Ana Sayfa iPad iOS 9’da bizi heyecanlandıran 5 özellik

iOS 9’da bizi heyecanlandıran 5 özellik

13

İlk defa WWDC’de karşımıza çıkan iOS 9’un ikinci beta sürümü geçtiğimiz hafta yayınlandı bile. Biz de iOS 9’u test ederek, final sürüme kadar hangi özelliklerini nasıl kullanabileceğimizi öğrenmeye çalışıyor, ve bizi en çok heyecanlandıranları sizlerle paylaşmaya gayret ediyoruz.

Bu bölümde de, şimdiye kadar bizi en çok heyecanlandıran 5 özelliğe yer veriyoruz.

Bu özelliklere ve daha pek çoğuna “iOS 9’daki 25 yeni özellik” yazısından da göz atabilirsiniz.

1. Düşük güç modu

iOS 9 ile pil ömrünü 1 saat daha uzatan Apple, aynı zamanda “düşük güç modu” özelliği ile bize fazladan birkaç saat daha pil ömrü sunuyor. Daha önceki videolarda bir çok şeyi kapatarak pil ömrünü uzatabileceğimizi anlatmıştık, artık bunların hepsi tek bir düğmede toplanmış.

2. Türkçe kelime tahminleme

iOS 8 ile birlikte ingilizce başta olmak üzere bir çok dilde kelime tahminleme özelliği gelmişti. Yani yazarken, kelimenin ilk birkaç harfine göre hangi kelimeyi yazacağımız, klavyenin üzerinde görünüyor, devamını yazmaya gerek kalmadan oradan seçebiliyorduk. iOS 9 ile birlikte, sonunda Türkçe için de kelime tahminleri gelmiş oldu.

3. Yeni uygulamalar arası geçiş arayüzü

Apple, Home tuşuna 2 defa bastığımızda uygulamalar arasında geçiş yaptığımız arayüzü de değiştirdi. Böylece eski arayüzdeki sık arananlar ve favoriler kaldırılırken, yeni arayüzde uygulamaları kart şeklinde, hoş bir animasyonla görmeye başladık.

4. Spotlight ile uygulamalar içerisinde arama yapabilme

Belki de iOS 9 ile birlikte gelen en önemli yenilik bu diyebiliriz. Artık Spotlight içerisine arama yaptığımızda, uygulamaların içerisindeki bilgileri de arayabiliyor hale geliyoruz. Örneğin “elma” kelimesini arattığımızda kişiler, e-postalar ve uygulamalara ek olarak elma satılan veya içinde elma olan uygulamaları da görebilecek, direkt o ürüne gidebileceğiz.

5. Daha küçük iOS güncellemeleri

iOS 9’da iPhone’unda kapasite sorunu yaşayanları sevindiren bir haber de var. Her güncellemede canımızı sıkan, yer problemi yaşatan güncellemelerin boyutu artık küçülüyor. iOS 9 ile birlikte çok daha az kapasiteye sahip olsak da güncelleme yapabiliyor olacağız.

Değerlendirme

iOS 9 bir beta sürüm için hi de fena olmasa da, yine de hala günlük kullanım için yeterli ve güvenilir değil. Final sürüme kadar test etmeye devam edececeğim iOS 9’u henüz kimseye önermiyorum.

iOS 9 hangi cihazlarda çalışacak?

iOS 8’i destekleyen her cihaz, iOS 9’u da destekliyor olacak.

iOS 9’u ne zaman yükleyebileceğiz?

iOS 9 her sene olduğu gibi bu sene de sonbaharda kullanıma sunulacak. Şimdilik beta olarak sadece geliştiricilere açık durumda.

sihirli-elma-ios9


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


13 Yorumlar

  1. Beni pek heyecanlandıracak şeyler değil açıkçası. Eşimin LG G3’ünde zaten var olan özellikleri bize gazlıyorlar o kadar.

  2. Apple iPhone ilk çıktığından beri jailbreak ile gelen özellikleri, tweakları sistemine monte etmekten başka hiç birşey yapmıyor. Yenilik adı altında, sunumlarla abartılı etkinlikle tanıttığı herşeyi jb ile zaten insanlar kullanıyor.

    Ufak bir ekleme daha applenin multitask özelliği en başından beri kötüden öteye gidemedi. Arayüzü değiştirmesi pekte bir işe yaramıyor.

    • Apple rol model olarak tweakleri örnek almıyor. Zaten hali hazırda eklemeyi düşündüğü özellikler tweak olarak varsa bu araklamak olmuş olmuyor.

    • Merhaba, zaten Apple ın jailbreak’e kapılarını tamamen kapatmamasının sebeplerinden biri de bu bence, orası Apple için bir test havuzu…

  3. Ya Apple neden böyle yapıyorsun önce el capitanı windowstan arak özelliklerle tanıtıp şimdi de androiddeki özellikleri yeni diye tanıtmak nedir :/

  4. Bu özelliklere heyecanlandıysanız valla bu işe biraz ara verin derim Göktuğ Bey. 3 sene önceki telefonumda (Lumia 920) olan özellikler daha yeni gelecek yazıyor. Gelmeyenlere değinmeyelim bile…

  5. iOS 9 Public Beta’yı kurdum. Benim dikkatimi çeken en güzel özellik Whatsapp ve Messages uygulamalarında sürekli yazım yanlışı yapmamızdı. iOS 9 bunu gayet güzel bir şekilde aşmış gibi görünüyor. iOS 8’e göre pek fazla görsel olarak değişiklik olmasa da genel anlamda fena sayılmaz.

  6. Burada hızlı geçmişsiniz ama güncellemelerin daha ufak boyutlu olması konusu aslında oldukça kapsamlı ve çok güzel bir özellik. Android’de bir uyarlaması olduğunu ve kolayca olabileceğini sanmıyorum.

    BU güne kadar bir uygulama indirdiğinizde her cihaz için ortak olarak tanımlanmış bir paketi indiriyordunuz. Yani programın içinde iPhone 5 – iPhone 6 ve iPhone 6+ görsellerinin hepsi saklı oluyordu. Hatta iPad görselleride oluyordu. Bu durum artık programların çok şişmesine ve boyutlarının artmasına neden oldu. Bundan sonra program indirirken sadece sizin cihazınız için gerekli bölümü inecek. Böylece boyutlar çok küçülmüş olacak .

    Benzer bir yer optimizasyonu için ayrıca artık iOS güncellemesi için cihazda yeterli yeriniz yoksa iOS sessizce arka planda sizin uygulamalarınızı silip güncelleme kurulunca tekrar verileri kaybetmeden geri kurmayıda destekliyor. Bence çok güzel özellikler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz