün kutusunu seçiyoruz ve eksi (-) butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 13

Yapılacak işlemler lisitesine göz atarak son kontrollerimizi yapıyoruz ve “Uygula” butonuna tıklıyoruz. Ve bölüntüyü silmiş oluyoruz. Bu işlemde sildiğimiz bölümün içeriği tamamen silinmiş oluyor, aman dikkat… 🙂

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 14

Bitti mi? Hayır.

Ancak henüz işimiz bitmedi, çünkü diski sildik, ancak bu boşalan alanı diğer bölüntüye eklemedik… 🙂 Yeniden aynı ekranda, bu sefer üstteki bölüntüyü seçiyoruz ve disk boyutunu belirliyoruz, ya da bölüntü dikdörtgeninin sağ altındaki kısımdan tutarak aşağıya doğru çekiyoruz.

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 15

“Uygula” butonuna tıklıyoruz, son kontrolü yapıyoruz, “Bölüntüle” butonuna tıklıyoruz ve işlemlerin bitmesini bekliyoruz.

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 16

Ve işte tamamlandı… Diskimiz yeniden birleştirildi! 🙂

Sihirli elma mac disk bolmek birlestirmek 17

 


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


52 Yorumlar

  1. merhaba, goktug bey çok güzel bir konu daha paylaşmışsınız. benim sorum aynı diskte ikinci bir işletim sistemi dolduğunda, o işletim sistemindeki  bölümü nasıl genişletebilir veya daraltabiliriz.

  2. merhabalar göktuğ bey güzel bir yazı olmuş teşekrler oncelıkle…disk bölme işlemi ıle harıcı dıskımızin 128GB lık kısımını bolerek..bu böldugumuz alanı tıme machıne ıcın kullanmak..harıcı dıskımızdekı belgelerın kaybına sebep olabılırmı??yanı ornegın 320 gblk harıcı dıskın 128 gblık kısmını boluyorum…ve bu kısma tıme machıne ıle macimi yedekliyorum???harıcı dısktekı dıger dolu alanlardan belge verı kaybı olurmu olmazmı??teskkrler….yanı boylelıkle tıme machıne için farklı bır yeni harıcı dısk almamış olurz dıe dusundum..

  3. Güzel bir çalışma, öncelikle teşekkürler. Benim de sormak istediğim bir husustu. Mid2011 MBA var bende, Win 7 yüklü bootcamp üzerinden. 128 SSD olduğundan normal olarak fazla yer kaybetmek istemiyor, optimum seviyede kullanmak istiyorum. Bu nedenle sanki Win için biraz fazla yer verdim gibi hissediyorum (zaten büyük oyunlar yüklemiyorum). Benim sorum şu, Win 7 için ayardığım bellekten 10 GB kadarını alıp, Mac için atayabilir miyim, yoksa bunu yapmak için komple format mı atmak lazım bootcamp’a ve tekrar win 7 yüklemek mi gerekir? Tşkler.

  4. Bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. imac bilgisayarım var açılışta elma logosu gelmeden önce siyah ekran çıktı üstüne beyaz yazılar geldi öylece kaldı kapatma düğmesi ile kapatıp yeniden açınca normal şekilde açıldı siyah ekran neden gelmiş olabilir donanımsal bir problemmidir.  mountain lion kullanıyorum en son güncellemeyi yaptıktan sonra böyle bir sorun oldu.  yardımlarınız için teşekkürler 

  5. Tşkkürler 2 TB’lık Time Machine’ı 2 parçaya böldüm 1,5 TB + 500 GB böylece hem yedekleme hem de harici disk olark kullanıyorum

  6. Ben bayağı bir böldüm, 2TB’lik HDD 9 parça(3 parça OSX 10.6, 10.7 ve 10.8 server) diğerleri de depolama amaçlı.Diğer 1 TB yedekleme iş görüyor. Ben Windows 8’den sonra BootCamp’i birleştirirken sorun yaşamıştım, onu da hallettim.

  7. yazı gerçekten de çok bilgilendirici olmuş çok teşekkürler, ancak konuyla ilgili bir sorum olacak  benim 1tb lık WD harici hard diskim var daha önce imacimde windows olduğu için formatını fat32 olarak ayarlamıştım ancak artık tamamen Lion kullandığım için harici diskimin bir kısmını de mac os (MacOS Extended) Journaled formatı atmak istedim ve sizin önerdiğiniz yolu izledim ancak olmadı bunun nedeni nedir acaba vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim

  8. Dahili harddiski böldünüz mü hiç? Böyle bir ihtiyac var mı mac de?
    Windowsda format atarken bilgileri kaybetmemek için harddiski bölüyorduk. O yüzden soruyorum

    • Dahili diskinizi de bölebilirsiniz elbette. Ancak yedek almak için mutlaka harici bir disk kullanmanızı öneriyorum. Şuradaki yöntemle çok kolay bir şekilde yedekleme yapabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/02/20/time-machine-ile-macimizi-yedeklemek/

  9. Merhabalar, 

    Samsung harici hard diskimi bölmeye çalışıyorum ancak bütün adımlar takip etmeme rağmen şöyle bir hata alıyorum: “Couldn’t modify partition map because file system veritification failed.” 650 Gbti ikiye bölüp yarısını NTFS – 3G diğer yarısını da time machine ile kullanabilmek için mac os journaled yapmaya çalışıyorum.

  10. Merhaba,Yeni Macbook Air sahibiyim, disk bölüntüleme basamaklarınızın hepsini harfiyen uyguladım. Bu sırada 640GB lık external diskimin bir kısmı doluydu. Bölüntüledikten sonra içindeki tüm bilgilerim silindi (veya ben göremiyorum). Silinmeyeceğini belirtmişsiniz oysa. Şimdi ne yapmalıyım ? Teşekkürler.

    • Merhabalar,

      Bahsettiğim yöntemi en az birkaç defa kendi diskimde denedim ve sorunsuzca uyguladım. Bir adımda farklı bir şey yapmış olabilir misiniz?

      Hatta uyarı mesajlarında bile “hiç bir bölüntü silinmeyecektir” gibi bir bilgi de veriliyor. Bir şekilde yanlış bölüntüyü silmiş olmanız mümkün mü?

      Bilgilerinizin gitmediğini ya da yedeğinizin olduğumu umuyorum…? 🙁

      • Cevabınız için çok teşekkür ederim. Tam olarak belirtileni yaptım ve en ufak başkaca bir adım izlemedim. Yedeğim vardı çok önemli değil fakat bir daha aynı işlemi yapmaya çekiniyorum 🙂 İyi biliyorsunuzki bölüntülemeyi 1 dakikadan az bir sürede gerçekleştiriyor, tek anlamadığım o kadar sürede nasıl 400 GB verinin silindiği oldu.

  11. hocam oluşturduğumuz yeni bölümü silmek istiyorum ve bölüntüle ile ana disk ile birleştirirken ana diskimizde herhangi bir veri kaybı yaşarmıyız?

  12. hocam oluşturduğumuz yeni bölümü silmek istiyorum ve bölüntüle ile ana disk ile birleştirirken ana diskimizde herhangi bir veri kaybı yaşarmıyız?

  13. Merhaba iMac alacağım.1 tb ın 500 gbnı Mac osx olarak diğer yarısını boot vamp ile w7 yapabilirmiyim? (bir bilgisayarda hem osx hem w7 yani)yoksa 1 bilgisayarda ikisinden birisini seçmekmi zorundayım?umarım cevap verirsiniz şimdiden teşekkürler 🙂

  14. Öncelikle hayırlı akşamlar hakikaten çok yararlı paylaşımlarınız var Allah Razı olsun
    Benim problemim diski bölmek istediğim zaman şöyle bir uyarı almam
    ”bu disk ana önyükleme kaydı bölüntü düzenini kullandığı için, üzerindeki bölüntülerin büyüklüklerini değiştiremezsiniz”
    Şimdiden teşekkürler

  15. Göktuğ Bey,

    Merhaba.. Burada belirttiğiniz gibi wd harici diskimin bir bölümünü time machine için böldüm (mac os genişletilmiş günlüklü), bir bölümünü de windows yüklü bilgisayarımla kullanmak için exfat olarak biçimlendirdim. Mac bu harddiskin tüm bölümlerini tanırken pc harddiski bilgisayarım ekranında göstermiyor ama donanımlarda görünüyor. Yanlış bir şey mi yaptım acaba? Aynı diski pc ile birlikte kullanabilir miyim? Teşekkürler..

  16. merhaba goktug bey
    ben bilgisayarin kendi diskini boluntuledim fakat boluntuledikten sonra bootcamp acilmadi ve boluntulunen yer eski haline gelmiyor sebebi ne olabilir tesekkurler…

  17. Bilgiler için teşekkürler, benim bir sorum olacak. NTFS formatlı bir harici diskim var, Tuxera ile macbook air’ımda kullanıyorum. Bu diski bölüp bir bölümünü TimeMachine için mac os genişletilmiş (günlüklü) olarak kullanmak istiyorum ama disk izlencesinde bu diski seçtiğimde gerekli ayarların hepsi bulanık olarak görünüyor, yani herhangi bir işlem yapamıyorum. Nasıl çözebilirim bu problemi, teşekkürler.

  18. merhaba , ben daha önce windows kurmustum, yeni guncelleme maveriks i yukledim fakat sonrasında windows yok oldu. Tekrar bootcamp yardımıyla hdd yer açıp windows kurmak istedim ama maalesef hata veriyor ve bu sebeple window kuramıyorum. Ne yapmam gerekiyor? yardımcı olursanız sevinirim.

  19. Merhaba Göktuğ Bey..
    Ben bir zamanlar bootcamp ile windows kurmaya çalışmıştım fakat şarj bittiğinden işlem yarım kalmıştı. Disk İzleyicisinden diskleri birleştirmek istememe rağmen silmek istediğim diski silemiyorum. eksi yani sil butonu görünmüyor. Ne kadar denediysem olmadı. Neler yapmam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz?

  20. Göktuğ Bey merhabalar,

    Time Machine ve harici disk olarak kullandığım 1TB lik hard diskim var. Yedeklemeler fazla yer tuttuğu için (500GB) diskimi bölmeyi düşünüyorum. 200GB sizce yeteli olur mu ? ve diskin tamamı nerdeyse dolu, diski bölmemi tavsiye eder misiniz ? 🙂

  21. Bahsettiğiniz gibi yapmak istiyorum ama ekran resminden de göreceğiniz üzere + aktif değil, üstteki Şu anki kısmından 1 veya 2 bölüntü seçip uygulamak istediğimde de Transcend’i silmek istiyor

  22. Sihirli Elma hayatıma hergün yeni yeni yeniden sihirli dokunuşlar yapıyor.. İyi ki varsınız Göktuğ Bey.. Tüm konu altlarında alternatif durumları sohbete bağlayan kullanıcılara ve size çok teşekkür ederim.. Sizi seviyorum 😉

    • Hımm.. Sıkıntı var: bir kısmı dolu olan 1TB lık WD hard diskimin 250 GB lık kısmını Time Machine için bölmek istiyordum. Diskimin formatı NTFS (Tuxera sayesinde hem mac hem windows bilgisayarlarımda kullanıyorum) olduğundan artı (+) işaretine tıklanamıyor, yan tarafta da bu bölüntü değiştirilemiyor yazıyor. Denemek için 500 GB lık boş bir WD hard disk takarak biçimlendirme ile tüm formatlarda kontrol ettim. Sadece Mac OS Extended formatlarında ise + sekmesine tıklayarak var olan verilerinizi muhafaza ederek bölüntüleme yapılabiliyor.
      Not: Diskteki veriler önemli değilse veya boş bir disk ise tüm formatlar için bölüntüleyi tıkladıktan sonra Bölüntü Yerleşimi kısmından 16 bölüntüye kadar işlem yapılabiliyor.

      Bu konuda yapılabilecek birşey var mı?

      Yoksa, paylaşımınızın başına Mac OS Extended formatlarında var olanı koruyarak, diğer formatlarda ise biçimlendirme benzeri sıfırdan yapılandırılarak işlemin gerçekleştiğini belirtmeniz faydalı olabilir.

  23. Göktuğ bey mac os x kurulu olan bölümü arttırmak istiyorum diğerinden azaltıp ama bunu yapamadım 2. Bolum kısalıp uzayabiliyor ama kurulu olan bölümü hareket ettiremiyorum. Recovery den yapıyorum bu islemleri yine de olmuyor?

  24. macbook pro nun 750gb hddyi böldüm ama şimdi artı tuşuna basıp birleştirmek istediyimde yapmıyor alttakı mavi cizgi tek seferde atıp kalıyor macbook a format dahi attım ama düzelmedi hata ne ola bilir ?
    bu şekilde kalıyor ekranda basındcada beyaz oluyor ama birleştirmiyor …

  25. merhabalar,
    Bugün mac mini’de çalışırken aniden tüm programlar kapandı ve açamadım. Tekrar açtığımda da tam açılmadan kapantı. Disk izlencesine girip ana diski sildim. (Bölüntülenmiş kullanıyordum ve fusion drive mevcut makinede). Fakat sonra bu sildiğim yeri göremedim ve bölünmüş kısmı da sildim ve sadece Internal Drive yazan bir disk görüyorum ve üzerine yeniden kuruluma yapamıyorum. OS X i yeniden yükle ‘yi tıkladığımda yükleyecek disk yok! Bu konuda ne yapabilirim? Teşekkürler.

    • Disk izlencesinden artık bölüntüleme de yapamıyorum onar diyorum, herşey normal görünüyor. Nasıl tekrar yükleme yapabileceğim?

  26. Merabalar.Ben de OS X El Capitan var ve disk izlencesi burdakinden çok farklı.Diğer diski sildim fakat ana disk birleştiremedim

  27. Merhaba,

    Bölüntüleme yaparken, bölüntü yerleşimindeki + simgesi donuk, ekleme yapamıyorum. Sebebi ne olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim

  28. Cok teşekkürler bilgilendirme için..
    Ben de bu işlemi yapıyordum fakat sorun çıktı.Disk bölümlere ayırmaya başladım hata verdi.Sonrasında da disk takıldığında sistem tarafından okunamadı hatası almaya başladım.
    3 seçenek var.Sıfırla göz ardı et ve diğerini hatırlayamadım..
    Tekrar taktığımda uyarı veriyor ? Çözemedim
    Sıfırla diyorum olmuyor hata veriyor,Disk izlencisinden tekrar sil bölüntüle diyorum yine hata veriyor.
    Disc daha yeni almıştım direk bölümlere ayırıp kullanmaya başlayacaktım

  29. Merhabalar ben bootcamp ile windows kullaniyordum az bir alan ayirmistim cok az kullandigim icin fakat o alan yetmemeye baslaadi bende boluntuleme islemi yapmaya karar verdim fakat boluntulerken dondu kaldi mac bende kapatip actigimda boluntulemek icin sectigim 30 gb alan yok oldu 500 gb hdd win 50gb macos 450gb idi simdi macos 420 gozukuyor 30 gb nereye gitti ve nasil geri getiririm tesekkurler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz