Ana Sayfa İpuçları Apple TV ve Jailbreak: Kırmak mı Kırmamak mı?

Apple TV ve Jailbreak: Kırmak mı Kırmamak mı?

23

GÜNCELLEME:

Yeni Apple TV’nin ilk incelemesi ve yorumları için “Yeni Apple TV” yazısına göz atabilirsiniz.

 

Apple TV ile ilgili olarak paylaştığımız 2 yazıdan sonra okuyucularımızdan gelen sorular üzerine bu konuda bir yazı yayınlamaya karar verdik: Apple TV’mizi jailbreak yapmalı mıyız, diğer bir deyişle “kırmalı mıyız?” Bu yazımızda da Jailbreak kavramına, kırılmış bir Apple TV ile neler yapılabildiğine değinmeye çalışacağız.

Sihirli elma jailbreak apple tv banner

1. Jailbreak nedir?

Jailbreak, kelime anlamı olarak “hapisten kaçış, firar” anlamına geliyor. iPhone, iPod Touch ve iPad gibi cihazlarda, cihazın belirli kısıtlar ve güvenlik sınırlarının dışında kullanılabilmesine imkan tanıyan Jailbreak için sıklıkla “kırmak” kelimesi de kullanılıyor. Her ne kadar “unlock” işlemi ile karıştırılsa da “jailbreak” ve “kırmak” kelimeleri artık neredeyse bütünleşmiş durumda diyebiliriz.

Apple TV’miz için düşünüldüğünde ise, jailbreak işlemi, Apple TV içerisine yüklenen farklı uygulamalarla yeteneklerinin arttırılması anlamına geliyor diyebiliriz.

Sihirli elma jailbreak apple tv SeasonPass Jailbreak Apple TV 2G

2. Neden Jailbreak yapılıyor?

Genellikle iPhone, iPod Touch ve iPad gibi cihazların yeteneklerinin arttırılması amacıyla jailbreak yapılıyor. Bunları kabaca özetlemek gerekirse;

  • ücretli uygulamaların ücretsizce (yasal olmayan yollarla) yüklenmesi,
  • App Store dışından da farklı uygulamaların (ücretli ve ücretsiz) yüklenebilmesi,
  • cihazların unlock (SIM kilididin kırılması) edilebilmeleri
  • ve daha pek çok farklı amaç için…

Sihirli elma jailbreak apple tv app store icon

Apple TV’ye gelince, henüz Apple TV’ye özel bir App Store ve SIM kilidi gibi kısıtlamalar olmadığı için Apple TV’nin hala tamamen Apple kontrolünde çalıştığını söyleyebiliriz. Apple, cihazın içerisine hangi özellikleri eklerse o kullanılıyor, eklenmeyen özellikler de kullanılamıyor.

Elbette iPhone ve iPad’lerde olduğu gibi, Apple TV gibi bir ürünün de yapabilecekleri ve yetenekleri, jailbreak işleminden sonra artıyor.

Sihirli elma jailbreak apple tv iphone4

3. Neden kısıtlı bir sistem?

Apple’ın ürettiği bir çok üründe benzeri bir sistemi görebiliyoruz. Özellikle iOS cihazlarında göreceli olarak kısıtlı bir sistem kuran, ve bu sistemi App Store ile genişleten Apple, aslında önemli ölçüde başarı sağlıyor desek yanlış olmaz.

Kurduğu sistem ile kullanıcılarına maksimum güvenlik, stabilite ve performans sunan Apple’ı pek çok kişi eleştirse de, jailbreak işleminin sancıları, güvenlik açıkları, stabilite ve performansa negatif etkileri ve problemleri sebebiyle, ciddi bir çoğunluğun jailbreak’i tercih etmediğini de belirtmemiz gerekiyor.

Kişisel olarak bu tip cihazlarla yoğun olarak haşır neşir olmama ve bilgime de güvenmeme rağmen, açıkçası iPhone’umu ve iPad’imi jailbreak etmekle uğraşmak bana çoğunlukla zaman kaybı olarak görünüyor.

Sihirli elma jailbreak apple tv greenpois0n

Apple’ın yukarıdaki sebeplere ek olarak, bir de ekonomik yönden bu konuya önem verdiğini belirtmezsek eksik bilgi paylaşmış oluruz. Apple TV’de kullanılabilen şeylerin hemen hemen hepsi iTunes Store (henüz ülkemizde yok ne yazık ki) üzerinden satın alınmış ya da indirilmiş şeylerden oluşuyor. (Apple TV’nin tüm özellikleri için buraya göz atabilirsiniz.) Dolayısıyla aslında satın alınmış pek çok içerik Mac, iPad, iPhone, iPod gibi cihazlarda kullanılabilmesinin yanında, bir de Apple TV üzerinden televizyonumuza aktarılabiliyor.

Sihirli elma jailbreak apple tv itunes store

Konuya bu açıdan baktığımızda, Apple TV’nin, Apple’ın (iTunes Store üzerinden) içerik tüketilmesi için bizlere sunduğu yeni bir cihaz olduğunu düşünebiliriz. Ek olarak kendi cihazlarımızdaki resim, müzik, video gibi içerikleri desteklemesi de aslında bir yan fayda olarak görülebilir.

4. Apple TV’de de App Store olacak mı?

Henüz böyle bir bilgi yok. Ancak gelecekte Apple TV’ye özel uygulamaları ve Apple TV’ye özel bir App Store’u hayal etmek de zor değil. iPhone’da da ilk olarak jailbreak ile farklı uygulamalar yüklenebilmiş, sonrasında da Apple bu ekosisteme bir standart getirmek için App Store’u ve Mac dünyası için de Mac App Store‘u hayata geçirmişti. Benzer bir süreci Apple TV’de de görmememiz için bir sebep yok. Ancak bu konuda somut bir adım henüz atılmış değil. Belki iOS 5 ile Apple TV’mizde bu anlamda farklı şeyler görebiliriz..? 🙂

Sihirli elma jailbreak apple tv Mac App Store

5. Peki Jailbreak güvenli mi?

Eğer konumuz iPhone ya da iPad olsaydı, bu soruya çok daha karmaşık ve detaylı bir yanıt vermek gerekecekti. Ancak konu Apple TV olunca, ve Apple TV’mizin içerisinde de kritik bilgilerimizin olmadığı düşünüldüğünde, aslında jailbreak işleminin Apple TV için kritik bir güvenlik açığı yarattığını söylemek doğru olmayabilir.

Sihirli elma jailbreak apple tv iPhone Security

Her ne kadar Apple ID (Apple Kimliği) gibi önemli bir bilgi Apple TV’de yer alsa da, iPhone’un aksine kritik bilgilerimizin yer almadığı bir cihaz olması, durumu oldukça hafifletiyor. Ancak öbür yandan, stabilite, performans ve garanti kapsamı dışında kalması gibi negatif yönlerini de değerlendirmek gerekiyor.

Sihirli elma jailbreak apple tv apple id

6. Jailbreak edilmiş bir Apple TV garanti dışı mıdır?

Evet, garanti dışıdır. Ancak elbette jailbreak yapılmış bir Apple TV’yi basit bir restore işlemi ile tekrar orjinal haline döndürmek mümkün. Bu yüzden Apple TV jailbreak yapıldığında her ne kadar garanti dışı kalsa da, kolayca restore edilmesiyle yeniden garanti kapsamına giriyor diyebiliriz. (Elbette Apple’ın bunu anlayacak bir sistem geliştirmediğini farzediyoruz.) Ancak unutmamak gerekiyor ki, jailbreak ya da restore işlemi sırasında oluşacak bir hata sonucunda cihazımız brick (tuğla) olarak kalabilir. Yani hiçbir işe yaramayan bir tuğla parçası olarak kalma ihtimali düşük olsa da her zaman mevcut. 🙂

Sihirli elma jailbreak apple tv tugla brick

7. Apple TV’mi jailbreak yaptıktan sonra ne kazanacağım?

Apple TV’nin şimdiki versiyonu 2010’un eylül ayında duyurulmuştu. Açıkçası Ekim ayında Apple TV ilk defa “kırıldığında” yepyeni bir dönem başlıyor diye düşünmüştük. Apple TV’ye pek çok uygulama gelecek, evimizin içi, televizyonumuz muazzam bir alete dönüşecekti sözde. Ancak henüz beklentilere paralel bir şekilde gelişen bir Apple TV Jailbreak dünyası görebilmiş değiliz.

Sihirli elma jailbreak apple tv XBMC

“Jailbreak edilmiş bir Apple TV’de nelere sahip olabiliriz?” sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz:

  • Web Tarayıcısı (Apple TV üzerinden internete erişebiliriz, ancak elimizin altında iPhone/iPad varken ne kadar gerekli, tartışılır…)
  • Plex, XBMC gibi içerik görüntüleyiciler (Her türde dosya formatını (avi, divx, xvid, mkv, vb.) okuyabilen, yetenekli uygulamalar) (Bunu burada bahsettiğimiz yöntem ile de yapabiliyoruz)
  • Hava durumu uygulaması (Elimizin altında iPhone/iPad varken ne kadar gerekli, tartışılır…)
  • Borsa verileri (Bu çok ilginç olabilir, ancak ülkemiz için kim geliştirebilir? (: )
  • Oyunlar (Bu da oldukça ilginç olabilir diye düşünebiliriz. Ancak iPhone 4 ve iPad 2’deki görüntüleri kolayca televizyonumuza aktarabiliyorken, araya Apple TV’nin girmesinin bize sağlayacağı faydaları, ve cihazın gücünü iyi düşünmek gerekiyor.)
  • Last.fm (Hoş bir uygulama olabilir, ancak yine de televizyon düşünüldüğünde, sadece işitsel değil, görsel faydalara daha çok odaklanmak anlamlı olabilir diye düşünüyorum)

Listeyi uzatmak ve genişletmek mümkün, ancak henüz hayata geçen çok daha önemli bir kullanım alanı varsa ben görememiş olabilirim.

Sihirli elma jailbreak apple tv plex

7. Jailbreak gerekli mi? Yapmalı mıyım?

Bu tamamen kişinin tercihlerine kalmış. Apple TV’den beklentimiz eğer buradaki yazıda bahsettiklerimizden fazlası ise, jailbreak yapmayı tercih edebiliriz. Ancak karşılığında ne kadar uğraştığımız, ve ne kazanacağımızı iyi değerlendirmemiz gerekiyor.

Sihirli elma jailbreak apple tv airplay air video streaming

Amacımız sadece AVI, DIVX, MKV gibi formatlardaki videolarımızı Apple TV’miz üzerinden izlemekse, bunu Air Video uygulaması ile kolayca yapabiliyoruz. Ancak farklı konularda da Apple TV’mizi kullanmak istiyorsak, jailbreak yapmamız gerekiyor.

Apple TV ve Jailbreak konusunda sizin aklınıza takılan başka konular varsa, yazımıza yorum yaparak tüm Sihirli Elma okuyucuları ve bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sihirli elma jailbreak apple tv airplay air video application icon


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


23 Yorumlar

  1. iPod touch 4. Nesil kullanicisiyim jailbreak işlemini tabi ki onaylamıyorum ama getirdiği özellikleri düşünürseniz bir iOS cihazı için kesinlikle gerekli bir işlem diyebilirim bütün ücretli uygulamalar bir kenara mükemmel tweakler var imkanınız varsa uygulamaları satın alın ama yoksa jailbreaktan başka çareniz yok

  2. Apple TV2’yi en son versiyon olan 4.2.1 ile update yaptim..
    Fakat defelarca deneme yapmama ragmen cihaz birturlu Jailbreak olmuyor…

    Farkli yontemler ile de denedim, ancak basarili olamadim…

    3. Party uygulamalari iPad yada iPhone’dan Apple TV 2 ile HDTV’ye atma beklentim husran oldu…
    Ornegin; Atv, TVU player vs. Gibi Applicationlari HDTV’ye gonderme fikri cok hostu, ama olmadi malesef…

    Umalim ki yeni update ler ile bunlar mumkun olabilsin….

    • AirPlay yeni iOS güncellemesi ile geldiği için, bahsettiğiniz uygulamaların da AirPlay’i desteklemesi için ufak bir güncelleme yapmaları gerekiyor. Söylediğiniz gibi, ummaktan başka çaremiz yok şu anda 🙂

  3. ya ben mirorring i mcp dan yapmak istiyorum suan sadece itunes dan yapiliyo ancak ben internetten gezinirken gordugum seyleri appletvnin direk yayinlamasini istiyorum kisaca hdmi kablosu yerine kullanip kablolardan kurtulmak alirken aslinda ben iphone icin yaptigini gordugum icin macbookta yapmamasina ihtimal vermemistim ama para duskunu apple ac doymayan apple tabiki izin vermedi buna cozum bulan varsa lutfen mail atin [email protected]

    • Merhabalar,
      Yazıklarınızdan anladığım kadarıyla Mirroring’i MacBook Pro’nuz için yapmak istiyorsunuz. Yani MacBook’taki görüntüyü Apple TV’ye aktarmak istiyorsunuz. Ne yazık ki bu şimdilik mümkün değil. 

      Ancak TV’niz ve Mac’iniz arasına koyacağınız basit bir kablo ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.

      • Merhaba Goktuğ bey
        Çabalarınız için tesekkurler. Araştırdığım ve anladığım kadarıyla MacBook Pro veya Mac Pro daki goruntuyu aktarmak icin Air player ve Air server adlı iki uygulama var. Bu uyğulamalarla ilgili sizin bilginiz varmı ? Hangisini tavsiye edersiniz ben hem MacBook Pro hemde Mac Pro kullanıcısıyım. Tesekkurler 

        • Kullanmadığım için henüz tavsiye edebielceğim bir uygulama yok. Ancak yakın zamanda Mac’lere de bu özelliği Apple getirebilir, daha çok bunu bekliyorum diyebilirim… 🙂

  4. Merhaba birsey danismak istyrm izlenicek olan medyalari dizi yada film herneyse sadece itunes store den mi alablirim yoksa bilgisayarimdan da applr tvye aktarablr mym

  5. Apple TV’ye Jailbreak işlemini uyguladığımız zaman iTunes Store ve AppStore’daki içeriklere ücretsiz sahip olabiliyor muyuz?
    Teşekkürler

  6. arkadaşım apple tv aldı ve kırdırdı ve 100.000 den fazla film 2012 yapımı olan filmler dahil showlar tv kanalları şifreli maç yayınları  neredeyse bütün dünya elinin altında bu özelliğinden bahsetmemişsiniz bende almak istiyorum merak etti bilgi verirseniz sevinirim

      • henüz öğrenmedim ama bende bir apple tv sipariş ettim detayları sorucam arkadaşıma ama gözlerimle gördüm çatır çatır herşey seyredilebiliyor neyse bilgileri göktuğ beyin affına sığınarak paylaşırım öğrenir öğrenmez

  7. Apple TV’ye yalnızca iPhone, iPad ve Macbook gibi Apple ürünleri mi bağlanabiliyor. Windows yüklü PC’deki bi görüntü ya da filmi Aple TV üzerinden LCD’ye aktarabiliyor muyuz?

  8. selam. ben ipadimda safariden izledigin bi filmi appletv ye atmak istiyorum. ama bunun icin gelistirilmis bir uygulama var mi yada jailbreak mi yapmaliyim bilemiyorum. her videoyu filmi youtubeden bulamiyorum. yardimci olursaniz sevinirim

  9. Mrb.kolay gelsin.ben 16GB iPad aldım ama hafızası çok az olduğu için hiç bir şey yapamıyorum.birde jailbreak yaptırdım sildiğimde cihaz kilitlenir diyorlar dogrumu.ipadin hafızasını nasıl yükselte bilirim.flim izlemek için ne yapmalıyı[email protected]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz