Ana Sayfa İpuçları Finder için 3 Pratik İpucu

Finder için 3 Pratik İpucu

4

Mac’imizdeki tüm dosyaları görmek ve yönetmek için Finder adlı uygulamayı kullandığımıza daha önce değinmiş, hatta Finder için çok popüler olan 15 adet kısayol paylaşmıştık. Bu yazımızda da Finder’ın pek bilinmeyen 3 farklı özelliğine değiniyoruz.


Yol Çubuğu (Path Bar)

İsminden de anlaşılabileceği gibi, Yol Çubuğu bize içerisinde olduğumuz klasörün yolunu gösteriyor. Yani bulunduğumuz klasörden en yukarıya doğru, hangi klasörlerin içerisindeyiz, tek seferde görebiliyoruz. Ya da bir diğer deyişle, bu klasöre gelene kadar, hangi klasörlere tıklayarak içine girmişiz, görebiliyoruz 🙂

Sihirli elma finder ipucu 4

Yol çubuğu, Finder penceresinin alt kısmına yerleşiyor ve klasörler arasında gezdikçe bize “yolu” gösteriyor. İşimize yarayabilecek birkaç özellikten bahsetmek gerekirse:

  • Yol Çubuğu’nda görünen bir klasöre çift tıklayarak bu klasörün içerisine girebiliyoruz.
  • Seçtiğimiz dosyaları sürükleyip Yol Çubuğu üzerindeki başka bir klasöre bırakarak taşıyabiliyoruz.
  • Taşıma işlemi sırasında Alt (Option) tuşunu basılı tutarsak, kopyalama işlemi yapabiliyoruz.

Yol Çubuğu’nu aktif hale getirmek çok kolay. Bir Finder penceresi açıkken;

  • View (Görünüm) menüsünden Show Path Bar’ı (Yol Çubuğu’nu Göster) seçiyoruz.

Sihirli elma finder ipucu 5

Böylece Finder penceresinin altında artık Yol Çubuğu görüntüleniyor… 🙂

Sihirli elma finder ipucu 1

Başlık Çubuğu

Bu ipucunu “En İyi 15 Finder Kısayolu” yazımızda bonus olarak paylaşmıştım. Ancak çok pratik olduğu için bir kez daha dile getirmenin iyi olacağını düşünüyorum 🙂

Yol Çubuğu’nu pek beğenmediysek, ancak yine de klasörün yolunu görmek ya da daha bu yolda yer alan daha yukarıdaki bir klasöre geçiş yapmak istiyorsak basit bir klavye kısayolunu kullanabiliyoruz.

Command tuşuna basılı tutarak Finder penceresinin başlık çubuğuna tıkladığımızda karşımıza minik bir pencere açılıyor.

Sihirli elma finder ipucu 6 1

Bu pencerede içerisinde olduğumuz yoldaki tüm klasörleri görebiliyor, tıklayarak da istediğimiz bir tanesine geçiş yapabiliyoruz.

Sihirli elma finder ipucu 7

Klasöre Git (Go to Folder)

Finder’da basit bir kısayol sayesinde gitmek istediğimiz klasöre çok daha hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz. Klasörün yolunu biliyorsak (path) ya da bir yerden kopyaladıysak hemen yapıştırabiliyoruz. Ya da elle de girebiliyoruz.

Finder’dayken command-shift-G kısayolunu kullandığımızda karşımıza bir pencere geliyor. Bu pencerede gitmek istediğimiz yolu yazmaya başlıyoruz.

Sihirli elma finder ipucu 3

Biz yolu yazarken, Finder da bize yardımcı oluyor ve kısa bir bekleme süresinin ardından birkaç harfini girdiğimiz kelimeleri bizim için tamamlayabiliyor.

Sihirli elma finder ipucu 2

Tıklayarak gitmek kolay olsa da, bazı durumlarda bu yöntem ile istediğimiz klasöre geçmemiz oldukça kolay olabiliyor. Özellikle de çok derinlerde bir klasörden bahsediyorsak 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


4 Yorumlar

    • Berkan Bey Merhabalar,

      Kullandığım 2008 model aluminyum MacBook benim için hala yeterli görünüyor 🙂 Test ettiğim cihazlar için içim gidiyor elbette, özellikle de yeni MacBook Pro’lar ve MacBook Air’ler için.

      Ancak sanıyorum 2012’den önce bir değişiklik yapmayacağım… 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz