Ana Sayfa Haberler Mac’inizde Chrome yerine Safari kullanın, pil ömrünüzü 1 saat arttırın

Mac’inizde Chrome yerine Safari kullanın, pil ömrünüzü 1 saat arttırın

20

Chrome yerine Safari kullanarak ekstradan 1 saat daha pil ömrü kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? Yapılan testler sonucunda Safari kullanıcılarının Chrome’a göre ortalamada 1 saat daha uzun süre MacBook’larını kullanabildikleri hesaplanmış. Peki bu nasıl oluyor, nasıl testler yapılmış, neden böyle çıkmış, gelin sonuçlara bir de yakından bakalım…

sihirli-elma-safari-kullan-1-saat-fazla-pil-omru-hero

Safari vs Chrome vs Firefox

Chrome’u hepimiz seviyoruz, severek kullanıyoruz. 🙂 Memnun kalmamanın zor olduğu, eklentileri, hızı ve performansıyla ortalamanın üzerinde bir tarayıcı olan Chrome, dünya genelinde %64.8 kullanım payı ile açık ara en çok tercih edilen tarayıcı. İkinci sırada Firefox (%21.3), üçüncü sırada IE (%7.1) ve dördüncü sırada ise Safari(%3.8) yer alıyor.

sihirli-elma-safari-kullan-1-saat-fazla-pil-omru-1b

Testler nasıl yapılmış?

Mac üzerinde IE çalışmadığı için testler de elbette sadece Chrome, Firefox ve Safari ile yapılmış. Geçtiğimiz hafta yayınlanan makalede, bu testlerin sıfırdan kurulum yapılan 13 inç bir Retina Ekranlı MacBook Pro ile, tarayıcıdan başka uygulama çalışmıyorken ve farklı kategorilerde web sayfaları test edilerek yapıldığı paylaşılmış.

Kabaca ortalama bir internet kullanıcısı hangi siteleri ziyaret eder, nelerle zaman geçirir gibi bir varsayım yapılarak aşağıdakine benzer bir dağılımda testler gerçekleştirilmiş. Lafı fazla uzatmadan, ben bu testlerin bazılarının sonuçlarını burada da paylaşmak istiyorum.

Grafikler sağ tarafa doğru uzadıkça, daha uzun pil ömrü sunduğu anlaşılıyor. Kısa çubuklar ise, daha az pil ömrü anlamına geliyor.

E-posta kullanımı

Composing and Sending Email2 1024x511

Müzik

 

Music Streaming 1024x452

Haber siteleri

General News 1024x763

Teknoloji siteleri

Tech News copy 1024x909

YouTube

YouTube 1024x497

Sosyal Medya

SocialMedia 1024x748

Arama Motorları

Search Engines2 1024x551

Genel Ortalama

Averages copy 1024x269

Ortalama bir kullanımda ise pil ömürleri şöyle sıralanmış:

  • Chrome: 5 saat 8 dakika
  • Firefox: 5 saat 29 dakika
  • Safari: 6 saat 21 dakika

Yani sonuç olarak en kötü pil performansı Chrome’da, daha iyisi Firefox, ama en iyisi Safari.

Rakamsal açıdan bakarsak da Chrome yerine Safari kullanırsak, pil ömrümüzü 1 saat daha arttırabiliyoruz.

Özet

Hem Apple’ın tarayıcısı olmasından dolayı, hem de sadeliğini sevdiğim için ben genelde Safari kullanmayı tercih ediyorum. Ancak bazı işlerim sebebiyle çoğunlukla Chrome’u da paralelde açık tutarak kullanıyorum. Chrome’un eklentileri ve hızı benim için tercih sebebi olurken, bir yandan da Safari’nin son dönemdeki performans sorunları biraz canımı sıkmıyor değil.

Ancak yeni OS X El Capitan ile gelecek olan Safari’nin 9.sürümü ile birlikte bu sorunlar çözülecek ve Safari yine önceki dönemdeki gibi daha stabil, hızlı ve sorunsuz olacak gibi görünüyor. Ama henüz El Capitan ve Safari 9 beta sürecinde olduğundan konuşmak için hala biraz erken diyebiliriz.

sihirli-elma-el-capitan-1.jpg

Ancak bu sonuçların bence çok daha önemli bir anlamı var. Apple’ın Safari için öncelikleri ve Google’ın Chrome için öncelikleri arasında ne kadar büyük farklar olduğu bu sonuçlarla ortaya çıkıyor. Yenilik, inovasyon ve geliştirme süreçlerini düşündüğümüzde, “pil ömrü mü, yoksa yeni özellikler mi?” sorusunun cevabı bu iki ürün ve iki şirket için çok farklı.

%24’lük bir pil ömrü farkı, çok ama çok büyük bir fark. 10 saatlik pil ömrüne sahip retina ekranlı bir 13 inç MacBook Pro’da bu sonuçları aldığımızı düşünürsek, 12 saat pil ömrü olan bir 13 inç MacBook Air için bu fark 1 saatin daha da üzerine çıkıyor olabilir. (Testler yapılmadığı için sadece tahmin yürütebiliyoruz)

sihirli-elma-safari-kullan-1-saat-fazla-pil-omru-2

Ancak unutmayalım, elbette bu testler eklentiler olmadan, yani tarayıcıların yalın halleriyle yapılmış durumda. Reklamları önleyen, Flash’ı kapatan ve buna benzer performans arttırıcı eklentilerle bu testlerin yapılıp bir de öyle bakılması çok daha ilginç sonuçlar ortaya çıkartabilir. 

Açıkçası bu test Türkiye’deki sitelerde yapılsa sonuçlar nasıl olurdu acaba diye ben çok merak ediyorum. Bizim haber, eğlence ve video sitelerimiz nasıl performans gösterirdi acaba? Bazı siteleri ziyaret ettiğimde MacBook’umun fanlarının devreye girmesi, her yerden tam ortaya fışkıran reklamlar ve kendi kendine oynamaya başlayan videolar pil ömrümüzden kim bilir ne kadar çalıyor…

sihirli-elma-safari-kullan-1-saat-fazla-pil-omru-3

BatteryBox’ın yaptığı bu testle ilgili daha detaylı bilgi almak, yorumları okumak ve test sonuçlarının ham verilerine ulaşmak için şu bağlantıya tıklayabilirsiniz: http://blog.getbatterybox.com/which-browser-is-the-most-energy-efficient-chrome-vs-safari-vs-firefox/

Peki siz hangi tarayıcıyı tercih ediyorsunuz? Hangi eklentileri kullanıyorsunuz? Pil ömrünü korumak için paylaşabileceğiniz eklentiler hangileri? Yorumlarınızı bekliyorum…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


20 Yorumlar

  1. Ben 2013 retina mac book pro kullanıyorum. Komple bir test yapmadım ama yaz aylarında şöyle bir olay var. Safariden farklı tarayıcı açtığımda notebook fanları coşuyor. Bende hemen safariye geri dönüyorum fanlar sessizleşiyor. Mac da safari alternatifi kullanmak bayağı zor benim için.

  2. Yazılım ve teknoloji işiyle ilgileniyorum, mac ve apple ürünleri kullanıyorum. Her ne kadar google ile apple’ı yarıştırmak doğru olmasa da cihazda apple ama tarayıcıda da chrome mükemmel. Performans konusunda da yazdıklarınızı değerlendirerek bir süre test edeceğim. Ancak şöyle bir gerçekte var ki APPLE SAFARİYİ GELİŞTİRMEYİ HIZLANDIRMALI, APPLE’IN AYRICAKLIKLARINI SAFARİYE YANSITMALI!

  3. Yazınızda da belirttiğiniz gibi safari asla chromun yerini tutmuyor. Benim safariye tahammül etmemin tek sebebi cihazlar arası sekronizasyon başka bir şey değil. Pil ömrü hiç önemli deği, sonuçta cihazı prize takmak çok zor bir şey değil.

  4. safari. sadece safari neden mi tüm cihazlarımda hersey senkorize. bırakın bu yüzdeleri apple ne yaparsa kendi uygulamalarını daha cok benimser. ve bende. apple imac, macbook air, macbook pro retina, ipad ve iphone senkorize olduktan sonra banane chromeden… onur savas

    • Ben de tüm cihazlarım (iMac, Air, iPhone, iPad) arasında senkronize olmayı seviyorum ve Chrome Sync sayesinde favoriler, çerezler, parolalar, eklentiler, geçmiş bilgisi, o anda tüm cihazlardaki açık sekmeler, ayarlar, otomatik doldurma bilgilerini tüm cihazlarımda görebiliyorum. Safari de olup da Chrome’da olmayan senkronize özelliği nedir, merak ettim doğrusu?

  5. Chrome mu Safari mi? Uzunca bir süre Chrome kullandıktan sonra tüm cihazlar elma kokunca Safari’ye geçelim dedik. Geçtik de. Senkronize falan oo 10 numara! Ama uzunca bir süre kullanan biri olarak 2-3 haftadır Chrome’a geri döndüm. En azından El Captain’e kadar.

    Neden mi? Arkadaş bu tarayıcıları yaptınız da hiç mi eklenti kullanmayak! Hepitopu Evernote, Pocket ve son olarak yüklediğim Adblock vardı Safari’de. Sanki dünyanın yükünü eklemişim gibi fan çiıdırıyordu. Görenler “o fan sesi senin Air’den mi çıkıyor” demeye bile başlamıştı.

    İstemeye istemeye Chrome’a geçtim. Tek sıkıntım Safari kullanırken birden çalışmaya başlayan ve kapatınca kadar devam eden fanlar değildi elbette. Bir de bookmarks olayı var. Öyle saçma sapan bir yönetimi var ki, Safari kullananlar bunu nasıl çözüyorlar çok merak ediyorum. Gözünü sevdiğimin Chrome’u! özlemişim seni=) Alt alta dizdirseler ya, sürekli gözümüzün önünde olsa ya. Ha bi de pinleme var=) El Captain’le sounda büyük buluş yapacakmış Apple, getirecekmiş pinlemeyi.. Hadi bakalım…

  6. 13 retina macbook pro kullanicisiyim. Safari kullanmak zorundayim cunku birak chrome da video izlemeyi 5. Sekmeden sonra fanlar 3. Bolge jet komutanligina donuyor. El mecbur safari. Umarim su safariyi adam gibi gelistirirler. Saka gibi faha yeni surumde gelecek olan sey chrome da yillardir olan “ses hangi sekmeden caliyor” neyse gelsin. Vurdun kanima girdin kabulumsun. 🙂

    • Güzel benzetme 🙂 Teşekkürler paylaştığınız için…

      Safari’ye yeni özellik eklemek konusunda Apple daha ağır davranıyor. Bu biraz üzücü olsa da, stabiliteyi koruduğu sürece ben kabul ediyorum. 🙂

  7. Son üç yıldır işte ve evde apple cihazlarını kullanıyorum. Mümkün mertebe tüm nimetlerinden faydalanmak istesem de henüz mail uygulamasına ve safari’ye tam geçiş yapamadım. İş ve kişisel mail alışverişimi gmail ile halletmeyi tercih ediyorum, browser olarak da chrome kullanıyorum. Dönem dönem geçiş yapmak için denemeler yapıyorum, henüz başarılı olamadım, bilemiyorum belki de apple başarılı olamadı.

    • Fatih Bey selamlar,

      Mail uygulamasına geçmeyi ben de hep istiyorum, ancak gmail’i web üzerinden kullanmak müthiş bir pratiklik sağlıyor. Bu sebeple genelde web arayüzünü tercih ediyorum.

      Ancak Mail uygulamasını da arada bazı gönderimler için kullanıyorum sadece… 🙂

  8. 4 yıl oldu, MBA ile tanışalı ve o zamandan beri safari. Senkronizasyon, sadelik, hız vs. En güzeli de işte baktığım bir sayfayı gerektiğinde, evde sokakta arkadaşta telefonumdan bakabilmem ve gösterebilmem.
    Sadece 1-2 kez gerekti ve bu nedenle chrome indirdim ama neredeyse hiç kullanmıyorum, kenarda duruyor.

  9. Merhaba,

    iMac 5K, MacBook Air, İpad Mini Retina, iPod Touch gibi apple ürünlerim var. Tüm bu cihazlarımda kullandığım browser’lar olarak hep Chrome kullanıyorum ve herhangi bir senkronizasyon sorunu yaşamıyorum.

    Safari’yi senkronizasyon için kullananlar sanırım ya Chrome kullanmadı ya da Chrome’un senktronizasyon özelliğini bilmiyor…

    • Abdullah Bey teşekkürler paylaştığınız için. Chrome’da da çok iyi bir senkronizasyon imkanı olmasına rağmen bir şekilde ya öne çıkmıyor ya da bir şekilde gözden kaçıyor sanırım…

  10. Bana göre mac’de safari dışında tarayıcı kullanılmaz hele ki iphone’unuz da varsa senkronizasyon icloud keychain derken chrome çöp durumuna geliyor. Ama chrome hız olarak safariden daha iyi ve daha akıcı orası ayrı

  11. Aynı sekmeleri aynı web sayfalarını iki tarayıcada açarak aynı sürelerde kullanarak denemiştim bende. Çıkan sonuçta chrome’da macbook’um sürekli ısınırken ve süre azalırken, bu durum safari’de görülmüyordu. Öğrneğin şu sayfayı chrome’da açmış olsaydım bunları yazıyor olsaydım ekranla klavye arasındaki bölümden sıcak havalar yükseliyor olurdu ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz