Ana Sayfa Karşılaştırmalar Yeni AirPort Extreme (2013) incelemesi

Yeni AirPort Extreme (2013) incelemesi

18

2012 yılında Apple’ın kablosuz ağ ailesinde yer alan “AirPort Extreme”i incelemiş ve kullanımını detaylıca paylaşmıştım. Ancak Apple’ın geçtiğimiz sene bu ürünü yenilemesi ile birlikte bir inceleme daha şart oldu. Bu yazıda yenilenmiş AirPort Extreme’i inceliyor, eski ürün ile arasındaki farklara değiniyoruz.

Eğer bir kablosuz ağ ürünü almayı düşünüyorsanız, ya da eski nesil bir AirPort Extreme sahibiyseniz bu yazıda aklınıza gelen pek çok soruya yanıt vermeye çalışacağım.

Sihirli elma airport extreme 2013 1

AirPort Extreme nedir?

AirPort Extreme’i Apple şöyle tanımlıyor: “ev, okul ve küçük ofisler için en iyi kablosuz ağ çözümü”.

Sihirli elma airport extreme 2013 2

Yani bulunduğumuz ortamda bir kablosuz ağa ihtiyacımız varsa, bunun en iyi yolu bir AirPort ürününü tercih etmek, ve hatta kolay kullanım ve yüksek performans için AirPort Extreme kullanmak en doğru seçim gibi görünüyor. Bunun sebebi de her zaman olduğu gibi Apple ürünlerinin kullanım kolaylığı ve sadeliği. 🙂

AirPort Extreme’i daha önce detaylıca incelediğim için bazı standart özelliklerinin detayına bu yazıda değinmeyeceğim, ancak merak edenler bir önceki nesil ürünü incelediğim “AirPort Extreme nedir? Ne işe yarar?” yazısına göz atabilirler.

Sihirli elma airport extreme 2013 3

Yeni AirPort Extreme’de yenilikleri nelerdir?

Ve gelelim bu yepyeni, daha hızlı olan AirPort Extreme’e… İlk söylememiz gereken şey Apple’ın bu ürünün tasarımını baştan aşağı yenilediği, çünkü eski ürünle karşılaştırıldığında ilk göze çarpan konu elbette cihazın görünümü.

Sihirli elma airport extreme 2013 4

Apple tıpkı AirPort Time Capsule’de olduğu gibi, AirPort Extreme’de de benzer bir değişikliğe gitmiş, ve cihazın masada kapladığı alanı, bir anlamda “ayak izini” küçültmeyi tercih etmiş.

Ayak izi küçülmesine karşın AirPort Extreme’in boyu uzadığı için kule gibi bir görünüme kavuşmuş. Açıkçası Apple’ın web sitesinde bu ürünün boyunun ne kadar olduğu kestirmek zor. Teknik değerlere bakılarak da gözümüzde canlandırmak kolay değil.

Sihirli elma airport extreme 2013 6

Yukarıdaki resimde her iki ürünün arka köşeleri de aynı hizada yer alıyor. 

Çektiğim resimlerle bir karşılaştırma yapma imkanı sunmaya çalıştım, ancak en güzeli Apple yetkili satıcılarını ziyaret ederek bu ürünü çıplak gözle görmek ve incelemek olur sanırım.

Sihirli elma airport extreme 2013 7

Sihirli elma airport extreme 2013 7a

Yeni Özellikler

Başta da söylediğim gibi, önceki sürümdeki aynı özellikleri tekrar yazarak yazıyı uzatmak istemiyorum, bu sebeple aşağıdaki özelliklere sahip olmasına rağmen bu özelliklerle ilgili detaylı bilgi için “AirPort Extreme nedir? Ne işe yarar?” yazısına göz atabilirsiniz.

AirPort Extreme’in temel özelliklerini şöyle özetleyebiliriz:

  • Kolay kurulum
  • Aynı anda çift-bant kablosuz ağ
  • Kablosuz yazdırma imkanı
  • Uyumluluk ve Güvenlik (Tüm iOS, Mac ve PC’ler ile)
  • Kablosuz disk paylaşımı

Sihirli elma airport extreme 2013 8

Görünüme bir nokta koymadan önce cihazın bir önceki nesil ile olan farklarına küçük bir ekleme daha yapmak gerekirse, bence en önemli yeniliklerden biri, cihazın güç adaptörünün de içeriye taşınmış olması.

Böylece AirPort Extreme’e bağladığımız güç kablosunu direkt olarak prize takabiliyoruz. Ortada herhangi bir adaptör vb. kalmıyor, kablo kalabalığı vb. yaratmıyor.

Sihirli elma airport extreme 2013 8a

Kablosuz Ağ Hızları

Ve gelelim yeni AirPort Extreme’in asıl fark yarattığı, önceki nesile göre en önemli değişikliğin gerçekleştiği konuya: Kablosuz ağ teknolojisi.

Bir önceki nesil AirPort Extreme’in desteklediği en yüksek kablosuz ağ teknolojisi 802.11n iken, yeni nesil AirPort Extreme 802.11ac standardına sahip. Peki bu ne anlama geliyor?

Sihirli elma airport extreme 2013 9

Teoride önceki nesile göre 3 kata kadar daha hızlı veri aktarımını destekleyen bu standart, kablosuz ağımızın tabiri caizse “uçmasını sağlıyor”. Elbette kablosuz bir teknoloji için teorideki rakamları yakalamak hiç bir zaman mümkün olmasa da, yine de bu yeni standart önemli ölçüde bir hız artışı sunuyor diyebiliriz.

Biraz daha detaylandırmak gerekirse, AirPort Extreme, en güncel kablosuz ağ standardı olan 3 kanallı 802.11ac teknolojisini destekliyor. Bunu daha da anlamlı söylemek gerekirse, bir önceki teknoloji olan 802.11n standardına göre 3 kat, 802.11g standardına göre de 24 kat daha hızlı diyebiliriz. (Elbette yine teoride…)

Sihirli elma airport extreme 2013 10

Ancak elbette her yeni teknolojide olduğu gibi 802.11ac teknolojisinin nimetlerinden faydalanmak için aynı standardı destekleyen bir Mac’imizin olması gerekiyor. 🙂 Bu da 2013 yılında yenilenmiş bir Mac’imiz yoksa, sahip olamadığımız bir lüks ne yazık ki. Örneğin benim elimdeki 2012-ortası MacBook Air 802.11ac standardını desteklemiyor.

Ayrıca henüz 802.11ac standardını destekleyen bir iPhone ya da iPad’in piyasaya çıkmadığını da küçük bir not olarak burada paylaşmış olalım.

Beamforming

AirPort Extreme’in bir diğer ilginç kablosuz ağ özelliği ise beamforming adı verilen teknoloji. Standart kablosuz ağ antenlerinin aksine, AirPort Extreme antenleri daha akıllı ve ağdaki tek bir cihazın bile yerini bilebiliyor. Böylece sinyali her yöne yaymak yerine sadece bu cihaza yönelterek daha yüksek performans alınmasını sağlayabiliyor.

Sihirli elma airport extreme 2013 12 beamforming

Kendi yaptığım testlere kısaca değinmek gerekirse, açıkçası beklediğim performansı alamadığımı söylemem gerekiyor. 802.11ac teoride 3 kata varan bir performans artışı sunuyor olsa da henüz pratikte, özellikle de ev içinde bol engel ve yansımaların olduğu, zaman zaman çekim kalitesinin düştüğü ortamlarda yeterince verimli görünmüyor.

Yaptığım testlerde, 2013-ortası 11 inç MacBook Air ile, çoğunlukla yakın mesafede ciddi anlamda performans artışı gözlemlerken, araya engeller girip arka odalara geçtikçe performansın hızlı bir şekilde düştüğünü söyleyebilirim. Ancak yine de her durumda eskiye göre daha yüksek hızda veri transferi yapabildim.

Sihirli elma airport extreme 2013 13

Değerlendirme

Açıkçası bu değerlendirme yazısını biraz daha uzun tutmak istiyordum, fakat yeni AirPort Extreme bir önceki nesile göre cihazın boyutları ve kablosuz ağ teknolojisi dışında önemli bir yenilik getirmediği için detaylandırabileceğim yeni bir konu yok. Bu sebeple fazla uzatıp lafı dolandırmadan değerlendirme kısmına geçmek istedim.

Artılar

  • Şık ve kompakt tasarım.
  • Kurulumu ve kullanımı kolay.
  • Önceki nesile göre performans artışı sunuyor.

Eksiler

  • Vaat edilen performansta değil, ilerleyen dönemde güncellemeler ile daha verimli olabilir.
  • Kablosuz ağ dışında eski ürünün üzerine yeni bir özellik eklenmiş değil.
  • Ses çıkışı yok. (AirPort Express’te var)

Yorumlar

Evimde eski nesil bir AirPort Extreme olduğu için bu ürünü almayı düşünmemiştim. Bu sebeple de yeni AirPort Extreme’i inceleme ve test etme şansım olmamıştı. Ancak bu yazıya sponsor olarak yeni AirPort Extreme’i Sihirli Elma’ya temin eden ve test etmemi sağlayan Pupa Bilişim’e teşekkür ediyorum.

Sihirli elma airport extreme 2013 pupa

Yeni AirPort Extreme, yukarıda da özetlemeye çalıştığım şekilde yeni tasarımıyla ve yeni bir kablosuz ağ teknolojisine destek verdiği için eski modelden bir adım önde. Ancak eski model sahiplerinin cihazlarını yenilemeleri için yeni ve önemli bir fayda sunmuyor.

AirPort Extreme ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Apple’ın web sayfasına göz atabilir, ya da bir önceki nesil ile ilgili incelemeye ulaşmak için “AirPort Extreme nedir?” yazısına göz atabilirsiniz.

Fiyat konusuna gelecek olursa, AirPort Extreme’in fiyatı şu anda 499 TL. Bu fiyat için “ucuz” demek pek de mümkün olmasa da, piyasadaki rakipleriyle karşılaştırıldığında kullanım kolaylığı ve stabilitesi ile öne çıkıyor AirPort Extreme. Ben eski ürünü 3 senedir kullanıyorum ve neredeyse 10’a yakın kablosuz cihazın bağlı olduğu ağda bir gün bile “tık demedi” diyebilirim. 🙂 

AirPort Extreme’in güncel fiyatına göz atmak ve satın almak için Pupa Bilişim E-Store’a göz atabilir, kolayca sipariş verebiliriz.

Sihirli Elma kimlere öneriyor?

  • Evinizde hızlı bir kablosuz ağa ihtiyacınız varsa
  • Birden fazla cihazı sorunsuz olarak kablosuz ağınızda tutmak istiyorsanız
  • Kablolu olarak da ağınıza bağlamayı düşündüğünüz cihazlarınız varsa
  • Harici diskinizin kablosuz ağınızdaki tüm cihazlar tarafından erişilebilir olmasını istiyorsanız
  • 802.11ac standardına sahip cihazlarınız varsa ve bunları yüksek hızda kullanmak istiyorsanız

…yeni AirPort Extreme sizin için oldukça uygun bir cihaz olabilir.

Ancak eski nesil bir AirPort Extreme kullanıyorsanız yenilemek için çok büyük bir sebep olduğunu söyleyemem. En azından ben yakın zamanda cihazımı yenilemeyi düşünmüyorum. Fakat şimdi satın alacak olsaydım kesinlikle hiç düşünmeden yeni nesil AirPort Extreme’i tercih ederdim.

Siz evinizde bir AirPort ürünü kullanıyor musunuz? Hangisini? Ya da evinize yüksek hızlı internete ihtiyaç duyuyor musunuz? Kullandığınız mevcut çözüm nedir? Yorumlarınızı bekliyorum…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


18 Yorumlar

  1. Merhabalar,
    Yine çok güzel bir yazı olmuş Göktuğ Bey, elinize sağlık. 🙂 Benim merak ettiğim nokta şu ki; evimde hali hazırda kullandığım çift antenli modem, odamdan ciddi anlamda zor çekiyor. İnternetin yan evlerden dahi görülüp, bir odadan çekmemesi; arada sinyal kesici engellerin olduğunu düşündürtüyor bana. Demem o ki; böyle güçlendirici bir cihaz ile internet aktarım problemini çözmek ne ölçüde mümkündür? Yoksa yine aynı şekilde kesilmeler yaşanır mı?

    Bu teorik sorunun üstüne bir de ek olarak; AirPort ürünlerini “aktarıcı” olarak kullanmamız mümkün mü acaba? Yani modemden uzak bir noktaya kurulup yapıp, ikinci bir internet kaynağı gibi kullanabilir miyiz?

    Teşekkürler 🙂

  2. Merhabalar,

    Yazınız için teşekkür ederim. Bu cihazı direk modem olarak kullanabiliyor muyuz? Yani evdeki modemi atıp bunu alabilir miyiz? Teşekkürler..

  3. AirPort Time Capsule ya da bu iyice kafam karisti ..hangisini tercih etmeliyim bilemedim..kaldi ki diger aciklamalara bakacak olursak time kapsül gibi ayni degerleri tasiyor ve yedekleme imkani sunmuyor

  4. bnm bu ürünün tam olrak ne olduğunu aylardır anlayamadım.

    2 sorum olacak.

    1. bu ürün wifi modem yerine mi kullanılacak

    2. eğer wifi modem yerine kullanılacaksa. macbook pro witrh retina display imdeki ağ kopmaları son bulacak mı.

    cevaplarsanız çok sevinecemç

    • Yasin Bey selamlar, sorularınıza şöyle yanıt vermeye çalışayım:

      1. Modem yerine kullanılmıyor. Modeminize ek olarak kullanılıyor. Yani modemin wifi özelliğini kapatıp bunu kullanabilirsiniz.

      2. Ağ kopmalarının sebebi evinizdeki modemden kaynaklanan sorunlarsa, çözüm olabilir.

  5. Göktuğ Bey selamlar, yazınızı okumadan evvel bu ürünü incelemiş ve Airport Extreme Time Capsule ürününü almıştım. Ben bu ürünü işyerimde kullanıyorum. Kullanım amaçlarımdan biri elbette macbook pro mu sürekli yedeklemek. Diğer nedense Kablosuz yönlendirmeyi tamamen bu ürün üzerinden yapmak. Bunu istememin nedeni de yönetim ve idari kadronun bu cihazın kablosuz ağına bağlanmasını, personel ve misafirlerimizin de bu cihazda oluşturacağım Konuk Ağı’ na bağlanmasını istememdir. Bu isteklerimi bu ürünün karşılayacağını düşünüp aldım, modemimin kablosuz ağını kapadım ve bu cihazım üzerinden internet dağıtımı yapmaya başladım ama bir sorunum var malesef. Şifreli normal ağ oluşturdum ve kullanımımda sorun yok. Konuk ağı oluşturdum, şifreli ancak telefon yada bilgisayardan bu ağı bulup şifreyi girdiğim halde bağlanamamaktayım. Macbook umdan bu ağı seçtiğimde bağlansa dahi internet olmuyor malesef. Konuk Ağı ile ilgili bu sorunum haricinde ürün tüm isteklerimi yapabilmekte. Ayarlamalarda zaten oldukça kolay, hepsini tekrar gözden geçirdiğim halde bir hata bulamadım. Normal ağa sorunsuz bağlanıyor ama Konuk Ağ anlattığım gibi malesef. Sizden bu konuda yardım rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler.

      • Merhaba geç cevap verdiğim için özür dilerim. Evet ip adresi alıyor fakat alakasız bir ip adresi alıyor. Yani asıl ağımdan bağlandığında 19.168… Gibi bir ip alıyorken, oluşturduğum Konuk ağından 192.264….. Gibi alakasız bir ip alıyor, ağa bağlanıyor ama internet olmuyor ( ! ) işareti çıkıyor wifi sembolü üzerinde.

  6. merhaba göktuğ bey yazınız için teşekkürler.
    benim cihazı almak istememdeki sebep evde kablosuz modemi kullanan yaklaşık 10 tane cihaz var ve mac’ten apple tv’ye yayın gönderdiğimde örneğin 720p veya 480p filmlerde bile tvdeki görüntü kare kare oluyor. Cihaz anladığım kadarıyla sadece internet hızını değil cihazlar arasındaki bağlatıyıda hızlandırıyor netice olarak bu cihaz sorunuma çözüm olabilirmi ?
    ek olarak 802 .11 ac iphone 6 2012 macbook air ve ps4 te interneti kullanım hızında belirgin bir fark yaratırmı ?

  7. Merhaba göktuğ bey evimde AirPort Extreme kullanıyorum yeni güncelleme 7.7.7 ne içeriyor öğrenebilirmiyim şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz