Ana Sayfa Apple Mac101: Yosemite için nasıl yükleme diski oluşturulur?

Mac101: Yosemite için nasıl yükleme diski oluşturulur?

59

Senelerdir söylediğim gibi “yeni bir işletim sistemi, yeni bir yükleme diski” demek. 🙂 Her sene olduğu gibi, bu sene de yeni bir Mac işletim sistemi lansmanıyla birlikte, OS X Yosemite için nasıl yükleme diski oluşturacağımızı bu yazıda bulabilirsiniz…

Hatta bu yazıda oluşturacağımız yükleme diski ile “temiz, sıfırdan bir yükleme” yapmak çok daha kolay olacak! 🙂

Ancak merak etmeyin, temiz bir Yosemite yüklemesini nasıl yapacağımızı anlattığım ayrı bir yazı daha paylaşacağım…

Sihirli elma yosemite yukleme install disk feat

Aslında işlem geçtiğimiz seneki Mavericks için yükleme diski yaratmakla neredeyse birebir aynı, fakat ben daha kolay olan yöntemi bu yazıda Yosemite için paylaşacağım.

Yosemite için bir yükleme diski oluştururken Terminal üzerinden komutlar girmektense, bu işte uzmanlaşmış olan ve işimizi çok kolaylaştıran DiskMakerX adlı uygulamadan yardım alacağız.

Diskmaker 1

Yükleme Diski Nedir?

Mac OS X 10.7 Lion ve sonrasında gelen 10.8 Mountain Lion, 10.9 Mavericks ve 10.10 Yosemite ile birlikte, artık Mac işletim sistemleri ne DVD, ne de bir USB bellek ile birlikte geliyor. İşletim sisteminin son sürümünü Mac’imize internetten indirip yüklememiz gerekiyor.

Ancak bu işlemi her seferinde yapmak biraz can sıkıcı olabiliyor. Çünkü her seferinde 4-5 GB veri indirmek hiç de hoş ve kota dostu değil. 🙂

Bu sebeple elimizin altında hazır olacak bir “yükleme diski” sayesinde işletim sistemimizi çok daha hızlı bir şekilde kurabiliyor, yükleyebiliyoruz. Eğer boşta bir 8 GB’lık USB belleğiniz varsa, bu iş için kenarda tutmak akıllıca olabilir.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 2

Bir “yükleme diski”ne sahip olmak için ne gerekiyor?

Yosemite yükleme diski yaratabilmek için bize gerekenler şunlar:

  • En az 8 GB’lık bir USB flash bellek
  • Mac App Store’dan indirilmiş bir “OS X Yosemite Yükle.app” (Install OS X Yosemite.app) uygulaması

Eğer işletim sistemimiz zaten Yosemite ise “OS X Yosemite Yükle” uygulaması zaten yükleme işlemi sonrasında kendi kendini siliyor. Ancak bu işlemler için kendisine ihtiyacımız olduğu için yeniden indirmemiz gerekiyor.

Bunun için Mac App Store’u açtıktan sonra OS X Yosemite’yi buluyor ve yanındaki “İndir” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 3

Aslında bu yazıda yapacağımız işlemler temelde Mavericks, Mountain Lion, Lion ve Snow Leopard ile aynı. Tek fark, bu sefer Yosemite’nin DMG dosyasını kullanıyor olacağız. 🙂

Daha eski işletim sistemlerinden birini kullanıyorsanız aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz:

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 4a snow leopardSihirli elma yosemite yukleme install disk 4b lionSihirli elma yosemite yukleme install disk 4c mountain lionSihirli elma yosemite yukleme install disk 4d mavericks

Yosemite için yükleme diski nasıl oluşturulur?

DiskMaker adlı bir uygulama sayesinde çok basit bir şekilde işlemleri tamamlayarak yükleme diskimizi yaratabiliyoruz. Üçüncü parti bir yazılım olsa da işimizi kolaylaştırdığı için kullanmamızda bir sıkıntı yok.

Bunun için önce buraya tıklayarak uygulamanın web sitesine gidiyoruz. Yosemite lansmanından sonra aşırı yükleme sonucunda web sitesi çöktüğü için dosyayı farklı yerlerden de indirebilmemizi sağlamış uygulamanın sahibi. 🙂 “Download Mirror” bağlantılarından birine tıklayarak 7.4MB’lık bu küçük uygulamayı indiriyoruz.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 6

Uygulamayı çalıştırdıktan sonra karşımıza hangi işletim sistemi için yükleme diski oluşturmak istediğimizi soran ekran çıkıyor. Yosemite (10.10) seçimini yapıyoruz.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 7

Eğer “OS X Yosemite Yükle.app” bulunamazsa, ya da daha önceden yükleme dosyalarını içeren “InstallESD.dmg” dosyasını kenara ayırdıysak bu dosyanın yerini göstermemizi bekliyor.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 7a

“Select an Install file” butonuna tıklayarak bu dosya veya uygulamanın nerede olduğunu gösteriyoruz.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 8

“An 8 GB USB Thumb Drive” seçeneğini seçiyoruz.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 9

“Erase then create disk” buttonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 10

Yönetici şifremizi yazdıktan sonra işlem başlıyor.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 11

İşlemler biraz uzun sürebilir, ancak yaklaşık 10-15 dakikada tamamlanması gerekiyor.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 12

“Quit” seçimiyle uygulamayı kapatıyoruz.

Ve işte artık Yosemite yükleme diskimiz hazır! 🙂

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 13 1

Mac’imizi yükleme diski ile nasıl açıyoruz?

Yukarıdaki yöntemle hazırladığımız Yosemite yükleme diski ile Mac’imizi açmak için önce bu diski Mac’imizin USB portuna takıyoruz. Mac’imizi yeniden başlatıyoruz ve Mac’imiz açılırken klavyeden alt (option) tuşuna basılı tutuyoruz.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 14

Böylece Mac’imiz açılırken normal olarak açılmak yerine, bize önce hangi disk’ten sistemi başlatmak istediğimizi soruyor.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 15

“Install OS X Yosemite”yi seçtiğimizde de yükleme diskimiz üzerinden Kurtarma Modu’nu kullanmaya başlamış oluyoruz. Artık bir yükleme başlattığımızda Yosemite’yi internet üzerinden değil, hazırladığımız disk üzerinden yükleyeceğimiz için hem çok daha hızlı, hem de internet kotamızı doldurmadan yükleyebiliyoruz. 🙂

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 16

Yükleme diskini ne zaman güncellemeliyim?

İşletim sistemimiz her küçük güncellemede yenileniyor. Bu yazının yazıldığı tarihte, yani bugün için konuşursak, şu anda Yosemite’nin 10.10.0 sürümü için bir yükleme diski yaratmış oluyoruz. Ancak bir süre sonra 10.10.1 sürümünü çıktığında elimizdeki yükleme diski hala 10.10.0 olacak.

Sihirli elma yosemite yukleme install disk 17

Bu sebeple elimizde daima güncel bir yükleme diski olmasını istiyorsak her yeni Yosemite sürümünden sonra aynı işlemi tekrarlayarak yükleme diskimizin sürümünü de güncellememiz gerekiyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


59 Yorumlar

  1. Teşekkürler. Ancak Disk İzlencesi’nin Geri Yükle sekmesinden 8 GB’lık boş harddiskimizi Hedef, Yosemite DMG dosyasını da Kaynak olarak seçtiğimizde de bir yükleme diskine sahip olmuyor muyuz? En azından ben Mavericks dahil eski işletim sistemlerinin (yırtıcıların) tümünde yükleme diskimi bu şekilde oluşturdum.

    • Elbette, eski yazılarda bu yöntemi kullanarak anlatmıştım, bu yazıda ise detaylara girmeden sade ve kolay bir yöntemi paylaşmayı tercih ettim. Siz de istediğiniz yöntemi kullanabilirsiniz 🙂

      • Hah, tamam. İşin doğrusu, Yosemite için yükleme diski oluşturmayı henüz denemediğimden “Acaba bu yazdığım işlem artık uygulanamıyor mu” diye düşünmüştüm. Teşekkürler bilgi için.

  2. Öncelıkle anlatım mükemmel olmuş bu konu hakkında sze teşekkür ediyorum. Ama benim size yöneltmek istediğim bir soru olacak göktuğ bey.

    şimdi yükleme diskimizi 10.10. olarak oluşturuyoruz. ve herşey tamam ilerleyen zamanlarda 10.10.1 vs. sürümleri cıktıgında neden bir daha storeden 5 gb indirelim ki ? örnek: mavericks yüklü bende 10.9.4 usb üzerinden kurdum. app store üzerinden 10.9.5 güncellemesi cıkmış çok yüksek boyutta değil yani.

    toparlıyorum demek istediğim 5 gb her sürümde indirmek yerine 1 sürüm yeterli değil mi ? güncellemesi zaten uzun değil onuda store üzerinden direkt olarak güncelleyelim kotamızdan kazanalım diyorum.

    hatalıysam kusura bakmayın benım kafam buraya takıldı o kadar .

    • Beta’da kalmayı tavsiye etmiyorum, ancak zaten bir sonraki 10.10.1 güncellemesiyle eşitlenecek her şey. Ben sizin yerinizde olsam final sürümü indirir yüklerdim Onur Bey. 🙂

  3. Yosemite’yi başka bir yerden indirmemiz mümkün mü? Çünkü yaklaşık 2 gün önce MacBook Pro’mda App Store’ye kullanamaz oldum. App Store ikonuna tıklıyorum, ikon zıplıyor zıplıyor sonra açılmıyor. Her şeyi denedim fakat sonuç alamadım. Sonuç olarak MacBook Pro’mdan App Store’ye ulaşamıyorum. Ve Terminal’i kontrol ettim o da açılmıyor. Problem büyük yani. Onun için Yosemite’yi kurmak için anlattığınız gibi yükleme diski oluşturmayı deneyeceğim. Onun için Yosemite’yi indirmem gerekecek. App Store’den indiremeyeceğim için güvenli başka bir yer var mı? Bu konuda bilgisi olan beni yönlendirirseniz sevinirim.

        • büyük olasılıkla appstore apinde bir bozukluk var. farklı apple ürünü kullanan arkadaşın var ise onun makinasından download et 5 gb lık install dosyasını sonra usb boot oluşturup kurulumu deneyebilirsin. terminal ile indiriliyormu diye baktım ama bir sonuç bulamadım.

          • Teşekkürler. Ben sorunu direk apple arayarak çözmeyi denedim. garanti kapsamından bitmesine rağmen yardımcı oluyorlar teknik ekip. Yarım saatlik bir bekleyişten sonra benimle güzelce ilgilendiler. Hatta başka sorunlar buldular. MacBook’um yavaş açılıyodu. İki defa farklı teknik servislere götürmeme rağmen yine aynıydı. Bugün aradığımda sorunum için telefonla yönlendirme yaparken mac’im yavaş açıldığını söyledi. Bende iki defa teknik servise götürdüğümü falan anlattım. Oradaki yetkili bu sorunumu da çözmek için baya uğraştı. Yaklaşık bir saat telefon görüşmesi yaptık. Garanti kapsamında olmadığım için ( 2 aydan fazla bir süre geçti), ürünü satın alma tarihimi değiştirdiler. Sonra istisna bir durum yapıp beni teknik servise (apple zorlu )’ya göndermek için çalışmalar yapıyorlar. Uygun görülürse tekrar garanti kapsamında ürünümü inceleyecekler. Yani burada anlatmamın sebebi internette sorunuzun cevabını bulamıyorsanız çekinmeden Apple arayın ve telefondan destek alın. Hiçbir sorun olmuyor. Yardımcı olan arkadaşlara da teşekkürler.

  4. Göktuğ bey merhaba,

    Yaptıklarınızı adım adım uyguluyorum ama her seferinde “The disk could not be created because of an error: An error occured: 1. Could not find disk for /Volumes/OS X Base System” şeklinde uyarı alıyorum.

    • diski bulamıyor. ya usb nizde sorun olabilir. yada usb niz tam anlamıyla boot disk olarak oluşturulmamış. min 8gb lık bir farklı bir usb bellek ile tekrar deneyiniz.

  5. Herkese Merhaba,

    Yosemite kurduktan sonra wifi 1-2 dk sonra tıkanmaya başlıyor. Yabancı forumlarda bu sorun tartışılıyor. sizlerin bir çözümü var mı bu konuda ?
    Bir de Disk üzerine sıfırdan kurmak için ne yapmak lazım ? Cmd + R yaptığımda her seferinde bana 2 eski os sürümünü gösteriyor. yani internetten sıfır kurulum yapmak için ne yapabiliriz ?

    Teşekkürler.

    • Wifi sorunu bende de oldu. Mavericks ile baglandıgım ağa Yosemite ile baglanamadım. Geçici çözüm olarak cep telefonumdan bagandım. Wifi için düzenleme gelir inş. Cihazım Macbook Air Mid 2012.

      • Benim cihazım da macbook pro 15 retina.
        Sıkıntı sadece wifi de değil aslında bluetooth da da sıkıntı yaşanmaya başladı. sorunsuz çalışan mouse şimdi arada kesilmeler yaşıyoruz.
        Wifi sorununu şimdilik internete kablo ile çıkarak çözdüm ama umarım yakın zamanda bir güncelleme gelir.
        Bazen de bir klasörü açtığımda içerisindeki alt klasörlerin isimlerinde bozulmalar oluyor. kapatıp tekrar açtığımda düzelebiliyor.
        kısacası bir güncelleme şart 🙂

      • wifi sonunu mountain lion da ben yaşamıştım. ne yaptıysam o ara 1 ay boyunca çözemedim. sorun o zaman mevcut işletim sistemine yenisini update etmemden kaynaklıydı. sıfırdan kurulum yapıp sorunu aşmıştım. inş. sizin sorununuz da benzerdir yoksa 10.10.1 sürümünün gelmesini bekliyeceksiniz max 2 haftaya o da çıkar.

        • Ben de şimdi sıfır kurulum yaptım ve kablo ile bağlantı sağladım. Ama belirttiğiniz gibi henüz denemedim. belki bu şekilde çözülmüş olabilir. test ederim.
          Teşekkürler.

    • yukardaki anlatımda en önemli noktalardan biri eksik sizin dediğiniz nokta yani. sıfırdan eski sistem üzerine kurmayacağınız için, alt tuşu ile başlattıktan sonra usb nizi seçip ileri diyorsunuz, gelen ekran görüntüsünde yukardaki top bar da disk utility den kurmayı düşündüğünüz sürücünüzün C (yani sistem) tarafına format atmanız gerekmektedir. yoksa her kurulumda eskisi üzerine kurulum yapmış olursunuz. burdan dediğim şeyi görebilirsiniz. http://www.youtube.com/watch?v=ZFqaqZmgd3Y

      eğer bir mac kullanıcısı iseniz harddiskinizi 2 ye bölmeli veya 2nci bir harici depolama aygıtınız olmalıdır. yoksa temiz kurulum yapma şansınız olmaz. üzerine kurduğunuzda zaten adı temiz kurulum olmuyor.

    • Wifi sorunu bende olmadı. Mid2009 mbp kullanıyorum. Lion’dan beri hep üzerine kurulum yaptım. Sorunsuz yükleme ve kurma işlemi gerçekleştirdi. Umarım sizin sorunlarda biran önce düzelir.

  6. Merhabalar, upgrade ile clean install arasinda kaldim. Bu arada yosemite kuranlardan 3 gundur ses gelmiyor. 🙂 Video izlerken mouse lagi filan olanlarda sanirim flash player update ile duzeliyormus. Wifi haricinde, asiri kasma, asiri sistem ram kullanma yasayan var mi? Wifi problemine gelince, Mavericks de benim bir kac kez sorunum olmustu ama farkli modemlerde. Problemleri olanlarin modem modellerini yazarlarsa belki sorun cozulebilir.

      • Kimseden ses cikmayinca dayanamadim kurdum.:) Her hangi bir kasma yok. Tek skintim 2880×1800 olan ekranim 1920×1200 olmasi. Onu da kucuk bir programcikla 2880×1800 aliyorum ama yazilar cok kuculuyor, kendi updateni beklemedeyim.

  7. Ben mi beceremiyorum yoksa IOS 8 ve yosemite weather uygulamalarında KKYC şehirlerini mi çıkarmışlar ? Sıklıkla gittiğim girneyi bir türlü ekleyemedim, bulmuyo

  8. Merhaba Arkadaşlar ;
    Yoemite güncellemesini yaptım fakat macbook u her açışımda sanki yükleme yapar gibi çubuk ilerliyor. Bunun ile karşılaşan başka arkadaşlar da var mı acaba ?

  9. Göktuğ selam,

    Bilgiler için çok teşekkürler öncelikle. Şimdi ben bu diski hem Disk Maker ile hem de Mavericks’i oluşturduğumuz yöntemle Terminal ile oluşturdum. Aralarında şöyle bir fark var; Disk maker ile oluşturulduğunda Disk Utility Kısmı falan gelmiyor. Yani seçip yüklemeye başlıyosunuz direk. Diğer yöntemle yaptığımız gibi önce harddiski silip sonra sistemi yükleyemiyoruz bu imkanı vermiyor. Yükseltme gibi birşey oluyor. Bilginize, teşekkürler.

  10. selam goktug bey ve arkadaşlar. yukarıdaki paylaşımınız gibi hazırladım ve yeniden yükleme yapmak için bilgisayarı yeniden başlattım ve alt+option tuşuna basılı tuttuğumda resimdeki şifre ekranı geliyor. buraya kullanıcı şifremi giriyorum ama malesef kabul etmiyor. enson maveric yüklemesi yaptım ama bu alana hangi aşamada şifre oluşturdum bilmiyorum. buradaki şifreyi nasıl devre dışı bırakablirim. saygılar

    resim linki http://hizliresim.com/jYoPXn

  11. os x lion recovery yaparken this item is temporarily unavailable mac os.x lion” hatası aldım diski de erase yaptığım için şu an pc recovery kısmında kalıyor. yosemite yi windows ta usb ye yazdırıp mac’e yüklemem gerekiyor windows ta nasil yapabilirim bunu ?

    • hocam windowsta hazırlamak zor olabilir bu yüzden mac ile oluşturmanız daha rahat olur. eğer disk oluşturabilecek başka bir mace sahip değilseniz windows bilgisayarınıza sanal makine aracılığıyla mac kurup oradan yosemite kurulum diski oluşturabilirsiniz

  12. Arkadaşlar retina macbook pro aldım Dün Kuzenimle Skypede Görüşürken 70 Dereceyi gördü sıcaklık ve kasmaya başladı sizce bu normalmidir?

  13. DiskMaker X ile kurulum klasöründe ‘installer.failurerequests’ diye bir dosya oluşuyor, bu bazı kurulumlarda sorun yaratıyormuş. Dosya silindiğinde sorun olmamış ama Apple’ın yazdığı şu yöntem ile kurulum diski oluşturmak en sağlamı: http://support.apple.com/en-us/HT201372

    Bu arada görsel açıdan Yosemite berbat. Güzel Sanatlardan yeni mezun bir grafik tasarımcı bile herhalde daha iyi Finder, iTunes, Launchpad ikonları çizer diye düşünüyorum. Sistem fontunun seçimi kötü. Arayüz deyince Mac’ler iPhone’lar örnek gösterilirdi, Jobs gittikten sonra bir değişim olsun, bir yenilik yakalayalım diye iyice saçlamadılar artık.

  14. Yukarıdaki işlemleri uyguladığımda yaratmış olduğum usb, format atmayıp sadece Yosemite işletim sistemini yüklemiş oluyor. Format atıp Yosemite yüklemek için ne yapmalıyım?

  15. Benim mini mac de windows kurdum mac uçtu yosemite yi indirdim. Bunu usb belleğe kurulum dosyalarını atmak için windowsta bir alternatif varmı.

  16. Benim mini mac de windows kurdum mac uçtu yosemite yi indirdim. Bunu usb belleğe kurulum dosyalarını atmak için windowsta bir alternatif varmı.

  17. göktuğ bey iyi günler.anlatmış olduğunuz her aşamayı yaptım fakat en son kısımda sorun çıktı.yosmita install disk 10.10.2 için yeterli yükleme alanı olmadığını söylüyor. bunun sebebi nedir acaba kullandıgm usb bellek 8gb acaba bu yetersiz mi kaldı

  18. Yosemite yüklü, F klavye, Mac Mini kullanıyorum
    Başlangıçta “disk utility” yi açmak istiyorum ama “cmd+r” işe yaramıyor
    Daha önceden başka bir tuş kombinasyonu ile disk utility’yi açmıştım ama bir türlü bulamıyorum

    F klavyede recovery mod nasıl açılıyor?

  19. üstad ben windows üzerinden kurulum cd si yada flash oluşturmak istiyorum nasıl yaparım yazdığınız programın windows üzerinde çalışanı yok mu? bir de benim mac macbook 2007 buna kurabilir miyim bilgilendirirseniz sevinirim

  20. merhaba elimde eski bir mac var içinde şu anda 10.4.11 yüklü onun için belirtilen yolla başlangıç diski oluşturdum ancak boot ekranında usb görmüyor sadece sistemin kurulu olduğu disk var… yardımcı olabilirseniz sevinirim………

  21. Merhaba arkadaşlar. Bu güzel rehber için öncelikle teşekkür ediyorum. Fakat aklıma takılan birşey var.
    Örneğin sıfırdan bir yosemite kurulumu yaptık Diskmaker ile. Fakat o zaman Recovery bölümümüzü de silmiş olacağız doğal olarak. Mavrickste bir araç ile bu bölümü oluşturabiliyorduk. Yosemite de sıfırdan bir Recovery bölümü oluşturabiliyor muyuz acaba ? @@goktuggedik:disqus

  22. Merhaba. Boot ekranında “Install Os X Yosemite” yazan kısımda flash diskimizi seçtikten sonra beyaz ekranın ortasında “erşim engeli” ya da “park yasaktır” tabelası gibi bir logo çıkarak hiçbir işlem yapmaya izin vermiyor. Yaklaşık 4-5 gündür uğraşıyorum. Disk Utility’ den “diski onar”, “izinleri onar” vs. dememe Mac açılışında cmd+alt+r+p ile Pram’ i defalarca silmeme rağmen bu sorunu çözemedim. Cihaz da herhangi bir recovery alanı bulunmuyor ve 2008 cihazı olduğu için İnternet Recovery’ de bulunmuyor. Şu an bu “erişim engeli” ekranını geçebilirsem sorunu çözeceğim ancak 4-5 gündür ne yaptıysam olmadı. Daha da kötüsü bu sorunla karşılaşan bir çok kullanıcı var ama hiçbir yerde çözümden bahsedilmemiş. Kafayı yiyeceğim artık ne olur bir yardım edin bana.

    • ya aynı sorun bendede oldu…şimdi…yeni bir macbook pro aldım elcaptain yüklü geldi. ama iğrenç. hiç verim alamıyorum. programlar sapıtıyor. 4-5 ay öncede imac im de bu sorunla tekrar karşılaşmış ve çözmüştüm. şimdi çözüme ulaştığım yeri bulamıyorum. araştırırken bir seni gördüm yazayım dedim.

  23. ben bunların hepsini yaptım mac te yükleme diskim elimde bu disk ile sony bilgisayarıma mac os x yükleyebilir miyim ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz