Ana Sayfa Haberler Yeni iPhone: “iPhone 4”

Yeni iPhone: “iPhone 4”

3

Apple, geçtiğimiz pazartesi akşamı her sene olduğu gibi yine WWDC etkinliğinde yeni iPhone modelinin lansmanını gerçekleştirdi. “iPhone 4” adıyla piyasaya çıkacak olan cihazda önemli değişiklikler mevcut. Bu değişiklikler ile Apple iddialı bir söylemle karşımıza çıkıyor ve herşeyin ilk iPhone lansmanında olduğu gibi değişeceğini söylüyor.

iPhone4

Bunun doğru olup olmayacağını zamanla göreceğiz, ancak kendi görüşümüzü paylaşmadan önce iPhone 4’te ne gibi değişiklikler var ona kısaca değinelim.

iPhone4-01

iPhone 4 ile iPhone 3GS’i karşılaştırdığımızda ilk gözümüze çarpan fark cihazın görünüşünde ortaya çıkıyor. iPhone 4 biraz daha dar ve ince. iPhone 3GS’e göre yuvarlatılmış kenarları yok. Bu sebeple ilk nesil iPhone’a biraz daha fazla benziyor diyebiliriz. Cihazın önü gibi arkası da tamamen camdan üretilmiş. Elbette burada kullanılan cam çok özel bir cam 🙂 Böylelikle iPhone kullanıcılarının sık rastlanan bir sorunu olan cihazın arka tarafının çizilmesi gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Yan tarafların da çelikten üretilmesiyle oldukça sağlam ve şık bir cihaz ortaya çıkmış oluyor.

iPhone4-06

iPhone4-retina3Bir diğer yenilik ise ekranda. Önceki 3 nesil iPhone’da da 480×320 olan ekran çözünürlüğü, iPhone 4 ile 2 katına çıkartılmış. Böylece piksel sayısı 4 katına çıkmış oluyor. İnç başına düşen piksel sayısı da Apple’ın belirttiği üzere insan gözünün algılayabileceği sınırın üzerinde. Ekran boyutunun sabit kalması ve piksel sayısının muazzam bir şekilde 4 katına çıkması, Apple’ın “retina display” adını verdiği, daha önce hiçbir cihazda görmediğimiz bir ekran kalitesine ulaşılmasını sağlıyor. Görmeden bir yorum yapmak gerçekten zor, ancak şu ana kadar yapılan yorumlar bu ekranın gerçekten muhteşem olduğu yönünde… 🙂

iPhone4-retina

Buna ek olarak, ekran yapımında kullanılan tekniklerin iyileştirilmesi ile cam ile ekran arasındaki boşluk kaldırılmış ve böylelikle parmağımız ile asıl ekran arasındaki mesafe de azaltılmış. Peki bu ne işimize yarayacak? Öncelikle iPhone 4 ile ekranda toz zerresi görmek artık tarihe karışıyor. Buna ek olarak da parmaklarımız artık ekrana çok daha yakından dokunuyor. Böylece çok daha kaliteli olan bu ekran ile daha iyi etkileşime girebilecek, belki de yanlış basma sorunlarını da oldukça azaltmış olacağız.

iPhone4-03

Cihazın ön kısmında dikkatimizi çekecek bir diğer şey de ön tarafta artık bir kamera olması! Sonunda Apple, iPhone 4 ile ön tarafa da bir kamera ekledi. Bu şekilde FaceTime adını verdiği bu özellik ile görüntülü görüşmeye imkan tanıyan Apple, sonunda beklentilere yanıt verdi. Ancak FaceTime, 3G ve operatörlerden bağımsız olarak, sadece iPhone 4’ler arasında ve WiFi üzerinden gerçekleştirilebilecek. FaceTime’ın nasıl olduğunu merak ediyorsanız şu videoya göz atabilirsiniz.

iPhone4-02

iPhone4-facetimeKamera demişken arkadaki kameraya da değinelim. Arka tarafta yer alan kamera da artık 5 megapiksel‘e yükseltilerek farklı ışık durumlarında da çok daha kaliteli fotoğraf çekilmesine imkan tanınmış oldu. Ancak asıl önemli gelişme video kaydında diyebiliriz. iPhone 4 ile artık 720p kalitesinde HD video kaydı yapılabilecek. 720p ve 30fps ile yapılan bu kayıtlara hayran kalacağımıza şimdiden eminim 🙂 Bir diğer önemli özellik ile iPhone 4’ün de artık flaşa sahip olması. 5 megapiksellik kameramızın yanında artık LED bir flaşımız da bulunuyor… Kameradaki yeniliklerden bir diğeri de artık iPhone ile resim çekerken yakınlaştırma da yapılabilmesi. 5 kata kadar dijital zoom destekleyen iPhone 4 ile artık uzaktaki objeleri de daha rahat çekebileceğiz.

camera-hero-20100607

Üst taraftaki kulaklık girişinin yanına baktığımızda ise bir ufak mikrofon daha göreceğiz. Bu mikrofon sayesinde dış ortamdaki gürültülerin temizlenip, karşı tarafa daha kaliteli ses gönderilmesi sağlanıyor.

phone-noisesuppression-20100607

iPhone 4 ile alıştığımız sensörlere bir yenisi daha ekleniyor: Jiroskop. Peki Jiroskop ne işimize yarayacak? Pusula sayesinde sağa sola döndüğümüzü anlayan iPhone 3GS bazen problem yaşayabiliyordu. Manyetik alanlar ve pusulanın hassasiyetinin düşük olması oyuncular için en iyi hareket imkanını sağlamazken, artık jiroskop ile iPhone hangi yöne nasıl döndüğünü, çok daha isabetli bir şekilde ölçebilecek. Bu da çok daha keyifli ve güzel oyunlar anlamına geliyor. Lansman sırasında Steve Jobs’ın Jenga oyununu nasıl oynadığını merak edenler şuradaki videoya göz atabilirler…

gyro

iPad 3G’de micro-SIM kart kullanan Apple, tahmin edilebileceği üzere iPhone 4’te de micro-SIM kullanıyor. Henüz dünyada bunu yaygın olarak kullanan pek ülke olmamasına rağmen, iPhone 4 satacak olan operatörler şimdiden siparişlerini vermeye başlamışlardır eminim 🙂 Ülkemizde de iPhone’u resmen satışa sunan Turkcell ve Vodafone’da da micro-SIM’leri muhtemelen yaz sonunda görmeye başlayacağız.

Yine iPad de olduğu gibi iPhone 4 de A4 işlemci kullanıyor. Bu işlemciyi kendisi üreten Apple, tam olarak isteklerine yanıt veren, en ideal güç tüketimini sağlayan A4 ile donanım ve yazılım uyumunu en üst düzeye taşıyor.

ipad-a4-620

Küçülen işlemci sayesinde kazandığı yeri pil ile dolduran Apple, pil ömrünü %40’a varan oranda arttırdığını iddia ediyor. Pek çok firmanın aksine pil ömrü konusunda gerçekleri konuşan Apple, iPhone’da gittikçe önem arz eden pil sorununu da adresleyerek kullanıcılarını sevindirecek gibi görünüyor.

apple-wwdc-2010-209-rm-eng

Pil ömrünü en çok etkileyen unsurlardan biri olan “çekim gücü” konusunda ise Apple radikal bir değişiklik gerçekleştirerek, iPhone 4’te anten olarak cihazın yan kısımlarındaki paslanmaz çelik kenarları kullanıyor. Böylece hem yerden tasarruf eden Apple, hem de önceki nesillerde zaman zaman problem olan çekim gücünde de ilerleme sağlıyor.

Kenarlardaki çelik kısımların hem şık göründüğüne, hem de çekim gücünü arttırdığına değindik. Ancak bir bakıma bu kısımlar iPhone 4’ün de en zayıf noktası oluyor. Zira ön ve arka taraftaki cam kısımlar çizilmeye karşı çok dayanıklıyken, bu kısımlar çizilmeye daha yatkın. Bu sebeple de Apple, hem bu kısımları korumak, hem de iPhone’un yere düşmesiyle cam kısımlarının parçalanmasını önlemek amacıyla “Bumper” (tampon) adı verilen bir koruyucu aksesuarı da piyasaya çıkartıyor. Resimde de görüldüğü gibi, farklı renklerdeki bu kılıflar hem iPhone’u koruyor hem de farklı renk seçimleriyle hoş bir görüntü sağlıyor.

bumper-hero-20100607

Ve son olarak da iPhone 4’ün işletim sistemi… Şimdiye kadar iPhone OS adıyla anılan ve iPad’in de kullanmaya başladığı işletim sisteminin yeni adı “iOS”. Buradan anlaşılıyor ki, gelecekteki iPod, iPhone ve iPad gibi pek çok ürün ve belki de daha fazlası iOS kullanacak. iPhone 4 ile beraber, yeni adıyla iOS’un da 4’üncü sürümü hayata geçiyor. Bu sürüm ile birlikte multitasking’in (aynı anda birden fazla uygulama çalıştırma) de içinde olduğu pek çok yenilik hayatımıza giriyor. iPhone sahiplerinin merak ettiği “iOS4’ün lansman tarihi” ise 21 Haziran. iOS4 ile ilgili detaylı bir yazı için iPhoneTurkey.biz blogundaki “Apple iPhone OS 4.0’ı duyurdu” yazısına göz atabilirsiniz.

iOS4

iPhone 4’teki yenilikleri kabaca bu şekilde özetleyebiliriz... iPhone 4’ü elimize alıp detaylıca inceleyebildiğimizde çok daha isabetli ve faydalı yorumlar yapabileceğiz. iPhone 4 ABD’de 24 Haziran’da piyasaya çıkıyor. Her sene olduğu gibi kademeli bir şekilde önce bazı Avrupa ülkeleri ve sonra dünyaya yayılacak olan iPhone 4, muhtemelen Eylül ayında da Türkiye’de satışa sunulacaktır.

Detaylı özellikler ve inceleme için yine iPhoneTurkey.biz blogundaki “iPhone 4 ve iOS4” yazısına göz atabilirsiniz.



Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


3 Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz