Ana Sayfa İpuçları Lion ile Mac’imizi Nasıl Kurtarabiliriz? (Kurtarma Diski – Recovery)

Lion ile Mac’imizi Nasıl Kurtarabiliriz? (Kurtarma Diski – Recovery)

67

Lion’daki en sevdiğim yeni özelliklerden bir tanesi, Lion kurulumuyla birlikte sistemimize entegre olan “Recovery HD”. Bunun sayesinde elimizde bir Lion yükleme diski olmasa bile sistemimizi Kurtarma Modu’nda açabiliyor, gerekli tüm işlemleri gerçekleştirebiliyoruz.

Sihirli elma lion recovery kurtarma banner

Recovery HD

Kurtarma yapmak için, Lion’dan önce mutlaka bir sistem DVD’si ya da kendi hazırladığımız bir USB belleğe ihtiyaç duyuyorduk. Ancak Lion ile birlikte, Mac’imizde özel bir disk alanı ayrılmış durumda. Lion’a geçerken otomatik olarak oluşturulan Recovery HD adındaki 650 MB’lık bu disk alanı sayesinde işletim sistemimizde yaşayabileceğimiz herhangi bir sorunda başvurabileceğimiz kurtarma araçlarına ulaşabiliyor, gerekirse Lion’ı bile yeniden kurabiliyoruz.

Kurtarma ekranına ulaşmak ve bu izlenceleri (utilities / araçları) kullanabilmek için Mac’imiz açılırken klavyemizden command ve R tuşlarına basılı tutuyoruz. Böylece kısa bir bekleme süresinin ardından “Mac OS X İzlenceleri” ekranı karşımıza geliyor.

Sihirli elma lion recovery kurtarma 2

Burada karşımıza gelen pencerede 4 seçeneğimiz olduğunu görüyoruz:

  • Time Machine Yedeklemesinden Geri Yükle
  • Mac OS X’i Geri Yükle
  • Çevrimiçi Yardım Al
  • Disk İzlencesi

 

Time Machine Yedeklemesinden Geri Yükle

Bu seçeneği kullanarak, yedeklediğimiz bir Mac’i geri yükleyebiliyoruz. Geri yükleme işlemini gerçekleştirmek için yedeğimizin olduğu diskimizi Mac’imize bağlamamız ve bu seçeneği seçerek ilerlememiz gerekiyor.

 

Mac OS X’i Geri Yükle

Yeniden bir Lion kurulumu yapmak ya da farklı bir diske kurulum yapmak için bu seçeneği seçebiliyoruz. Gereken dosyalar internet üzerinden indiriliyor.

Merak edenler için açıklama yapmakta fayda görüyorum, tahmin ettiğiniz gibi bu kurtarma ekranından internete de bağlanabiliyoruz 🙂 Bir ethernet kablosu ile ya da sağ üst kısımdan seçebileceğimiz bir kablosuz ağ (Wi-Fi) ile internet erişimi sağlayabiliyoruz.

 

Çevrimiçi Yardım Al

Madem internete bağlanıyoruz, neden Safari çalışmasın? Mac’imizi herhangi bir sebeple açamıyor olsak bile, bu seçenek sayesinde internete bağlanabiliyor ve sorunumuzu araştırma fırsatına sahip olabiliyoruz. 🙂 Nadir de olsa çok ama çok faydalı olacak, hayat kurtarabilecek bir özellik!

 

Disk İzlencesi

Bazı durumlarda diskimizde sorun oluştuğunda onarım yapmamız gerekebiliyor ve Mac işletim sistemi çalışırken gereken onarımlar yapılamayabiliyor. İşte böyle zamanlarda da Disk İzlencesi (Disk Utility) yardımımıza koşuyor ve disklerimizle ilgili her türlü işlemi (oluşturma, silme, onarma, bölüntüleme vb.) yapmamıza olanak tanıyor.

 

Internet Recovery

Lion ile gelen yeniliklerden bir tanesi de, Lion lansmanından sonra piyasaya çıkan tüm Mac’lerde bir de Internet Recovery özelliğinin bulunması. Bu özellik sayesinde, Mac’imizin diskindeki bir sorun sebebiyle Mac’imiz hiç açılmıyor bile olsa, Recovery HD’ye bile erişim olmasa da, Mac’imiz açıldıktan sonra Internet Recovery özelliği çalışıyor, ve kendi kendine internete bağlanarak bizim için gereken araçları indiriyor ve çalıştırıyor. Sonrasında ise Recovery HD oluşturuluyor ve Lion kurulumu yapılabiliyor.

Internet Recovery özelliğini devreye sokmak için Mac’imizin açılışında alt-command-R tuşlarına basılı tutmamız gerekiyor.

Ancak yeniden belirtmekte fayda var, bu özellik şu anda sadece yeni MacBook Air ve yeni Mac mini’lerde çalışıyor.

Sihirli elma lion recovery kurtarma 9

Lion Kurtarma Diski Yardımcısı

Lion’daki kurtarma özelliklerini anlatırken buna değinmeden geçmek ayıp olurdu sanırım 🙂 Lion Kurtarma Diski Yardımcısı, bizim seçtiğimiz bir USB belleği Recovery HD olarak biçimlendirmemizi sağlıyor. Böylece Internet Recovery özelliği olmayan Mac’lerimizde de, Recovery HD bölümü bir şekilde zarar görse bile, bu USB bellek sayesinde her türlü kurtarma ve kurulum işlemini gerçekleştirebiliyoruz.

Lion Kurtarma Diski Yardımcısı’nı nasıl kullanacağımızı ve bahsi geçen USB belleği nasıl oluşturacağımızı ilerleyen günlerde detaylı bir şekilde paylaşacağım.

Sihirli elma lion recovery kurtarma 1 disk assistant

Bu yazıda bahsettiğim konularla ilgili Apple’ın paylaştığı bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz…



Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


67 Yorumlar

  1. benim bir sorum olacaktı:
    snow leopard ile yedek aldık ve sonra lion’a yükseltme yaptık. ama elimizde liona yükselttikten sonra lion ile alınmış hiçbir yedek yok. bir sorun oldu ve yedekten yükleme yapacağız ama elimizdeki tek yedek snow leopard dan olan yedek ise bu yedekten yükleme yapabiliyor muyuz ve bir sorun oluyor mu?

  2. göktuğ bey iyi günler,
    konu ile alakası yok ama en güncel konu burası olduğu icin buraya yazıyorum kusura bakmayın.
    eğer amerikadan macbook alsak LEON’un ingilizce olan dilini seceneklerden Türkçe olarak değiştirebiliyormuyuz acaba. bu iphone larda mümkün oluyor ama mac lerde emin olamadığım icin  size soruyorum.
    teşekkürler

  3. Loin yüklendim fakat Finder penceresinde benim imac’ta air drop uygulaması görünmüyor. Aplication’lar da da yok bu neden olabilir ve AirDrop’u nasıl İmac’imde bulabilirim. Yardım için şimdiden teşekkürler..

    • Mac’iniz açılırken (Apple logosu görünmeden önce) command-R tuşlarına basılı tuttuğunuzda recovery bölümüne erişebiliyor olmalısınız. Bu şekilde olmuyor mu?

  4. Lion yüklemesi yaparken yüklemeden vazgeçtim. Bana başlangıç diski seçmemi istedi ancak bunu seçemeden yanlışlıkla restart ettim. Tekrar başladıktan sonra bir hata oluştu tekrar yükleme yapın diye b,r uyarı veriyor. Tekrar yükleme yapacağım bir alan yok. Gri bir ekran var üst tarafta mac os x yükleyicisinden çık, dosya, düzen, izlenceler ve pencere bölümü var. Yükleyiciden çık desemde tekrar aynı ekrana geliyor ve çıkmıyor. Terminale ulaşabiliyorum bu şekilde çıkmam mümkün mü? Ne Yaptıysam çıkamadım malesef
    cmd r de işe yaramıyor

  5. Recovery HD’ye bile erişim olmasa da, Mac’imiz açıldıktan sonra Internet Recovery özelliği çalışıyor demişsiniz. Ama nasıl? aynı komutla mı devreye giriyor Internet Recovery özelliği?

  6. merhaba goktug bey ben lion yukledim ancak 128gb olan bellegimde 3.5 gb gibi bir bosluk gorunuyor sadece,disk izlencesi yaptim ancak sorun duzelmedi elmaya ve bu macbook hakkindaya tikladigimda bellekte cok az bos yer gozukuyor,konuyla ilgili oalrak yerdimci olabilirseniz sveinirim,iyi calsimalar..

  7. Mac os X izlenceleri bölümünü bir şekilde açtım. Ve Macintosh HD yi komple sildim. Yedeğim falanda yok. 
    Daha sonra CD ye direk yazdığım Lion.dmg yi bastım. (Win pc ile) CD den başlat diyorum fakat olmuyor. Ağımda problem olduğu için internetede giremiyorum. yani app store dan indirme şansım yok.
    terminalden dmg yi applicationa kopyalamayı denedim. fakat readonly diyor. 
    elimde bir adet Lion kurulum DMG si var. bir adet 16 GB usb var. birde sınırsız DVD var.

    ne yapmam gerekiyor?

  8. Ben bir türlü yükleme diski oluşturamadım çünkü apple store da lion aldığım gözükmüyor ama bilgisayarı aldığımda içinde gelmişti gizlenen öğelerde de yok. Bilgisayara format atmak istiyorum bu oluştuduğum disk bu işlemi yapabilir mi ? Yoksa sadece çöken sistemleri kurtarmak için mi kullanıyoruz ? 

    • Elbette, hiç bir şeye ihtiyacınız yok, sadece hızlı bir internet bağlantısı işiniz görecektir… 🙂

      Şu yazıya göz atabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/11/29/lion-sifirdan-yeniden-yuklemek-hazirlik-silmek/

  9. pardon yanlis yazdim…

    Goktug bey comd R diyerekten lion geri yukle sectim islem bitti ama onarim gibi olmus dosyalarim duruyor tamam nasil silerim fabrika ayarlarina donus gibi ?

  10. goktug bey. acılısta cmd + r basmama ragmen mac os x izlenceleri menusu acılmıyor.macbookpro windows yuklendikten sonra mac os pasif oldu.tavsiyelerinizi bekliyorum. tşk.

  11. Öncelikle merhaba Göktuğ bey,
    Başıma gelen olaydan anlatacağım. Mac in sistem dosyalarında yanlışlıkla değiştirme yaptım, bazı programları yüklerken oldu sanırım. bu da mac te kitlenmeye yol açtı ve dolayısıyla sistem kurulumu gerekti. bunun için şu yolu izledim. internet üzerinden sistem geri yüklemesini yaptıktan sonra, time machine ile yedeklediğimiz dosyalarımızı geri yüklemem gerekti. fakat şöyle bir soru aklıma geldi. time machine yedekleme yaparken sistem dosyalarının da yedeğini alıyor bildiğim kadarıyla. benim işime yarayan dosyaları geri yüklerken bozuk olan dosyalarda acaba geri yüklenir mi? en iyisi time machine siz yedek almak mı acaba?
    teşekkürler

  12. Göktuğ Bey Merhaba;

    MacBook Pro cihazım 3 ay kullanımdan sonra kendi kendine kapandı. Açılmadı. Servise götürdüm.. Şu anda normal çalışıyor. Sorum şu: İçerisindeki tüm belge ve bilgilerim silinmiş. Nasıl ve hangi yöntemle geri getirebilirim.? Saygılarımla.

  13. Göktuğ Bey,
    ‘2011 Macbook pro’mda ‘Lion’ yüklü geldi. Ben şimdi format atmak istiyorum. Gerekli yazılarınızı okudum. Aklıma takılan birşey var.’COMD R’ yapıp başlattığım mac’imde ‘Macosx  yeniden yükle’ yaptığımda Lion ücretli mi inecek. Yoksa otomatik yüklemeye mi başlayacak.

  14. Butun apple kullanicilara selamlar. Benim cok buyuk bir sikintim var. Bir Macbook hediye geldi ve sikintili. Ekran isigi aciliyor acilista ses te geliyir fakat windows yuklemeye calismislar o yuzden recovery yapamiyorum. Bana acil yardimci olabikir misiniz. Cd de yok kurmak icin. Acil cevaplayabilrseni sevinirim.

  15. Merhaba, ben bugune kadar hıc yedekleme yapmadım ve bugun yanlıslıkda outlook hesabımı sıldılm. Bu silinen maillerimi nasıl kuratarabilirim. Yardımcı olursa cok sevinirim.

  16. Merhaba macbook airda lion yüklü. Command r ile giriyorum lionu yeniden yükle diyorum fakat yüklenecek diski seçin bölümünde hiç bir disk çıkmıyor ekrana. Ne yapmam lazım.?

  17. merhaba. ben cmd r ile başlatıorum ancak izlence ekranı gelmiyor ve direk internet recovery ye bağlanıyor. internete bağlı olmasına rağmen bir süre sonra -2002F hatası veriyor. modemin bağlantı türü wpa2 bunu wpa olarak değiştirip tekrar denedim yine aynı -2002f hatasını verdi. ne yapmalıyım ?

  18. time machine aracılığı ile yedeklediğim backup diskimin şifresini unuttum. bu konuda yardımcı olabilirmisiniz? sağolun…

  19. Merhaba,bilgisayarım durduk yere kapandı bugün. Actığımda os x izlenceleri karşıma cıktı.
    Öncelike os x yeniden yükle dediğim zaman en kısımda bu disk kilitli diyor.
    Disk izlencesinde hard diski seçiyorum silmiyor.
    Time machine yedeklemelerinin hiçbirini göstermiyor. En son ne yaptım hatırlayamadım ama olmayabilir.
    Ne yapmam gerekiyor bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler

  20. merhaba macbook air kullanıyorum .. cmd r ile recovery kısmına erişemiyorum internet recovery kısmıda açılmıyor . hiç bir şekilde disk izlencesine ulaşamıyorum ekranda sadece kilit işareti ile altında şifre isteyen simge çıkıyor cmd r ye basınca açılırken .. ney aypmam gerekiyor . maveriks kullanıyorum

  21. önçelikle selam 2 sene oldu benim macbook por yadıyor bir çare bulamadık ona sizlere nerden bir video göndere bilirim şimdi resim baylaşaçam umarım bircare bula bilir siniz ben filandyada yaşıyom burda bir servise gödürsem bir macbook parası alır benden lütfen bir care bulalım bına sise vide göndermek isderim

  22. Ben macbook aire windows 7 yüklemeye çalışırken yanlışlıkla Recovery HD adındaki 650 MB’lık disk alanını sildim şimdi mac başlarken windowstan başlıyor alt tuşana basıp açılışta mace geçiş yapabiliyorum ama başlangıç diski kısmında mac hd kısmı gözükmüyoru bu sorunu nasıl çözebilirim

  23. Selam bir sorum olacak, ben mac’imde clean my mac programı çalıştırdım ve bu işlemden sonra mac saçmalamaya başaldı app store gibi bazı programlar hiç açılmıyor. Bende windows da olduğu gibi işletim sistemi onarma yapayım dedim fakat mac de bu seçenek yok yada ben bulamadım. Windows da bile olan işletim sistemini onar mac de nasıl olmaz? Yada varsa nasıl kullanıyoruz?

  24. merhaba ben time machine yedekleme yapmaya calıştım fakat harddıske yedekleme olmadı başka bir tane taktım silinsinmi diye sordu bende olmadı diye sildim şimdi iki hard diskimde çalışmıyor hiçbir bilgisayarda nolur yardımcı olun herseyim harddisklerimin içindeydi ne yapabilirim?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz