Ana Sayfa İpuçları Apple Watch ve Aktivite Ölçümü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Apple Watch ve Aktivite Ölçümü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

21

Son birkaç aydır Apple Watch ile aramız çok iyi. Yani neredeyse koluma takmadan evden çıkmıyorum. 🙂 Watch’un gün içerisindeki faydalarına ek olarak, Apple’ın da hatasından dönerek sağlıklı hayat üzerine odaklanması daha iyi oldu diyebilirim. Böyle olunca Aktivite daha da önem kazandı ve hayatımda da daha çok yer alarak önem kazanmaya başladı.

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-1.jpg

Apple Watch gün içerisinde bana bildirimleri iletiyor, cebimden iPhone’u çıkartmaya gerek kalmadan kimin aradığını söylüyor, hatta MacBook’umun ekranını açtığımda benim için otomatik olarak kilidi açıyor. Tüm bunlara ek olarak da benim daha sağlıklı bir hayat yaşamam için beni motive etmeye çalışıyor, hareketlerimi, egzersizlerimi, gün içerisindeki kalp atışlarımı takip ediyor.

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-2.PNG

Bunu da detaylara çok girmeden, beni yormadan yapıyor olması en çok hoşuma giden noktası. Çünkü kalori takibi, yediklerini yazmak, her şeyi not etmek vb. benim için fazla yorucu ve uzun süre devam ettiremediğim, alışkanlık kazanamadığım konular.

Bunlar yerine Apple Watch benim aktivite değerlerimi farklı şekilde takip ediyor, ancak bu da bazen yeterince açık olmadığı için kafa karıştırabiliyor. Bu yazıda ben de bu aktivite bilgilerini paylaşarak, kendi hayatımda nasıl kullandığımı anlatmaya çalıştım.

Apple Watch, Aktivite içerisinde temelde 3 farklı şeyi takip ediyor:

  • Hareket
  • Egzersiz
  • Duruş

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-3.jpg

Hatta watchOS 3 ile birlikte yeni gelen kadranlardan bazıları ile birlikte aktivite verilerini daha fazla öne çıkartmak, sürekli gözümüzün önünde tutmak mümkün. Mesela benim kullandığım kadran şöyle:

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-4.PNG

Bu kadran ile aktivite uygulaması ile ölçülen 3 temel bilgi sürekli olarak kendini bana hatırlatıyor.

  • Hareket halkası ile benim belirlediğim günlük “aktif kalori” hedefi
  • Egzersiz halkası ile günlük “egzersiz dakikası” hedefi
  • Duruş halkası ile günlük “ayakta geçen saat” hedefi

şeklinde sağlıklı bir hayat için 3 farklı hedefi tutturmaya çalışıyoruz.

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-5.jpg

1. Hareket Halkası

Aktivite uygulaması içerisindeki kırmızı renkte en dışta yer alan “Hareket” halkası bizim hareketlerimizin ve kalp ritim verilerimizden faydalanarak çalışıyor. Watch’u daha çok kullandıkça bizi daha iyi tanıyarak nasıl hareketler yaptığımızı, ortalama kalp ritmimizi, normal ve normal dışı aktivitelerimizi ölçebiliyor.

Böylece zamanla daha doğru veriler ve kalori hesaplamaları yapabiliyor.

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-6.PNG

Apple ayrıca bizim için aktif kalori ve toplam kalori detaylarını ve paylaşıyor. Aktif kalori dışındakiler yaşamımız için gereken her şeyi kapsıyor. Aktif kaloriler ise bunun üzerine çıkarak, normalin üzerinde bir aktivite yaptığımız zaman yaktığımız kalorileri temsil ediyor.

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-7.PNG

Hareket halkası da işte bu aktif kalorileri sayıyor. 🙂 Yani normalin üzerindeki hareketlerimiz sonucunda yaktığımız aktif kalorileri. Bu sebeple Aktivite uygulamasında ölçülen kaloriler diğer uygulamalardan farklı olabilir, ya da size ilk başta düşük gelebilir.

Apple Watch, bizi motive edecek kalorilere odaklanarak daha fazla hareket etmek için bizi teşvik etmeye çalışıyor. 🙂

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-8.PNG

2. Egzersiz Halkası

Aktivite uygulamasındaki yeşil halka Egzersiz’i temsil ediyor. Belki de en kafa karıştırıcı kısım da bu: Egzersiz halkası neyi nasıl ölçüyor? Ve bu halkayı kapatmak için ne yapmamız gerekiyor?

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-9.PNG

Apple için hareketli bir yürüyüş bile bir egzersiz olarak sayılıyor. Watch, kalp ritmimize ve hareket verilerimize bakıyor ve bunun bir egzersiz olup olmadığına karar veriyor. Muhtemelen ev veya ofis içerisinde bir yerden bir yere yürüyüşümüz bir egzersiz olmasa da, dışarıda daha hızlı adımlarla, kalp ritmimizi arttıracak bir yürüyüş egzersiz olarak sayılacaktır.

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-10.PNG

Egzersiz halkasının amacı bizi normalin biraz daha üzerinde kısa süre de olsa hareket ettirmeye zorlamak. 🙂 Eğer yeşil halka pek hareket etmiyorsa, gün içerisinde kalp ritmimizi arttıracak pek bir şey yapmıyoruz demektir.

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-11.PNG

3. Duruş Halkası

En anlaşılmayan halka ise mavi ile gösterilen duruş halkası. İsmi sebebiyle kafa karışıklığına çok açık olan bu halka, aslında gün içerisindeki 24 adet 1 saatlik periyotların kaç tanesinde hareketli olduğumuzu ölçüyor.

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-12.PNG

Yani 2-3 saat hareket edip, spor yapıp diğer halkaları kapatsak bile, duruş halkasını bu şekilde kapatamıyoruz.

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-13.PNG

Halkayı kapatmak için gün içerisinde 12 farklı saatin her birinde ayağa kalkıp en az 1 dakika boyunca hareket etmemiz gerekiyor. Bu sebeple de eğer saat başından beri hiç hareket etmediysek, 50.dakikada Apple Watch bize hareket etmemizi söyleyen bir uyarı gönderiyor.

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-15

Kalan 10 dakikada 60 saniye boyunca hareket edersek o saati kazanabiliyoruz. 🙂

sihirli-elma-apple-watch-aktivite-14.PNG

Değerlendirme

2015’teki ilk Watch değerlendirme yazımda Watch’un henüz yeterince iyi olmadığını, gelişmesi gerektiğini söylemiş, lüks bir teknolojik oyuncak olmaktan çıkması ve bir ihtiyacı karşılaması gerektiğine değinmiştim.

watchOS’teki gelişmeler ve Apple’ın Watch’u sağlık odağında konumlandırması bu yöndeki önemli değişiklikler oldu. En başta da söylediğim gibi Apple Watch artık benim günlük rutinimin bir parçası oldu diyebilirim.

Bunun en büyük sebebi de Aktivite uygulaması. Gün içerisindeki farkındalığım arttıkça, günlük, haftalık ve aylık olarak ne kadar hareket ettiğimi görebiliyor, bunu değiştirmek için çaba gösteriyorum.

Son dönemde bu farkındalığım arttığı için de ayrı bir yazıda bunu paylaşmak istedim. Aktivite, Sağlık ve Egzersiz uygulamalarıyla ilgili daha anlatacak çok şey var. Ancak 2017’de bu bir başlangıç olsun… 🙂

Siz Watch’ta Aktivite uygulamasını ne kadar kullanıyorsunuz? Memnun musunuz? Yorumlarınızı bekliyorum…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


21 Yorumlar

  1. Spor yaparken acaba kolunuzda takılı vaziyette kullanıyor musunuz? Terlemeye bağlı olarak üründe deforme veya bozulma olur mu? Bunu merak ediyorum.

    • Yaklaşık 7 aydır yoğun şekilde kullanıyorum. Yazın hergün yaklaşık 1,5 saat yürüyüş yapıyordum. Ne terden ne de güneşten herhangi bir deformasyon olmadı. Seramik arka yüz olan modelleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Series1’de kullanıma bağlı olarak kompozit arka yüzde zamanla çizikler oluşabiliyor.

    • Evet kullanıyorum ve şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Spor kayışta da terleme veya başka bir faktöre bağlı olarak herhangi bir sorun oluşmadı Kemal Bey.

  2. Paylaşım için çok teşekkür ederiz Göktuğ Bey. Ben yaklaşık 7 aydır Apple Watch kullanıyorum. Onun sayesinde yaklaşık 10 kg. verdim. Yazın dışarıda yürüyüş yaparak aktivite uygulamasını yoğun şekilde kullanıyordum. Kış gelince dışarda yürüyüş zorlaştı. Bunun üzere yaklaşık 1 ay önce Apple Watch Nike+ aldım ve havuza kaydoldum şimdi aktivite uygulamasını yüzme ağırlıklı olarak kullanıyorum. Apple Watch’u yatarken bile kolumdan çıkarmıyorum. Uyku kalitesini ölçen Pillow isimli uygulama ile Apple Watch’um uykumu bile takip ediyor. İlk Apple Watch tanıtıldığında, saat takmayı sevmediğimden sanırım, gereksiz bir ürün olduğunu düşünmüştüm. Ancak şu an Apple Watch’tan çok memnunum. Apple Watch hayatımı baştan aşağı değiştirdi 🙂

    • Harika bir deneyim olmuş gerçekten Burak Bey. Ben uyurken kullanırsam şarj etmek için zaman kalmıyor pek. 🙂 siz ne zaman şarj ediyorsunuz genelde? Nasıl çözdünüz bu problemi?

      • Sabah kalktığımda ve eve döndüğümde, duşa girdiğimde takıyorum şarja. Çok çabuk şarj olan bir cihaz olduğu için yeterli oluyor. Bu nedenle daha hiç şarj sorunu yaşamadım 🙂

  3. İlk çıktığından beri kullanıyorum gayet memnunum. Hatta sizinle aynı saat arayüzünü kullanıyoruz Göktuğ bey. Bana çok yardımı dokundu. Özel olarak spor yapmasamda vücudum hakkında farkındalığım arttı, saatlerce yatmak yada oturmak yok artık. Çok daha hareketli biriyim.

  4. Ben ilk çıktığı hafta almıştım ve 1,5 yıldır kolumdan hiç çıkarmadım desem yeridir. Gerçekten çok memnunum apple watchtan. Farklı renklerde kordonları ile birlikte hem spor hem klasik görünüm kazandırabiliyorum ve 3-4 farklı saat bulundurmaktan kurtulmuş oluyorum. Benimde burak bey gibi gece kolumda oluyor saat ve şarj olayını işten eve geldikten sonra hallediyorum sadece 1,5-2 saat kadar bir süre çıkarmış oluyorum. Bence Göktuğ bey sizde işten eve geldiğinizde nasılsa duş yemek faslı gibi durumlar olduğu için bu zaman zarfında şarj etmeyi deneyebilirsiniz.

    • Değişen kayışlar konusuna da değinmek istiyorum ben de aslında. 3-4 farklı şekilde kullanıyorum, söylediğiniz gibi bazen şık bazen spor olarak kullanmak çok keyifli… 🙂

  5. Ben 15 kilo fazlası olan ve uzun boyuna göre fazla kilosu vücuduna dağılmayan bidon göbekli biriyim :))) 1 aydır Apple Watch kullanmaya başladım. Ve fitwell uygulaması ile birlikte kullanıyorum. Netice olarak şöyle söyleyeyim: Aman Allah’ım! 🙂 hem yeme içme çeşitliliğim ve vaktim düzene girdi. Tavsiye edilenleri her zaman tüketemesem de en azından saat ve kalori düzenine uyuyorum. Hemde işim gereği çok az hareket eden biriyken şimdi 5.000 adımdan aşağıya düşmüyorum. Çoğu zamanda 9-10.000 adımlara çıkmaya başladım. Her saat hareketli olmaya ve hafif astımımı nefes seansları ile rahatlatmaya da başladım. Şu an hala egzersizler zayıf kalıyor fakat fitwell’in premium egzersiz tavsiyelerini de hayli beğendim. Yakında hayatıma egzersizi de dahil edeceğime eminim. İlk ay 2 kilo vermeyi başardım ve kendimi uzun zamandır ilk kez hafif hissediyorum 🙂

  6. Selamlar. Aynı kadranı ayarlamama rağmen kalp atış hızı ben de sizdeki gibi rakamsal olarak gözükmüyor sadece uygulama simgesi olarak gözüküyor (Series 2 / 42mm / watchOS 3.1.3) Sebebi ne olabilir?

  7. Göktuğ Bey,
    Apple Watch 3 serisi aldım, her şey harika sadece sormak istediğim, fitness yaparken active ayarını hangi şekilde yapmam gerekiyor? bisiklet, yürüyüş, koşu vs. bir çok seçenek var ama ağırlık kaldırma ve diğer egzersizleri doğru ölçüm yapmak adına hangi ölçüm konumunu ayarlamam gerekiyor tam çözemedim. Destek olursanız sevinirim.
    Saygılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz