Ana Sayfa Haberler Apple’ın çeyrek sonuçları: 33.8M iPhone, 14M iPad, 4.6M Mac

Apple’ın çeyrek sonuçları: 33.8M iPhone, 14M iPad, 4.6M Mac

7

Bir çeyrek daha geride kaldı ve Apple dün gece yeni çeyrek sonuçlarını açıkladı. Bu yazıda Apple’ın bu çeyrekteki performansını özetliyor ve yazının sonunda son dönem için genel bir değerlendirme yapıyoruz.

Sihirli elma 2013 q3 ceyrek sonuclari banner

Özet: Apple’ın Çeyrek Sonuçları nasıl?

Bu çeyrekte de Apple’ın performansını tek bir cümleyle özetlemek gerekirse, “Ciro ufak da olsa artış gösteriyor (%4), ancak karlılık hala düşüşte (%9).”

Sihirli elma 2013 q3 ceyrek sonuclari 2

Detaylara girdiğimizde ise, Apple’ın bu çeyrekteki cirosu $37.4 milyar, net kârı ise $7.5 milyar. Ciro ufak bir artış göstermesine rağmen, karlılık düşüşte kalmaya devam etmiş durumda. Apple’ın brüt kar marjı ise aynı dönemlere baktığımızda %40′tan %37’ye düşmüş oldu. Fakat Apple’ın kasasındaki nakit miktarı ise hala devasa bir şekilde $146.8 milyar dolar! 

Ürün bazında kısa bir özet geçmek gerekirse;

  • iPhone satışları en yüksek çeyrek rakamına ulaştı. Sadece bu çeyrekte 33.8 milyon.
  • iPad satışları sabit, herkes yeni iPad beklentisinde anlaşılan: 14.1 milyon.
  • Mac satışlarında düşüş var: 4.6 milyon. Ancak PC pazarındaki düşüşe ve Mac Pro’nnun hala satışa çıkmamasına rağmen iyi diyebiliriz.
  • iPod, ne siz sorun ne biz yazalım. 🙂 3.5 milyona kadar düşmüş durumda.
Şimdi gelelim detaylı analizlere…

Sihirli elma 2013 q3 ceyrek sonuclari 3

iPhone

Yukarıda da paylaştığımız gibi, üçüncü çeyreklere baktığımızda en yüksek iPhone satış rakamına ulaşılmış. Sadece bu çeyrekte yaklaşık 34 milyon iPhone satışı ile geçen senenin aynı dönemine göre %26′lık bir artış yakalamış durumda Apple.

Sihirli elma 2013 q3 ceyrek sonuclari 4

2013 mali yılında ise Apple tam 150 milyon iPhone satışı gerçekleştirmiş. iPhone 5s ve 5c’nin etkisini muhtemelen bir sonraki çeyrekte daha da iyi görebileceğiz.

Sihirli elma 2013 q3 ceyrek sonuclari 5

iPad

Herkesin yeni bir iPad ve retina ekranlı bir iPad mini beklediği dönemde, Apple iPad satışlarında önemli bir artış sağlayabilmiş değil. 14.1 milyonluk iPad satışı Apple’ı sadece dengede tutmuş diyebiliriz. Ancak önümüzdeki tatil çeyreğinde beklentiler oldukça yüksek olacaktır.

Sihirli elma 2013 q3 ceyrek sonuclari 6

2013 mali yılını ise 71 milyon iPad ile kapatan Apple, bakalım iPad Air ve retina ekranlı iPad mini ile bu satış rakamlarını ne kadar yukarı çekebilecek?

Bu arada ABD’de eğitim alanında kullanılan tabletlerin %94’ünün iPad olduğunu da belirtmekte fayda var.

Mac

Mac satışları geçtiğimiz seneye göre biraz düşük olsa da yeni MacBook Pro’lar ve bir süredir beklenen Mac Pro’nun buna olumlu anlamda katkı yapacağını söylemek yanlış olmaz.

Sihirli elma 2013 q3 ceyrek sonuclari 7

Yaz aylarında yenilenen MacBook Air’lerin de önümüzdeki çeyrekte daha da fazla ilgi çekeceğini tahmin ederek, Apple’ın daha güçlü bir çeyrek geçireceğini tahmin edebiliriz.

2013 mali yılında ise Apple toplamda 16 milyon Mac satışı gerçekleştirerek ne yazık ki beklentilerin altında bir performans gösterdi diyebiliriz. Elbette bunda toplam PC pazarının küçülmesi, iPad satışlarının etkisi ve Mac ailesinde bu sene kritik bir değişim olmamasını ekleyebiliriz.

iPod

iPod ailesi gittikçe azalan satışlarına devam ediyor ne yazık ki. Bu çeyrekte de 3.5 milyon adet iPod satılmasıyla birlikte artık satışlar iyice düştü (%35) diyebiliriz.

Sihirli elma 2013 q3 ceyrek sonuclari 8

Artık Apple’ın müzik odaklı bir etkinlik yapmaması ve yenileme dönemlerini de seyrekleştirmesi elbette bunda önemli etkenler. Ancak artık iPhone ve iPad ile birlikte iPod’a olan talebin düşmesi de oldukça normal diyebiliriz… 🙂

Perakende (Retail)

Perakende yatırımlarına devam eden Apple’ın artık bizi de sevindirmesi için gün sayıyoruz. 🙂 Biz İstanbul’da açılması beklenen Apple Store ile ilgili haberleri olabildiğince doğru ve spekülasyon yapmadan paylaşmaya çalışırken, Apple da bu çeyrekte bu yatırımlara 8 yeni Apple Store ile iyice hız vermiş durumda.

Sihirli elma 2013 q3 ceyrek sonuclari 9

Sadece bu çeyrekte 99 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan Apple Store’ların sayısı ise toplamda 416’ya ulaşmış. Bunların 162’si ise ABD dışında yer alıyor.

2014’te ise Apple’ın 30 yeni Apple Store açacağını ve bunların 3’te 2’sinin ABD dışında olacağını biliyoruz.

Diğer

  • En iyi eğitim çeyreği olarak değerlendirilen bu çeyrekte, eğitim odağında iPad satışları %22, Mac satışları ise %8 artmış.
  • iTunes Store cirosu $4.4 milyara ulaşmış.
  • 60 milyar uygulama indirilmiş ve 20 milyon iTunes Radio kullanıcısı mevcut.

Sihirli elma 2013 q3 ceyrek sonuclari 10

Değerlendirme

Apple’ın rekor karlılıkları geride kaldı gibi görünüyor. Ancak bir önceki çeyrekte bunun bazı sebeplerine değinmiş, ve yanıtını merakla beklediğimiz sorular sormuştuk. Bu soruları yeniden gündeme getirmek ve olası cevapların üzerinden geçmek için en doğru zamandayız sanırım:

  • iPhone’da rekor satış rakamı olmasına rağmen karlılık eski dönemlerin altında. Sonbahar döneminde bu düzelecek mi? iPhone 5s ve 5c ile satış rakamları artacak gibi görünüyor. İlk hafta satışları bunun için bir işaret olabilir.
  • Yeni nesil iPad satışları eski satış rakamları ve karlılığı getirecek mi? iPad Air ve retina iPad mini önemli bir katkı sağlayabilir.
  • Mac satışları PC satışlarının üzerinde olmasına rağmen Retina MBP, iMac’ler ve Mac Pro ile daha da yukarı tırmanabilecek mi? Kritik bir hamle gelmedi. Ancak fiyat düşüşleri ve yenilemeler bunu telafi eder mi göreceğiz.
  • iOS 7 ile birlikte iOS ailesinde neler değişecek? Hayal kırıklığı mı yoksa başarı mı gelecek? Şimdilik her şey güzel gidiyor.
  • OS X 10.9 Mavericks ile birlikte Mac ailesi yeniden heyecanlanacak mı? Bir heyecan geldiği kesin, ancak nokta güncellemeleriyle (10.9.1 vb.) bu heyecanın canlı tutulması gerekiyor.

Sihirli elma 2013 q3 ceyrek sonuclari 11

Yazıyı sonlandırmadan önce birkaç küçük detaya daha değinmekte fayda görüyorum:

  • Retina ekranlı iPad mini için Kasım sonunu telaffuz eden Apple, buradaki talebi karşılamakta zorlanacak gibi görünüyor. Stoklar kısıtlı olacak belli ki.
  • İstanbul’da açılması beklenen Apple Store için çalışmalar devam ediyor. Ancak 2014’ten önce açılması zor gibi. Yine de biz heyecanla bekliyoruz. 🙂
  • Apple.com üzerinden ürün satın almamızı sağlayacak Online Store açılışı için çeşitli tarihler söyleniyor. Açılır açılmaz biz size haber vereceğiz. 🙂 Erkenden heyecan yapmaya gerek yok, bu günleri yıllardır bekliyoruz… 🙂
  • Mavericks geldi hoş geldi. Bir çoğumuz geçtik bile. Muhtemelen Apple tarihindeki en hızlı güncelleme işlemi oldu bile diyebiliriz. 🙂 Bir çok yazıyı geçtiğimiz haftadan beri paylaşmaya çalışıyoruz, ancak önümüzdeki günlerde Mavericks ile ilgili daha detaylı yazılarımızı da paylaşmaya başlayacağız.
  • Apple 2014’te yeni ürünler çıkartabileceğinin sinyallerini verdi. Bunlar daha önce paylaştığımız gibi bir iWatch ya da bir Apple Televizyonu olabilir. Ancak şimdilik bunlar hala söylentiden ibaret. Göreceğiz… 🙂

Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


7 Yorumlar

  1. APPLE dün akşam sonuçları açıkladığından beri sizin yazınızı bekliyordum internet üzerinde en iyi analiz yapan ve yazıyı yazan sizsiniz sanırım.

    • Çok teşekkürler Emin Bey. Biraz geç kaldım bugün kusura bakmayın…

      Elimden geldiğince detaylı paylaşmaya çalışıyorum. Tablolar, grafikler, hepsini Numbers uygulamasında hazırlayıp paylaşıyorum. Bu sebeple de biraz gecikebiliyor.

      Genelde pek yorum almayan bu çeyrek sonuçları yazısına ilgi göstermeniz beni çok mutlu etti. Bir sonraki çeyrekte hem daha özenli ve hem de daha dolu bir yazı çıkartabilirim umarım… 🙂

      Selamlar.

  2. Göktuğ Bey çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Apple.com 1 Kasım’da yeni iPhone’larla birlikte bir sürpriz yapıp açılır mı sizce? Heyecanla bekliyoruz…

  3. Hayırlı akşamlar

    Göktuğ Bey, sizi taktir etmemek, kutlamamak mümkün değil.
    Bu denli güzel analizleriniz ve düzenli çalışmanızdan ötürü, inanının yazılarınızı merakla takip ediyorum.
    Gösterdiğiniz gayret ve emeklerden dolı sizi teşekkür ederim, yeni makalelerinizi merakla bekliyorum.

  4. bana kalirsa mec bir kac yila kadar cokta daha iyi yerlere gelir.
    insanlar apple buyuklunu iphoneden sonra biraz daha kavradi.
    hep solerim apple limon sikacagi yapsa alirim.
    cok tesekkurler Goktug bey.

  5. ipod touchlar müthiş. fakat hala almak için çabalıyorum. Benim analizime göre apple olsun taştan olsun kaliteli taştır o 😀

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz