Ana Sayfa Jailbreak Jailbreak Nedir? iPhone için Jailbreak Ne Anlama Geliyor?

Jailbreak Nedir? iPhone için Jailbreak Ne Anlama Geliyor?

iPhone Jailbreaking: Nedir ve Nasıl Çalışır? İşte detaylar...

0
Jailbreak Nedir

Jailbreak nedir: Jailbreak, iPhone‘un yazılımının kırılması Apple’ın koyduğu sınırlamalardan kurtulma anlamına gelir. İngilizce kökenli bir kelime olan Jailbreak‘in Türkçe karşılığı bu nedenle firar, hapisten kaçış, zincirleri kırmadır.

Jailbreaking sonrasında iPhone’lara resmi olmayan uygulamalar yüklenebilir. Yani iPhone’unuza uygulama yükleyebilmek için App Store’u kullanma zorunluluğu ortadan kalkıyor ve kısıtlanmış cihaz ayarları rahat bir şekilde değiştirilebiliyor. Kısacası, iPhone‘unuzda daha önce yapamadığınız pek çok şeyi yapabilir hale geliyorsunuz.

Temelde Jailbreaking işlemi, Mac’inize veya PC’nize bir yazılımı yükledikten sonra belirli talimatları yerine getirerek yapılıyor.

iPhone’lar Neden Jailbreak Yapılır?

Neden Jailbreak

Jailbreaking, iPhone’unuzun arayüzünü, App Store’da yer almasına izin verilmeyen veya mevcut olmayan üçüncü taraf uygulamaları yükleyebilmenin önünü açıyor. Ekosistemde kullanılabilir olan uygulamaları (tweak) cihazınıza yükleyerek onlarca işlevselliği iPhone’unuza ekleyebiliyorsunuz.

Apple, standart bir iOS yazılımında uygulama geliştiricilerinin belirli sistem bölümlerine erişmesine veya değişiklik yapmasına izin vermiyor. Ancak, kırılmış bir iOS yazılımında tüm bu engellemeler aşılabiliyor ve yerleşik uygulamalar üzerinde bile (mesela Mesajlar uygulaması) tasarımsal değişiklik yapabiliyor.

Kısacası, Jailbreak sonrası cihazınızda ne gibi değişiklik yapacağınız tümüyle sizin tercihinize kalıyor.

Apple, iPhone’lar için Jailbreak’i Neden Önermiyor?

Apple iPhone Jailbreak

Jailbreak’li bir iPhone’un arızalanması sonrasında Apple Store veya Apple Premium Reselleri götürülmesi cihazınızın garanti dışı kalmasına neden olabilir. Bu tümüyle Apple’ın Jailbreak’e karşı olmasından, hiçbir şekilde onu önermiyor olmasından kaynaklanmaktadır.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2018/06/21/apple-jailbreak-aciklamasi/]

Birçok kullanıcı, Jailbreak’in kurulumu sırasında veya sonrasında cihazının kullanılamaz hale geldiği konusunda şikayetçi olabiliyor. Bu, Jailbreak’in iPhone’larda görülebilecek yan etkilerinden sadece birisi. iPhone’unuzun veya iPad’inizin kullanılamaz hale gelmemesi için genel olarak Jailbreak’ten uzak durmak gerekiyor.

Özellikle, App Store dışındaki uygulamaların iPhone’lara yüklenebilmesinin mümkün hale gelmesi ile güvenlik sorunları oluşabiliyor. Her yönü ile titiz incelemelerden geçerek App Store’daki yerini alan uygulamalara kıyasla kaynağının ne olduğu bilinmeyen uygulamaların iPhone’larda kullanılması önemli bir risk alma anlamına geliyor. Böyle bir riske girmek, kredi kartı bilgilerinizin veya mesajlarınızın kısacası kişisel verilerinizin tamamının üçüncü şahıslarla paylaşabileceğiniz anlamını taşıyor.

Jailbreakli iOS sürümü çalıştıran bir iPhone’da performans sorunları ile karşılaşılabilir. Telefonunuz beklenmedik zamanlarda kilitlenebilir veya kullanılamayacak düzeyde yavaşlayabilir. Bunlarla birlikte Jailbreak uygulamalarının iPhone’un ana bileşenlerini değiştirebilmelerinden dolayı önemli veya hassas verilerde meydana gelebilecek bir değişiklik sonrası cihazınız tamamen kullanılamaz veya bazı donanım parçaları çalışmaz hale gelebilir.

iPhone’dan Jailbreak’i Kaldırma

Bazı kullanıcılar Jailbreak sonrası kullanılamaz hale gelen bir iPhone’u iTunes’e bağlayabildiklerini ve sorunu gideren orijinal cihaz ayarlarına geri dönebildiklerini söyleselerde, kimi kullanıcı hiçbir şeye yanıt vermeyen iPhone ile baş başa kalabikdilerini söylüyor.

Yine de Jailbreak’in tüm kullanıcılar için sorun oluşturan bir yönünün olmadığı ancak yukarıda verilen örnekler gibi türlü sorunlarla karşılaşmanın mümkün olduğunu bilmek oldukça önemli.

Jailbreak Yasadışı mı?

iPhone, iPad veya iPod touch için Jailbreak’in yasal olup olmadığı içinde bulunan dönemlerde Apple veya yasal olarak bağlayıcı olan kuruluşlarca verilen kararlara göre değişiyor. Aynı zamanda ülkeden ülkeye değişen kurallar söz konusu.

Ülkemizde Jailbreak’in yasal olduğu yine de nihai kararı Apple’ın vereceği unutulmamalı.

Bu yazımızda, Jailbreak nedir, neden yapılır, Apple neden bu yöntemi önermez gibi konulara değinmeye çalıştık. Soru veya sorunlarınız için aşağıdaki yorum alanını kullanabilir, konuyla ilgili kendi eklemelerinizi yine yorum alanından yapabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz