Ana Sayfa Öne Çıkanlar Apple TV 4K ile gelen yenilikler

Apple TV 4K ile gelen yenilikler

3

Yeni Apple TV 4K ile birlikte (adı üstünde) 4K çözünürlük desteğinin yanı sıra HDR ve çok daha hızlı bir işlemci geliyor.

Apple, iPhone X ve diğer ürünlerle birlikte yeni nesil Apple TV’yi de 12 Eylül etkinliğinde resmi olarak duyurdu ve beklenildiği gibi 4K Ultra HD ve Dolby Vision HDR da dahil yüksek dinamik aralığı (HDR) desteği var. Aslında bu özellik isimden anlaşılıyor: Apple TV 4K.

Set üstü cihazı iPad Pro’dan tanıdığımız A10X Fusion çip ve tvOS’un son versiyonu ile çalışacak. Bu tanıtımla birlikte Apple, birkaç yıldır 4K HDR desteği bulunan Roku ve Amazon ile rekabete girmiş bulundu. Yeni Apple TV 4K 32 GB’lık modeli 999 TL, 64 GB’lık modeli ise 1099 TL‘den satışa sunulacak. İki model de yurtdışında 15 Eylül’den itibaren sipariş verilebilecek. Teslimatlar 22 Eylül’de başlayacak. Türkiye için bu takvim henüz bilinmiyor.

Kısaca özetlemek gerekirse Apple TV 4K şunları getiriyor;

  • 4K çözünürlük
  • HDR desteği
  • Apple A10X Fusion işlemci
  • Yeni tvOS

Apple TV 4K fiyat listesi ise şöyle:

  • 32 GB model 999 TL
  • 64 GB model 1099 TL

Şimdi detaylara geçelim:

4K görüntü kalitesi

4K HDR desteğinin eklenmesi, yeni Apple TV 4K ile 4K HDR içeriklere erişim sağlanabilmesiyle vurgulandı. Apple, iTunes’da bulunabilecek 4K HDR dizi ve filmleri yaratmak için en iyi stüdyolarla çalıştığını, aynı zamanda 4K HDR içeriklerin HD içerikler ile aynı fiyatta olacağını belirtti. Apple ayrıca HD içeriklerin ücretsiz olarak 4K HDR’a yükseltilebileceğini de ekledi. Yakın gelecekte ise Amazon Prim Video ve Netflix içerikleri 4K HDR olarak bulunabilecek.

4K HDR içeriklerin yanısırıa Apple kullanıcı arayüzünü de 4K için revize etti. Apple TV 4K aynı zamanda 4K HDR ekran koruyucularını da destekleyecek. Apple’ın basın duyurusunda ise yeni cihazın 4K TVlerin ”otomatik algılama” özelliği ve düşük çözünürlüklü içerikler için yüksek performanslı video ölçekleyici gibi özellikler de dahil her zaman mümkün olan en iyi görüntüyü vereceğini belirtti.

HomeKit ve diğer yan özellikler

Apple diğer Apple’a özel yan özellikleri de tanıttı: kişiselleştirilmiş canlı haber ve spor haberleri için hizmet veren Watch Now özelliği ve favori takım ve oyuncuları gerçek zamanlı olarak öne getiren Sports Tab özelliği gibi. Yeni Apple TV 4K aynı zamanda iPhone ve iPadlerden AirPlay yoluyla canlı fotoğraf efekti 4K video belleği paylaşabilir. Doğal olarak Apple TV 4K Apple HomeKit’i de destekleyecek. Ses destekli aramalar ve HomeKit komutları için Siri kullanılabilir olacak.

Apple, Apple TV 4K duyurusunu oyuncuların aklını çelerek nihayetlendirdi. Tam da Amazon Fire TV Android OS oyunlarının büyük bir çoğunluğuna erişim sağlamışken, iPhone ve iPad için optimize edilmiş oyunların çoğunluğuna Apple TV 4K’dan da erişilebilecek. Görünen o ki Apple TV 4K Beats kulaklık ve Apple AirPods gibi aksesuarların yanısıra üçüncü parti oyun denetleyicilerini de destekleyecek. Apple’ın belirttiğine göre cihaz yılın sonlarına doğru çoklu Airplay 2 destekli hoparlör kontrolü Airplay 2 ile yükseltilebilecek.

Sırada ne var?

Duyuru, Apple TV 4K ile ilgili çoğu detay önceden sızdığı için fazla sürpriz içermedi. Yine de daha farklı versiyonların gelebileceğini dair işaretler vardı.

Ürün lansmanın öncesinde Patently Apple uzaktan kumandada biyometrik sensör kullanımıyla ilgili şirket tarafından doldurulmuş bir patent buldu. Gönderilen diyagram(aşağıda) sensörü kumandanın ”tek kontrol öğesi” olarak gösterirken, Apple görsel temsillerin sadece örnekten ibaret olduğunu ve patentin ”komutu bir elektronik cihaza ulaştırabilen herhangi bir uzaktan kumanda”yı kapsadığını belirtti.

Bu gelecekteki Apple TV 4K kumandalarında aynı zamanda Apple HomeKit’i de kontrol edebilen parmak izi okuyucusu görebileceğimiz anlamına geliyor. HomeKit, uyumlu akıllı ev cihazlarını kontrol etmek için bir merkez gibi davrandığından böyle bir sensörü olan bir kumandayı teorik olarak diğer cihazları kontrol etmek için de kullanabilirsiniz. Parmak izi okuyucu sensör eklemek ise daha iyi ve güvenli bir ev kontrolü demek.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


3 Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz