Mac’e ilk geçtiğimde en çok beğendiğim ve sık kullandığım bir özelliği yazmanın vakti geldi sanırım: Spotlight. Spotlight ile Mac’imizin içindeki herşeyi çok hızlı bir şekilde arayıp bulabiliyoruz. Bu faydası ile bizim en sadık dostumuz olan Spotlight; dosya, program, kişi, eposta, doküman, gibi Mac içerisinde aklımıza gelen her türlü şeyi genellikle 1 saniye içerisinde buluyor ve bizi mutlu ediyor. =)
Windows kullanıcıları için “Başlat” menüsü çok önemlidir ve bilgisayar ile ilgili her şeye ilk olarak genellikle buradan ulaşılır. Mac’te ise bunun çok daha gelişmiş bir versiyonu olan Spotlight’ı kullanıyoruz. Tam bir karşılık değil elbette, ancak Windows’un Vista ve Windows 7 ile buna benzer bir fonksiyonu Başlat menüsüne enterge ettiğini düşünürsek oldukça popüler ve başarılı olduğu kanıtlanmış diyebiliriz.
Spotlight’ı aslında tüm Mac’imizi bizden bile iyi bilen bir yardımcı olarak konumlandırabiliriz. Bilgisayarımızdaki her bilgiyi bizim için aklında tutar, istediğimiz anda da çok hızlı bir şekilde erişmemizi sağlar. Spotlight’ı kullanmak için ekranın sağ üst köşesindeki büyüteç ikonuna tıklamamız, ve bulmak istediğimiz dosya ile ilgili birkaç harf yazmamız yeterlidir.
Aşağıdaki resimde Spotlight’a yazdığım “google” kelimesi için Spotlight 8 kategoride farklı sonuçlar getirmiş durumda. Bunlara ek olarak en üstte de “Top Hit” başlığında ise kendi tahminine göre benim aradığım en doğru sonucu gösteriyor.
Daha da pratik olmak isteyenler için “command + space bar” kısayolu ise hayat kurtarıcıdır diyebiliriz. Bu kısayol tuşlarına basıp bir iki harf yazıp, sonra da “enter” tuşuna bastığımızda yüksek ihtimalle istediğimiz programı veya dosyayı çağırmış oluruz.
Spotlight’ta yaptığımız aramalarda görünmesini istemediğimiz bazı kategoriler veya klasörler söz konusu ise, Spotlight’ın ayalarına girerek istediğimiz şekilde Spotlight’ı kendimize göre ayarlayabiliriz. Benim ayarlarıma aşağıdaki resimlerin üzerine tıklayarak göz atabilirsiniz.
Spotlight’ı klavye kısayolu ile kullanabilmek için resimdeki kırmızı dikdörtgen içindeki kutucuğun işaretli olduğundan emin olmalıyız.
Bu arada son olarak belirtelim, iPhone kullanıcıları Spotlight ile geçtiğimiz yaz iPhone OS 3.0′la birlikte tanışmışlardı. Bu konuyla ilgili yazıya iPhoneTurkey’den erişebilirsiniz… =)
İlgili yazılar:









Trackbacks/Pingbacks
[...] çok hızlı bir şekilde erişmemizi sağlıyor. Böylece basit bir tuş kombinasyonuyla sanki Spotlight kullanıyor gibi müziklerimiz arasında arama yapabiliyoruz. Mac’leri ile müzik dinlemeyi [...]
[...] minik bir ikon sayesinde uygulamamıza kolayca ulaşabiliyoruz. Bu ikona tıkladığımızda Spotlight’a benzer bir arayüz karşımıza çıkıyor. İstediğimiz şarkının ismi, sanatçısı veya [...]
[...] Spotlight’a “system preferences” ya da kısaca “sys” veya “pref” yazarak ulaşabiliriz [...]
[...] kullandığımız bir uygulamayı her seferinde Spotlight ile çalıştırmak yerine, bu uygulamayı Dock’a yerleştirmek daha kolay olmaz [...]
[...] Spotlight Command+Boşluk Çubuğu (⌘Space) [...]