Ana Sayfa Haberler iOS 9.1, OS X 10.11.1 ve watchOS 2.0.1 duyuruldu

iOS 9.1, OS X 10.11.1 ve watchOS 2.0.1 duyuruldu

17

Apple dün akşam 3 işletim sistemi için de yeni güncellemeler yayınladı. Evimizde ne var ne yok hepsinin yazılımları güncellenmiş oldu. 🙂 iPhone ve iPad’ler için iOS 9.1, Mac’ler için OS X El Capitan 10.11.1, watch için de watchOS 2.0.1 yazılım güncellemeleri yayınlandı.

sihirli-elma-ios-osx-watchos-guncelleme-hero

Tüm güncellemeler genel olarak performans iyileştirmeleri, sorun çözümleri ve yeni emojileri içeriyor. Bunun dışında çok önemli bir yenilik yok diyebiliriz. Apple bir süredir ısıttığı, beta sürecinde tuttuğu güncellemeleri tüm kullanıcılara yayınlamış oldu.

iOS 9.1

iOS 9.1 ile Apple’ın genel olarak “biraz sorunları çözelim, biraz yenilikler ekleyelim” yaklaşımını benimsediğini söyleyebiliriz. iPhone’daki bazı performans sorunları düzeltilmiş olsa da ben henüz bir performans artışı hissettiğimi söyleyemem açıkçası. Ancak biraz daha zaman vereceğim… 🙂

Bunun yanında belki de en ilginci yeni emojileri görüyor olmamız. Daha önce Apple’ın yer vermediği bazı özel emojilerle birlikte artık 150’den fazla emoji iOS 9.1 ile kullanılabilir hale geldi.

Sihirli elma ios osx watchos guncelleme 1

iOS 9.1 güncellemesinin kapsamını Apple şu şekilde özetlemiş:

  • Live Photo şimdi iPhone’unuzu kaldırdığınızı veya indirdiğinizi akıllıca sezer, böylece Live Photo bu hareketleri otomatik olarak kaydetmez
  • Unicode 7.0 ve 8.0 emojilerini tam olarak destekleyen 150’den fazla yeni emoji karakteri
  • CarPlay, Müzik, Fotoğraflar, Safari ve Arama dahil olmak üzere geliştirilmiş doğruluk
  • Çoklu Görev kullanıcı arayüzündeyken geliştirilmiş performans
  • Takvim uygulamasının Ay görüntüsünde yanıt vermemesine neden olan bir sorunu düzeltir
  • Bazı kullanıcıların Game Center’ı başlatmasını engelleyen bir sorunu düzeltir
  • Bazı uygulamaların içeriğini büyüten bir sorunu çözer
  • POP Postası hesapları için yanlış bir okunmamış posta sayısına neden olan bir sorunu çözer
  • Kullanıcıların yeni posta veya mesajlardan son kullanılan kişileri silmelerini engelleyen bir sorunu düzeltir
  • Bazı mesajların Mail arama sonuçlarında görünmemesine neden olan bir sorunu düzeltir
  • Sesli Mesaj gövdesinde gri bir çubuk bırakan bir sorunu çözer
  • Bazı operatörlerde etkinleştirme hatalarına neden olan bir sorunu düzeltir
  • Bazı uygulamaların App Store’dan güncellenmesini engelleyen bir sorunu düzeltir

Bu güncellemenin güvenlik içeriği hakkında bilgi için lütfen bu web sitesine gidin:
http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=tr_TR

OS X 10.11.1

Tıpkı iOS tarafında olduğu gibi, OS X El Capitan güncellemesi de ufak iyileştirmeler ve yenilikler içeriyor. Hem El Capitan’a yükseltme yapılırken yaşanılan sorunları azaltmak için, hem de günlük kullanımdaki bazı problemleri çözmeye çalışmış Apple.

Ve yine iOS 9.1’deki gibi yeni emojiler dahil edilmiş.

Sihirli elma ios osx watchos guncelleme 2

Ayrıca bu güncellemeyle birlikte iTunes da 12.3.1 sürümüyle güncellendi. App Store’da bu güncellemeyi de bulabilirsiniz.

Sihirli elma ios osx watchos guncelleme 3

watchOS 2.0.1

iOS ve OS X’e ek olarak daha yeni bir işletim sistemi olan watchOS de 2.0 sürümünün ilk güncellemesini önceki akşam görmüş oldu. watchOS 2.0.1 sürümünde dün akşamki güncellemelere paralel bir şekilde genel olarak sorunları çözüldüğünü, performans iyileştirmeleri yapıldığını ve yeni emojilerin eklendiğini görüyoruz.

Sihirli elma ios osx watchos guncelleme 4

Bu güncelleme yeni emoji karakterleri ve şu performans iyileştirmeleri ve sorun gidermeleri içerir:

  • Yazılım güncellemelerinin durmasına neden olan bir sorunu düzeltir
  • Pil performansını etkileyen sorunları düzeltir
  • Yönetilen bir iPhone’un iOS Takvim etkinliklerinin Apple Watch ile eşzamanlanmasını engelleyen bir sorunu çözer
  • Konum bilgisinin düzgün olarak güncellenmesini engelleyen bir sorunu ele alır
  • Digital Touch’ın telefon numarası yerine e-posta adresinden göndermesine neden olabilen bir sorunu düzeltir
  • Live Photo saat kadranı olarak kullanıldığında değişkenliğe neden olabilen bir sorunu ele alır
  • Kalp atış hızını ölçmek için Siri kullanılırken algılayıcıların süresiz olarak aktif kalmasını sağlayan bir sorunu ele alır

Bu güncellemenin güvenlik içeriğiyle ilgili bilgi için, lütfen şu web sitesine gidin:
http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=tr_TR

Yüklemeden önce: Bekleyin, yedek alın!

Her güncelleme öncesinde söylediğim gibi, acele etmeyin lütfen. 🙂 Her güncellemenin beklenmedik sorunları, yan etkileri olabiliyor. Bu sebeple güncellemeleri yüklemeden önce birkaç gün beklemek, insanların karşılaştığı sorunları dinlemek iyi olabilir. Örneğin iOS 9.0 ve 9.0.1 güncellemeleri bazılarımız için ciddi problemler yarattı ve arkasından hemen iOS 9.0.2 yayınlandı. Ancak 9.0.2’nin performans problemleri de devam etti.

Bu yüzden tüm güncellemeleri yüklemeden önce biraz sakin kalmayı, yedekleme yapmayı ve mutlaka biraz beklemeyi öneriyorum…

Güncellemeleri yaptıysanız, cihaz ve işletim sistemi ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


17 Yorumlar

  1. Iphone 6 için ios 9 yüklemiştim ve hiç sorun yaşamadım ama ios 9.02 güncellemesinden sonra iphone 6 dan nefret ettim.İnşallah bu versiyon ile takılma yavaşlama gibi sorunlar düzelmiştir.

    Macbook pro içinde yaşadığım tek sorun mac mail idi. Özellikle maillerin geç gelmesi ve açıp kapattıktan sonra düzelmesi sorunum vardı bunda da düzelir diye düşünüyorum.

    • Size geçmiş olsun. Dört ay önce duyurulduğunda, inşallah hep Beta kalır diye yazmıştım. Keşke kalsaymış. Ben iPhone 6’ya, 6 plus’a ve iPad air’a hala iOS 9 yükleyemedim korkudan bu gidişle de yüklemem. Korktuğumdan da beter çıktı.

  2. OS X Preview’da çalışırken, özellikle metin girerken çöküyordu. Düzelttiklerini umuyorum.

    Bir de MAC için Office 2011 çok yavaştı, muhtemelen 32 bit olmasından dolayı, El Capitan’da biraz daha yavaşladı gibi… MAC için Office 2016 339 TL. Acaba 64 bite geçti mi? Sitesinde bu bilgi yok, bu konuda bilgisi olan var mı? Performans, ilave özellikler vs.

    Bir dakika, şimdi fark ettim, bu pakette Outlook 2016 yok. Olan paket ise 789 TL ve MAC için değil. Ne yapıyor bu MS?

    Outlook olmayan MS Office için, OpenOffice ve LibreOffice gibi alternatif paketler var ama belki 20 senedir Outlook kullanıyorum, bir türlü alternatif üretemedim. Mac Mail veya Thunderbird aynı şeyler değil… Katkıda bulunacak olan varsa dinlemek isterim…

  3. Dün güncelleme yaptım. Rehberde bulunan kişileri arama yaparak göremiyorum. Elle aşağı doğru çekince rehberde isim gözüküyor. Neden böyle bir şey olmuştur acaba?

  4. Ios 9.1 i iphone 5 cihazima yukledim performansda ya da pilde herhangi bir degisme yok hala berbat. Ve ekstradan rehberde arama yapma ozelligi kayboldu. Harf giriyorum sonuc bulunamadi diyor.

    • Selam
      Ayarlar menüsünde kişiler,mail,takvimler kısmında kişilere gelin orda mailde bulunan kişiler sekmesini kapatın. Problem çözülmesi lazım. Bugün buldum bende.

  5. Arkadaşlar benim TIME Machine diskim el capitandan sonra yeşil renkten sarıya döndü. En zor çözüm diski silip tekrar kullanmak. O zaman yedekleme diskinin ne anlamı var. Pratik bir çözüm bilen var mı sebep nedir acaba? Yabancı forumlara baktım aynı sorun var fakat ben anladığım kadarıyla çözemedim. Ayarlardan diski seçtim. Adını değiştirdim vs.vs. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim. Disk 4 tb. Ve Verileri sağa sola taşımak zor.

  6. Bundan 20gün önce değişiklik amaçlı 5s’ten sam. S6 edge geçiş yaptım ve forumlarda felan resmen iphone fan boyluğu yaptım 🙂 tam 20.günün sonunda bir güncelleme geldi ve benim edge açılmaz oldu bende bir sinirle gittim 6S aldım. Aman yarabbi ben hiç böyle donan, takılan, uygulamaya bastıktan 3 saniye sonra açılan bir iphone kullanmamıştım. Sanırım samsungcuların ahını aldık 😀 Umarım tez zamanda düzeltirler. Yoksa bu haliyle S6’dan bir farkı yok.

  7. Ben Iphone 4s kullanıyorum. Güncellemeyi yükledikten sonra rehebrde arama yapamaz oldum. “Sonuç yok.”hatası veriyor. Aynı hatayı alan var mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz