Ana Sayfa iOS WWDC 18 tarihi belli oldu, peki neler beklemeliyiz?

WWDC 18 tarihi belli oldu, peki neler beklemeliyiz?

0
Apple geliştirici konferansını 4-8 Haziran arası yapacağını duyurdu. Peki neler beklemeliyiz? Beklentimizi yüksek tutmalı mıyız? Bunları da yazmazsak olmaz. O yüzden gelin biraz neler görebiliriz ondan konuşalım.

Öncelikle bir şeyi unutmamız lazım, o da bu konferansın Worldwide Developer Conference yani Evrensel Geliştiriciler Konferansı olduğu. Dolayısıyla da yeni bir donanım pek tabi ki görebiliriz ancak bu sunumun esas amacının yazılım olduğunu unutmamak lazım.

Peki tanıtılması beklenen iOS 12, macOS, watchOS ve tvOS yazılımlarından neler beklemeliyiz? Bunları da teker teker başlıklar halinde incelemek iyi olacaktır.

iOS ve watchOS

Ben her ne kadar artık iOS’in aynı geçmişteki iOS 6–>iOS 7 gibi bir yenilenme döngüsüne girmesi gerektiğini düşünsem de iOS 11 sürümünün sorunlarla çıkması ve batarya konusundaki eleştirilerden dolayı Apple’ın yeni iOS sürümünde daha güvenli gideceğini düşünüyorum ki sızan haberler de bunu doğrular nitelikte.

iOS ve watchOS özelinde değerlendirecek olursak büyük yenilikler beklememek lazım. iOS 12 ile watchOS sürümlerinin genellikle performans ve stabilite odaklı bir güncelleme olacağını bilmek bence beklentimizi yüksek tutmamak açısından yararlı olacaktır. Oldukça tepki çeken ve bizim de haberini yaptığımız bataryalarla alakalı iOS 12’de yazılımsal bir tutum değişikliği olabilir, onu da atlamadan söyleyelim.

macOS

Burada nedendir bilinmez ben oldukça umutluyum. Aslında bir yenilik beklememem gerekiyor biliyorum ancak bu sene Apple’ın nedense Mac kullanıcılarını sevindireceğine inanmak istiyorum.

El Capitan, Sierra ve High Sierra güncellemelerini ele aldığımız zaman son 3 güncellemedir macOS’un büyük değişim geçirdiğini sıkı bir Mac kullanıcısı olarak maalesef ki göremedim, hatta üzülerek söylemeliyim ki bu yenilik görememe son 3 sürümden de eskiye dayanıyor.

Gerek Google, gerekse Microsoft’a bakıldığında tek işletim sistemini çeşitli cihaz gruplarına (telefon, tablet, bilgisayar, oyun konsolu) uyumlu hale getirmeye çalışsa da Apple her zaman farklı cihazlara farklı işletim sistemleri yolunu tercih etti ki bu bence şu an için mantıklı da ancak unutulmaması gereken önemli şeylerden biri de Apple’ın artık çok iyi ”A” serisi işlemcilerinin olduğu.

iPhone ve iPad’lerde kullanılan ve Apple’ın kendi tasarladığı işlemcileri uygun fiyatlı Mac ürünlerinde görmek hem performans hem de fiyat anlamında bence kullanıcıları çok memnun edecektir. macOS’un bu güncelleme ile birlikte ”A” serisi işlemcilere destek vermesini canı gönülden istiyorum ve macOS konusundaki heyecanım da bu yüzden 🙂

podOS

HomePod’un kullandığı işletim sisteminin bir adı hala Apple tarafından konulmamış olsa da internet camiasında Apple kullanıcıları şimdiden ad koydular o da podOS 🙂

Gerek geçmişteki haberimizde gerekse kutu açılışında bazı fikirlerimizi beyan etmiş olsakta HomePod yazılımsal manada üzülerek söylemeliyim ki halen tamamlanması gereken bir ürün. iPhone’a gelen aramalarımızı HomePod’dan cevaplayamamak, HomePod’dan arama yapamamak, sesin hangi kişiye ait olduğunun ayrımını yapamaması ve belki de en önemlisi Siri’nin hala çok iyi bir asistan olamaması HomePod’un biraz eksik bir ürün olmasına sebebiyet vermişti ki satışlarının azlığı da bunu doğrular nitelikte.

Apple bizce piyasaya çıktıktan sonra kullanıcılardan gelen tepkileri iyi dinlemiştir ve HomePod’un albenisini biraz daha arttıracak bir yazılım güncellemesi duyuracaktır. Bakalım haklı olup olmadığımızı 4 Haziran’da göreceğiz.

One more thing…

Bunun bir geliştirici konferansı olduğunu söylemiş olsakta Apple bu sunumu kesinlikle boş geçmeyecektir.

Uygun fiyatlı bir MacBook Air, iPhone SE ve son sızan bilgilere göre FaceID’li bir 11′ iPad Pro görmemiz bir hayli olası bu yeni sunumda bizden söylemesi 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz