Ana Sayfa iOS iPhone X: 256 GB depolama gerçekten gerekli mi?

iPhone X: 256 GB depolama gerçekten gerekli mi? [Yorum]

1

Apple iPhone X’in fiyatları belli olduğundan bu yana eleştiriler 256 GB model üzerinden devam ediyor. Oysa Apple’ın ana modelinin yüksek kapasiteli versiyon olduğu gibi bir açıklama yok.

Önceki modellerde olduğu gibi iPhone X ve hatta iPhone 8 için de belirli bir depolama kapasitesi “referans” olarak belirlenmedi. Yani herkes her modeli almakta özgür. Yani iPhone X 256 GB modelini satın almak mecburiyetinde değiliz. O yüzden Apple’ın fiyatlandırmasını sadece bu akış üzerinden eleştirmek bana doğru gelmiyor. İzin verin açıklayayım;

iPhone X depolamasının 256 GB’a çıkması, sadece daha fazla hafıza demek değil. Ortalama uygulama boyutlarının birkaç yüz megabayt olduğu, fotoğraf ve videoların bulutta saklandığı bir akıllı telefonda 64 GB depolamayı yetersiz bulmak, farklı bir kullanım alışkanlığına işaret ediyor. iCloud ve iOS’un verimli sayılabilecek hafıza kullanımına karşın, 64 GB depolama bana yetmiyor demek, ben bu cihazı daha farklı amaçlar için de kullanıyorum demek.

iPhone X 256 GB istiyorum, çünkü…

Mesela ben iPhone X’i profesyonel bir fotoğraf makinesi ya da video kamera gibi kullanıyorum demek. Tüm verilerimi iPhone X üzerinde tutuyorum, ben iCloud depolamasına para vermek istemiyorum (yani Apple benden depolama servisleri için gelir elde edemeyecek) demek. Ben iPhone X’i yeri geldiğinde bir bilgisayar gibi kullanıyorum; SAP gibi kurumsal iş uygulamalarımı bu cihaz üzerinde kullanıyorum demek.

Bu örnekler, Apple’ın 256 GB iPhone X veya iPhone 8 ile hedeflediğini düşündüğüm kullanıcı kitlelerinden yalnızca bir bölümü. Buna benzer pek çok örnek türetilebilir. O yüzden iPhone X 256 GB size yüksek görünüyorsa ve arada mutlaka 128 GB bir model olması gerektiğini düşünüyorsanız, büyük ihtimalle o modelin hedef kitlesi siz değilsiniz demektir. 64 GB bir iPhone 6 bugüne kadar işinizi gördüyse, çok yüksek ihtimalle iPhone X 64 GB modeli de size yetecektir.

iCloud’da depolayın

Saklama alanından bahsederken, iCloud’un güçlü özelliklerine değinmeden olmaz. Ücretsiz olarak 5 GB kullanabildiğiniz iCloud; ücretli tarifeleriyle 50 GB, 200 GB ve 2 TB gibi geniş depolama alanları sunuyor. Dahası, 50 GB ve 2 TB tarifeleri seçtiğinizde, tıpkı mobil uygulama satın alımları gibi bu depolama alanını da aile üyeleriyle paylaşmanız mümkün.

Türkiye için iCloud depolama servisi fiyatları (aylık)
50 GB: 2,99 TL
200 GB: 7,99 TL
2 TB: 29,99 TL

Mutlaka 128 GB’lık hafızaya sahip bir iPhone sahibi olmanız gerektiğini düşünüyorsanız, 64 GB’lık yeni cihazınızı 200 GB bulut depolamayla zenginleştirebilir ve üstelik bu alanı ailenizle ortak kullanabilirsiniz.

Dosyaları bulutta tutun

iCloud Drive kullanmak, iOS 11 ile oldukça pratik bir hâl aldı. Dosyalar adlı yeni uygulama sayesinde, sadece iCloud Drive değil, Dropbox gibi diğer üçüncü parti servislerin de kaydını ve içeriğini tek platform üzerinde görmek mümkün.

iPhone ile çekilen fotoğrafların ve videoların, hatta uzun süre dinlemediğiniz müziklerin dahi iCloud Dosya Arşivi’nde saklandığını düşünecek olursak, yeni alacağınız telefonda gönül rahatlığıyla düşük hafızaya sahip modeli seçebilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


1 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz