Ana Sayfa İpuçları İkinci El Mac almadan önce sormanız gereken 22 soru

İkinci El Mac almadan önce sormanız gereken 22 soru

45

Siz de Mac ailesine katılmak istiyor, ama ilk adımı ikinci el bir Mac ile mi atmayı düşünüyorsunuz? Satın almayı düşündüğünüz bir ikinci el Mac varsa, bu yazıda satın almadan önce sormanız gereken en önemli 22 soruyu paylaşıyoruz.

İkinci El Mac almadan önce neler yapmalıyım? Hangi soruları sormalıyım?

Mayıs 2013 itibariyle satın alınabilen tüm modellere göz atmak için “Hangi Mac’i almalıyım?” yazısına göz atabilirsiniz. Ancak elbette ikinci el alacağımız bir Mac bu modellerden farklı olabilir. 🙂

Açıkçası kısa bir liste yapmak istiyordum, ancak ikinci el alınacak bir ürün söz konusu olunca biraz ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Yine de uzatmadan kısa tutmaya çalıştım. Umuyorum ki siz de okuduktan sonra bana hak verirsiniz… 🙂

Sihirli elma ikinci el mac almak 1

1. Mac kaç yıllık?

Ne zaman alındı? Kim, ne zamandır kullanıyor? Bu gibi sorularla Mac’in kimler tarafından hangi amaçlarla kullanıldığını öğrenebiliriz. Elbette Mac’in yıpranma seviyesi kullanan kişide bitiyor olsa da, ofis ortamında kullanılan bir Mac ile evde nadiren kullanılan, ya da sigara içilen, tozlu bir ortamda kullanılan bir Mac’in aynı olduğunu söylemek zor.

Ancak %100 bir kontrol için Mac’in seri numarasını Apple’ın destek sayfasındaki forma giriyoruz, ve Mac ile ilgili detaylara erişebiliyoruz. Örneğin benim Mac’im “MacBook Air (11-inch, Mid 2012)” olarak geçiyor. Yani 1 yaşını doldurmak üzere… 🙂

Sihirli elma ikinci el mac almak 2

2. Fiziksel hasar, çizik, vuruk, ezik var mı?

Zaten gözle görülebilecek bir konu olsa da, satıcının bu sorulara vereceği cevap sizi tatmin etmeli. Mac’i almadan önce mutlaka kendi gözünüzle görmeniz gerektiğine değinmiyorum bile. 🙂 Sahte ya da temsili fotoğraflara aldanmayın.

Sihirli elma ikinci el mac almak 3

3. İşletim sistemi sorunsuz bir şekilde açılıyor mu? Açılışta şifre var mı?

Mac’in çalıştığını ve sorunsuz bir şekilde açıldığını da kontrol etmemizde fayda var. Aksi halde gereksiz bir “Şifre varmış, neydi şifre?” gibi bir durum ile karşılaşmak mümkün.

Sihirli elma ikinci el mac almak 4

4. İşletim sistemi nedir? Eski bir sürüm yüklüyse, güncel sürüme yükseltilebiliyor mu?

Mac işletim sistemlerinin tarihi ile ilgili detaylara “Mac OS X 10 Yaşında!” yazısı ile ulaşabilirsiniz. Ancak özetlemek gerekirse, işletim sistemi Mac OS X 10.6’dan eski olan Mac’ler 2009 ve daha eski yıllara aittir diyebiliriz.

2013 Mayıs ayı itibariyle güncel sürüm olan OS X 10.8’e ücretli bir yükseltme yapmak için işletim sistemimizin sürümü en az 10.6.8 olmalı. Bu yüzden satın alma kararından önce yüklü olan işletim sistemini kontrol etmemiz iyi olacaktır. İşletim sistemiyle ilgili bilgi almak için “Bu Mac Hakkında” yazısında paylaştığımız gibi Apple menüsünden “About this Mac”e (Bu Mac Hakkında) tıklayabiliyoruz.

Sihirli elma ikinci el mac almak 5

5. Kişisel dosyalar temizlenmiş mi? İşletim sistemi yeniden kurulmuş mu?

Mümkünse satıcıdan işletim sistemini yeniden kurmasını rica etmeliyiz. Aksi halde eski kullanıcıya ait ayarlar, problemler ve kalıntılarla uğraşmak zorunda kalabiliriz. Her ne kadar yeni bir kullanıcı hesabı açılarak temiz bir hesap ile başlamak kolay olsa da, sistemin de temizliği ve güvenliği açısından yenilenmiş bir işletim sistemi çok daha pratik olacaktır.

Sihirli elma ikinci el mac almak 6

6. Ekran sağlam mı? Çizik, ölü piksel vb. var mı?

Yine gözle kontrol etmemiz gereken önemli noktalardan biri. Satıcıya mutlaka sormalı, bu konularda hassas biri olduğumuzu hissettirerek, ölü piksel olup olmadığını öğrenmeliyiz.

Eski MacBook’umu aldıktan 2 ay sonra ekranda bir tane ölü piksel oluşmuş, benim de biraz canımı sıkmıştı. Ancak tek bir piksel benim için pek de büyük bir sıkıntı yaratmıyor açıkçası. 🙂 Bu yüzden tavsiyem, eğer sizin için çok çok kritik bir konu değilse, ve ekranın ortasında gözünüze batmıyorsa 1-2 piksel için koca Mac’i silip atmayın derim. 🙂

Sihirli elma ikinci el mac almak 7

7. Klavye temiz ve sorunsuz mu? Çalışmayan, bozuk, kırık ya da silinmiş tuş var mı?

İkinci el bir MacBook almadan önce klavyesindeki tuşları tek tek kontrol etmemiz şart. Bir metin dosyası açıp klavyedeki tüm tuşlara basarak kontrol etmemiz en doğrusu olacaktır. Silinen tuşlar büyük bir problem değil aslında, tabi eğer Mac’i anne ya da babamız için almıyorsak… Ancak aksi halde, ilerleyen günlerde bu konu canımızı çok sıkabilir. 🙂

Sihirli elma ikinci el mac almak 8

Elbette eğer klavyenin aydınlatması da varsa, bunu da elimiz değmişken kontrol etmeliyiz…

8. Trackpad düzgün çalışıyor mu? Sağ tıklama ve çoklu-dokunuş (multi-touch) hareketleri çalışıyor mu?

MacBook’umdaki en sevdiğim özelliklerden biri olan Trackpad benim için açıkçası vazgeçilmez bir detay! 🙂 Hatta o kadar seviyorum ki, Magic Mouse’u bile en son ne zaman kullandığımı unuttum diyebilirim. Bu yüzden ikinci el bir Mac’i satın almadan önce mutlaka doğru çalıştığından emin olmamız, ve aşağıdaki özelliklerini kontrol etmemiz gerekiyor:

  • Dokunarak tıklama
  • Tek parmakla tıklama
  • Sağ tıklama (alternatif tuşla ya da çift parmakla)
  • 2, 3 ve 4 parmakla sürükleme
Tüm bunların listesini ve neler yapılabileceğini görebilmek için Sistem Tercihleri içerisindeki “İzleme Dörtgeni”ne göz atmamız en doğrusu olacaktır. Çünkü bazı eski Mac’lerde Trackpad yerine tek butonu olan bir Touchpad olabilir, ve bazı özellikler farklı olabilir.
Sihirli elma ikinci el mac almak 9

9. Tüm girişler ve çıkışlar çalışıyor mu?

Biraz detay gibi görünse de, ikinci el bir Mac aldıktan sonra sol tarafındaki USB ya da ses çıkışının (port’lar) çalışmadığını farketmek sanırım oldukça büyük bir hayal kırıklığı yaratır. Bu yüzden buluşmaya hazırlıklı gidip, hemen 1-2 dakikada bu çıkışları kısaca test etmemizde fayda var.

Sihirli elma ikinci el mac almak 10b

10. WiFi ve Bluetooth çalışıyor mu?

İkinci el bir Mac almadan önce “çıkışlar” kadar önemli olan bir diğer konu da WiFi ve Bluetooth’un çalışıyor olması. Bir şekilde bu çiplerin sağlam olduğunu ve Mac’in kablosuz bir ağa bağlanabildiğinden emin olmamız içimizi ferahlatacaktır.

Sihirli elma ikinci el mac almak 11

11. Kamera çalışıyor mu?

Bazılarımız kamerayı hiç kullanmıyor olabilir, ama FaceTime yetenekleri de düşünüldüğünde artık Mac’imizin kameraları oldukça güçlü ve işlevsel. Satın almadan önce “PhotoBooth” uygulaması ile kendimizin birkaç fotoğrafını çekeren küçük bir test yaparak kameranın çalıştığını kontrol edebiliriz. 🙂

Sihirli elma ikinci el mac almak 12

12. Hoparlörler çalışıyor mu? Mac’ten ses çıkıyor mu?

Tüm çıkışlara ek olarak elbette ikinci el satın almayı düşündüğümüz Mac’ten ses çıkıp çıkmadığına da bakmadan geçmeyeceğiz elbette… 🙂

Sihirli elma ikinci el mac almak 13

13. CD/DVD sürücü varsa, çalışıyor mu? Ya da boşverin gitsin…

MacBook Air’ler ile CD/DVD sürücüleri de hayatımızdan iyice çıkartmaya başladık, iyi de oldu hatta. 🙂 Ancak elbette hala işlerimizi CD/DVD’lerle hallediyorsak onlara ihtiyacımız var. Kullanmayı düşünüyorsak mutlaka kontrol etmeli, hatta kendi yazdığımız bir CD/DVD’yi okuyup okuyamadığını test etmeliyiz.

Sihirli elma ikinci el mac almak 14

14. Donanım değişikliği var mı? RAM eklemiş mi? Disk değişmiş mi? vb…

İkinci el satın alacağımız Mac’in geçmişini bilmek bizim hakkımız, sonuçta yine de ucuz olmayan bir Mac alıyoruz ve en az birkaç sene rahatlıkla kullanmayı planlıyoruz. Bu yüzden Mac’imizin orjinal donanımında bir değişiklik olup olmadığını sorgulamalıyız.

Sihirli elma ikinci el mac almak 15

Örnek vermek gerekirse, 2008-sonu MacBook’umun normalde 2 GB RAM’ini ben 4 GB’a yükseltmiştim. Alıcı için iyi bir şey öyle değil mi? 🙂 “Değişim olduysa üzerindeki RAM’lerin markası nedir, değişimi yetkili servis mi yaptı?” gibi soruları da sorarak detayları öğrenmemiz faydalı olacaktır.

15. Pil ömrü nasıl? Ortalama kaç saat dayanıyor?

Pil ömrü en karışık konulardan biri. “MacBook’umuzun pil ömrünü uzatmak” yazısında bu konuya detaylıca değinmiştik. Ancak satın almadan önce bakmamız gereken en önemli şey Sistem Bilgileri -> Güç içerisinde “Devir Sayısı” değeri. Bu değer benim yakaşık 1 yıllık MacBook Air’imde 118. Bundan önceki MacBook’umda ise yaklaşık 2 senede 379’u görmüştüm.

Sihirli elma ikinci el mac almak 16

Bu değer MacBook’un pil sağlığını gösteriyor. Apple’ın resmi açıklamasına göre, MacBook’larımızın pillerini orjinal kapasitelerinin %80’ine düşmeden önce 1000 devir boyunca kullanabiliyoruz. Bu yüzden bu değer 1000’e yakınsa, bize bir pil masrafı çıkartabileceğini hesaplayarak hareket etmemizde fayda var.

Sihirli elma ikinci el mac almak 17

16. İşletim sistemi yeniden kurulduktan sonra düzgün çalışıyor mu? Takılmalar, tuhaf beklemeler var mı?

İşletim sistemi yeniden, sıfırdan kurulduktan sonra bir 5-10 dakika kullanıp takılma, duraklama vb. olup olmadığını kontrol etmemizde fayda var. Sistemin sağlıklı çalışıp çalışmadığını anlamak için 5-10 dakika az bir süre olsa da, yine de büyük bir sıkıntı varsa bu sürede mutlaka kendini ortaya çıkartacaktır. Biraz kurcalayın, uygulamaları açıp kapatın, web sitelerinde dolaşın, video izleyin… 🙂

Sihirli elma ikinci el mac almak 18

17. Daha önce üzerine su, kola, çay vb. döküldü mü?

Elbette dökülmüş bile olsa satıcı bunu söylemek istemeyebilir. Ancak yine de sormamız gereken sorulardan biri olduğunu inkar edemeyiz değil mi? 🙂 Kim bilir, belki de gerçekten dürüst birisiyle alışveriş yapıyoruzdur?

MacBook’un klavyesindeki tuşlara, daha doğrusu yüzeylerine ve aralarına bakarak bu detayları aramak, ikinci el bir MacBook satın almadan önce atlamamamız gereken noktalardan biri.

Sihirli elma ikinci el mac almak 19

18. Sabit disk sağlam mı? Sorun var mı?

Kimse diskinde sorun olan bir ikinci el Mac almak istemez değil mi? Bozulma, veri kaybına yol açma ihtimali olan bir disk yerine ya başka bir Mac satın almayı ya da diski değiştirmeyi düşünebiliriz.

Mac’imizin diskini kontrol etmek için de Disk İzlencesi (Disk Utility) içerisinden diskimizi seçtikten sonra “İzinleri doğrula (verify)” ve ardından da “Onar (Repair)”i seçmemiz gerekiyor. Onar işleminden sonra eğer hala çözülemeyen bir sorun varsa, aman dikkat…

Sihirli elma ikinci el mac almak 20

19. Diyelim ki satın aldık, gereken durumda satıcıya ulaşabilecek miyiz?

Açıkçası bu çok önemli olmayabilir ilk bakışta, ancak yine de kolayca ulaşabileceğimiz bir satıcıdan satın almak daha güvenilir olmaz mı? 🙂 Ortadan kaybolma ihtimali olan herkes potansiyel bir risk taşıyor diyebiliriz. Ya da tam tersi mesela benim satacağım bir Mac’te problem olması durumunda bana nereden, nasıl ulaşılabileceği gün gibi ortada değil mi? 🙂

20. Garantisi var mı?

Garantiyi kontrol etmek için en kolay yöntem Apple’ın kendisi! 🙂 Öncelikle Apple’ın servis ve destek sayfasını ziyaret ediyoruz ve Mac’imizin seri numarasını giriyoruz.

Sihirli elma ikinci el mac almak 22

Buradan kolaylıkla seri numarasını girdiğimiz Mac’in bilgilerine ve garantisinin devam edip etmediğine ulaşabiliyoruz.

Sihirli elma ikinci el mac almak 23

21. Fiş, fatura, kutu, orjinal DVD, şarj kablosu vs. var mı?

Garantiyi kontrol etmiş olsak da yine de diğer tamamlayıcı şeyleri de unutmamakta fayda var. 🙂 Satın alma kararından önce fiş, fatura, kutu gibi detayları sorarak ürünün çalıntı olup olmadığını dair güven tazelemek mümkün. Elbette herkes fişini, kutusunu saklamıyor olabilir, ancak bunları bizimle paylaşabiliyorsa ürünün ve satıcının güvenilir olduğuna dair kanıtlar artıyor diyebiliriz.

Sihirli elma ikinci el mac almak 24

Eğer zaten şarj kablosu yoksa, o MacBook’un büyük ihtimalle çalıntı olduğunu söylemek pek de yanlış olmayacaktır.

22. Şarj kablosu sağlam mı?

Bildiğiniz gibi Mac’lerin şarj kabloları manyetik bir şekilde Mac’lere tutunuyor. MagSafe adındaki bu özelliğe hayran olmamak gerçekten mümkün değil. 🙂 Ancak bu kablolar eğer doğru şekilde kullanılmazsa zamanla aşınabiliyor ve kopma noktasına gelebiliyor. Bu yüzden “Bir MacBook Şarj Adaptörü Hikayesi” yazısında paylaştığım gibi bir durumun olup olmadığını, kablonun sağlamlığını kontrol etmemizde fayda var. Aksi halde yeni bir şarj cihazı masrafı bizi bekliyor olabilir…

Sihirli elma ikinci el mac almak 25

İkinci el bir Mac almadan önce benim aklıma gelen sorular bu kadar. 🙂

Soruları anladım, peki nasıl bir iletişim kurmalıyım?

Her zaman için vazgeçmeye hazır olun. Elbette bir Mac almak heyecan verici, ancak bedavaya almadığımızı düşünürsek, kuşkulandığımız konular varsa, satıcı çelişkili yanıtlar veriyorsa vazgeçmekten çekinmeyin.

Çok soru sorun, detaylı yanıtlar almaya çalışın. Yukarıdaki soruları detaylandırmak, arttırmak ve gelen yanıtları değerlendirmek sizin elinizde. Eğer satıcı sıkılmaya başlıyorsa, kısa ve muğlak yanıtlar veriyorsa gizlediği bir şeyler olabilir.

Mac’in arkasındaki seri numarası ile işletim sistemindekini karşılaştırın. Mac’imizin “Logic Board”u değişmediği sürece bu iki seri numarasının birebir aynı olması gerekiyor. Çok nadir de olsa, eğer bir fark varsa, Mac ya büyük bir parça değişimi yaşamış ya da çalıntı olabilir.

Başka bir öneriniz var mı?

Mutlaka daha yeni, daha güvenilir bir ikinci el Mac’i bulmaya çalışın. Hatta mümkünse bir Mac’in ilk kullanıcısı siz olun. 🙂 Ancak ikinci el bir Mac almayı kafanıza koyduysanız da acele etmeden hareket edin.

Sihirli elma ikinci el mac almak 26

Peki ikinci el Mac’i nereden almalıyım?

Açıkçası Sihirli Elma’da herhangi bir kaynağı önermeyi doğru bulmuyoruz. Çünkü ikinci el bir Mac almak için %100 güvenilir bir kaynak bilemiyoruz. Ancak elbette ilk akla gelen ikinci el alışveriş siteleri bu konuda danışılacak kaynaklar olabilir.

Yine de, yukarıda paylaştığımız sorular her zaman satıcıyla ve satın alınacak ürünle ilgili olduğu için, güvenilir bir siteye göz atsanız da karşınızdaki satıcıyı tanımaya çalışın ve daha önceki satışlarından aldığı puan ve yorumlara göz atın. 

Şimdiden “Mac ailesine hoş geldiniz!” diyor, sorunsuz ve güvenli alışverişler diliyorum… 🙂

Sihirli elma ikinci el mac almak 27

Resim kaynakları: Flickr

  • http://www.flickr.com/photos/landi_family/3947184659/
  • http://www.flickr.com/photos/brandonshigeta/3028102440/
  • http://www.flickr.com/photos/gspidermac/299767930/

Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


45 Yorumlar

  1. Merhaba,
    Güzel ve dolu dolu bir yazı olmuş. Tebrik ederim. Kaleminize sağlık Göktuğ Bey. Sayenizde yeni geçeceğimiz Mac konusunda hiçbir şüphemiz kalmıyor.
    Teşekkürker.

  2. Goktug bey tskler guzel bir yazi olmus

    1 sorum olacak simdi bende air var 2010 ssd li 13 inc

    Ben simdi bunu satip 13 inc pro retina ya gecmek istiyorum eski cihazimi kopmle yeni alacagim makinaya nasil aktaririm eksiksiz??

    Simdiden tskler

  3. Bu gerçekten çok faydalı bir yazı. Bir ürün alacaksam öncelikle temiz ikinci el ararım açıkçası. Bir kaç hafta/ay kullanılmış cihazlar ciddi miktarda ucuza satılabiliyor. Bence en başta aranması gereken şart garantinin devam etmesi. Bu, ürünün 2 yıldan yeni olduğunu yani nispeten güncel bir cihaz olduğunu gösterir. Ayrıca sorun çıkması durumunda canınızı sıkmanıza gerek kalmaz.

      • Göktuğ Bey,
        Öncelikle apple mantığında basit ve etkili siteniz için teşekkür ederim.
        Kararsız kaldığım bir mevzu var:

        Macbook pro 15 inch
        2,2 gHZ İNTEL CORE İ7
        Memory 4gb 133 MHz DDR3
        Graphics Intel HD Graphics 3000 384 Mb
        ozelliklerinde bir macbook prom var.

        Buna
        CORSAIR 480 Gb HDD 574 usd + kdv
        Ram 8 x 2 = 16 Gb 199 usd + kdv

        olarak bir modifikasyon yapmayı dusunuyorum.
        RAM markası olarak ne tavsiye edersiniz.

        İkinci şık ise hiçbir değişiklik yapmadan bu macbook proyu satıp yerine macbook pro retina ssd,16gb ram ozellikli bir tane satın almak.

        Lakin Turkiye’de satılanların refurbished olabileceğini duyunca biraz kafam karıştı.
        Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

  4. güzel bir yazı olmuş teşekkürler. Ben birkaç ay önce ikinci el bir macbook pro aldım, sizin anlattığınız kadar detaylı olmasada bir önincelemeden geçirdim tabiki:) Macbook’umdan memnunum herhangi bir sıkıntısı yok ama arada bir ses gelmiyor, ses tuşları çalışmıyor, kulaklık girişinden kırmızı ışık yanıyor. Kulaklığı takınca kulaklıktan ses alıyorum, çıkarınca yine ses gidiyor. Ama daha sonra kendi kendine düzeliyor, bu durum düzelirmi acaba?

  5. Merhaba Göktuğ bey. Bugun ikinci el bir macbook pro aldım. cihaz mid 2010 model. cihaza kulaklık taktığımda kulaklığı algılıyor ama kulaklıga ses vermiyor sesi kapatmama açmama izin vermiyor (kulaklık takılıyken) bana yarım edermisiniz acaba ?

    • Emre Bey’e katılıyorum. Açılışta cmd-option-P-R tuşlarına basılı tutarak açtığınızda bu sorun çözülebilir. Çözülmezse de yetkili bir servise danışmanızı önerebilirim.

    • boom diye bi program var onu bulup kurarsan problemin cozulebilir ,ayrica seside daha guzel alirsin ses cikisina modulasyon yapabilen hizli bi program ,
      sorunun ses cikisi ayarlarindanda kaynaklaniyor olabilir bilgisayarin sesini ortalara kadar acip kulakligi tak bilgisayarini yeniden baslat acilista duydugun dirididin sesini kulaklikta duyuyr=orsan problem yok demektir , skntin yazilimsaldir, duymuyorsan guugle amcaya macbook PRAM reset diye arat 4 tusa ayni anda basip pc yi acicaksin o bi restleyip herseyi sana hazir suncak

  6. geçen hafta malum site üzerinden, 2. el bir macbook pro (early 2011) aldım. 15inç, i7 4 core 2ghz, 8gb ram, 256gb ssd. 2100tl verdim. tertemiz, en ufak bir çiziği sorunu yok. çok memnunum çok… alırken sabırlı olmak lazım ve her gün yeni ilanları kontrol etmek lazım. iyi fiyatlı temiz ürünler 2 gün içinde satılıyor bu yüzden güvendiğiniz ürünü almak için hızlı davranın. mutlaka pazarlık yapın.

  7. Yukaridakikere ilave olarak Bilgisayari yeniden baslatin, D harfine basili tutun, apple hardware test gerceklestirin, sorun cikmazsa gule gule kullanin

    • Yukarıdaki sorulara net yanıtlar aldığınız sürece çalıntı olma ihtimali düşük olacaktır Ömer Bey. Özellikle de fiş/fatura/kutu gibi şeyler de varsa çalıntı olma ihtimali çok düşük diyebiliriz.

      Ancak elbette %100 garanti vermek için gidip sıfır bir Mac almak lazım. 🙂

      • bilgisayar calinti ise bigisayarin sahibi yuksek ihtimalle bilgisayarin seri numarasi ile apple a ve yetkili servislere bildirim yapmistir. bilgisayarin seri numarasini forumlardada yazan arkadaslar gorduk. internette biraz arastirma yapabilirsiniz apple a mailde atabilirsiniz ama en iyisi aramak.

        seri numarasi her macbook icin unic bi koddur , bilgisayarin arkasinda yazan modelleride var , ama yoksada ayarlar kisminda cikar. diger bir anlama yontemi ise bilgisayari kurcalama sansiniz var ise ayarlardan icloud simgesine giris yapmalisiniz, bu tarz bilgiler satan kisinin bilgisi dahilinde degilse ve asil sahibi tarafindan girilmisse (ki kuvvete muhtemel girilmistir alir almaz ilk actiginizda soruyor) bu bilgileri satan kisi ile teyit ettirerek yada oradaki sahsa ulasarakta edinebilirsiniz.
        eger oradaki bilgiler degistirilmisse apple a seri numarasi ile mail atarak satin aldiginiz 2. el bilgisayarin calinti oldugundan suphelendiginizi bu seri numarasina bagli eski hesaplari ogrenmek istediginizi yada eski hesaplara sizin araciliginizla bilgi maili gondermek istediginizi ilertirseniz yardimci olucaklardir.

  8. Göktuğ Bey öncelikle yazı için teşekkürler.Ben sadece bu konuda bir problemi çözemedim.Bir arkadaşımın macbook’una yeni hesap atadım.Eski hesabı sildim.Mac Appstore’da aynı işlemi uygulamadım.Zaten bir haftalık macbook olduğu için yeniden sistem kurmadım.Ama iphoto güncellemesi geldikten sonra güncelleme için sildiğim kullanıcı hesabının şifresini istiyor.Bunu nasıl değiştirebilirim?Yardımcı olursanız sevinirim.

  9. gittigidiyor da macbook air 13 inch i7 2ghz, 8gb ram li modeli almayi dusunuyorum. Arastirma yaparken yaziniza rastladim. Yaziniz benim icin cok faydali oldu. Farkindaligimizi arttirdiginiz icin tesekkurler.

  10. Yine cok güzel, faydali bir yazi olmus tesekkürler… Ancak; sadece alicilar icin ayrintili bir rehber olmus, peki ya saticilar acisindan? 🙂
    Malum mac ailesi okadar kisisellestirilebiliyor ki; icerisinde 3. kisilerin eilne gecmesi büyük risk arz edecek, cok fazla veri/belge barindirmakta…
    Sanirim en mantiklisi bir format atip öyle satis islemini gerceklestirmek. Yalniz benim mid 2010 MacBook Pro’m var. Yani ilk aldigimda Snow Leopard yüklüydü simdi ise Lion…
    Benim sorum: format nasil atabilirim? ve daha da önemlisi, Lion isletim sisteminden SL’a dönmek mümkün müdür?

  11. Goktug bey merhaba, Ikıncı el bir early 2011 macbook pro aldım. i5 işlemcili 128 ssd ve 8 gb ram var ama bunlara ragmen acılması cok uzun suruyor. Cıhazın kullanılabılır hale gelmesı 2 dk yı buluyor ve kapanma suresı de 20-25 sanıye arası. SSD olan bır cıhazda bu sure cok uzun. Buna ek olarak da benden oncekı kullanıcı torrent ten ındırdıgı Lion isletım sıstemını kurmus.
    Sızce bu yavaslıgın sebebı nedır ve nasıl cozebılırım?

    • Cem Bey Merhabalar, öncelikle hayırlı olsun, Mac ailesine hoş geldiniz.

      SSD ile elbette daha hızlı bir açılış olması beklenir gerçekten. Ancak sizden önce Mac’i kullanan kişinin hangi uygulamaları açılışta başlattığını bilemeden bir şey demek zor.

      Benim önerim öncelikle sistemi sıfırlamanız, yani sıfırdan kurmanız. Sonrasında gerçek performansı görebilirsiniz. Bunun için şu yazıya göz atabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/11/29/lion-sifirdan-yeniden-yuklemek-hazirlik-silmek/

      • Hızlı bır sekılde cevap verdıgınız ıcın tesekkur ederım.

        Macbook ‘u aldıktan sonra 45 sanıyelık acılıs suresınden memnun olmadıgım ıcın clean format yaptım. Buna ragmen cıhazda SSD varmıs hıssı yaratmıyor. Malesef sırf acılıs ve kapanısta degıl kullanımda da bıraz yavaslık var.

        Bu arada elımde orıjınal ısletım sıstemı yok.

        Orıgınal ısletım sıstemı ıle torrentten ındırılmıs ısletım sıstemı arasında performans farkı olur mu?

        Macbook tecrubem malesef boyle kotu bır sekılde basladı. Umarım cıhazı satmak zorunda kalmam.

        • Sorunumu galıba halletım. Umarım kalıcı olmustur bu cozum.
          Laptop acılırken cmd+alt+p+r tus kombınasyonunu yaptım. 2 kez cıhaz acılma sesı geldı ve vola.
          Artık laptop 15 sanıyede acılıp 5 sanıyede kapanıyor.

          Bu arada hazır sızın gıbı mac ısletım sıstemından anlayan bırını bulmusken sormak ıstedıgım bır sey var. Sızce benım bılgısayar konfıgurasyonum ıle yenı cıkacak olan mac ox mavericks’i yuklemelımıyım pıyasaya cıktıgında. Almısken orıjınal olsun ıstıyorum. Bu laptopa yenı acacagım bır apple store hesabı ıle ve bu hesapla maverıcks sıstemını satın alacagım hesap ıle yenı ısletım sıstemı yukleyebılırmıyım.Mountan lion dan maericks’e gecemeye degermı. Bu harcama mantıklı olur mu?

          Bıraz uzun ve karısık bır cumle oldu ama umarım derdımı anlatabılmısımdır.

          • Malesef sorunum devam edıyor. Acılıs surecınde bunlar gerceklesıyor ama ne olduklarını malesef tam anlayamadım. Bunlara bakarak sorunun ne oldugunu comze ıhtımalınız var mı acaba ?

            6/24/13 8:44:04.000 PM bootlog[0]: BOOT_TIME 1372095844 0
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: PMAP: PCID enabled
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: Darwin Kernel Version 12.3.0: Sun Jan 6 22:37:10 PST 2013; root:xnu-2050.22.13~1/RELEASE_X86_64
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: vm_page_bootstrap: 1963541 free pages and 117227 wired pages
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: kext submap [0xffffff7f80735000 – 0xffffff8000000000], kernel text [0xffffff8000200000 – 0xffffff8000735000]
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: zone leak detection enabled
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: standard timeslicing quantum is 10000 us
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: standard background quantum is 2500 us
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: mig_table_max_displ = 74
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: TSC Deadline Timer supported and enabled
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: corecrypto kext started!
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: Running kernel space in FIPS MODE
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: Plist hmac value is 735d392b68241ef173d81097b1c8ce9ba283521626d1c973ac376838c466757d
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: Computed hmac value is 735d392b68241ef173d81097b1c8ce9ba283521626d1c973ac376838c466757d
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: corecrypto.kext FIPS integrity POST test passed!
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: corecrypto.kext FIPS AES CBC POST test passed!
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: corecrypto.kext FIPS TDES CBC POST test passed!
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: corecrypto.kext FIPS AES ECB AESNI POST test passed!
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: corecrypto.kext FIPS AES XTS AESNI POST test passed!
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: corecrypto.kext FIPS SHA POST test passed!
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: corecrypto.kext FIPS HMAC POST test passed!
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: corecrypto.kext FIPS ECDSA POST test passed!
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: corecrypto.kext FIPS DRBG POST test passed!
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: corecrypto.kext FIPS POST passed!
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: AppleACPICPU: ProcessorId=1 LocalApicId=0 Enabled
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: AppleACPICPU: ProcessorId=2 LocalApicId=2 Enabled
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: AppleACPICPU: ProcessorId=3 LocalApicId=1 Enabled
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: AppleACPICPU: ProcessorId=4 LocalApicId=3 Enabled
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: AppleACPICPU: ProcessorId=5 LocalApicId=255 Disabled
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: AppleACPICPU: ProcessorId=6 LocalApicId=255 Disabled
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: AppleACPICPU: ProcessorId=7 LocalApicId=255 Disabled
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: AppleACPICPU: ProcessorId=8 LocalApicId=255 Disabled
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: calling mpo_policy_init for TMSafetyNet
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: Security policy loaded: Safety net for Time Machine (TMSafetyNet)
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: calling mpo_policy_init for Sandbox
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: Security policy loaded: Seatbelt sandbox policy (Sandbox)
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: calling mpo_policy_init for Quarantine
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: Security policy loaded: Quarantine policy (Quarantine)
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: Copyright (c) 1982, 1986, 1989, 1991, 1993
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: The Regents of the University of California. All rights reserved.
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: MAC Framework successfully initialized
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: using 16384 buffer headers and 10240 cluster IO buffer headers
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: IOAPIC: Version 0x20 Vectors 64:87
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: ACPI: System State [S0 S3 S4 S5]
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: PFM64 (36 cpu) 0xf80000000, 0x80000000
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: [ PCI configuration begin ]
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: AppleIntelCPUPowerManagement: Turbo Ratios 0046
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: AppleIntelCPUPowerManagement: (built 22:41:17 Jan 6 2013) initialization complete
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: console relocated to 0xf80000000
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: PCI configuration changed (bridge=16 device=4 cardbus=0)
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: [ PCI configuration end, bridges 12 devices 16 ]
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: mbinit: done [96 MB total pool size, (64/32) split]
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: Pthread support ABORTS when sync kernel primitives misused
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: rooting via boot-uuid from /chosen: 24C082C0-D6BC-3AC3-99A3-A56703338798
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: Waiting on IOProviderClassIOResourcesIOResourceMatchboot-uuid-media
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: com.apple.AppleFSCompressionTypeZlib kmod start
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: com.apple.AppleFSCompressionTypeDataless kmod start
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: com.apple.AppleFSCompressionTypeZlib load succeeded
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: com.apple.AppleFSCompressionTypeDataless load succeeded
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: AppleIntelCPUPowerManagementClient: ready
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: Got boot device = IOService:/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/SATA@1F,2/AppleIntelPchSeriesAHCI/PRT0@0/IOAHCIDevice@0/AppleAHCIDiskDriver/IOAHCIBlockStorageDevice/IOBlockStorageDriver/SATA SSD Media/IOGUIDPartitionScheme/Cem@2
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: BSD root: disk0s2, major 1, minor 2
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: Kernel is LP64
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: BTCOEXIST off
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: BRCM tunables:
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: pullmode[1] txringsize[ 256] txsendqsize[1024] reapmin[ 32] reapcount[ 128]
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: FireWire (OHCI) Lucent ID 5901 built-in now active, GUID c82a14fffebe9fa0; max speed s800.
            6/24/13 8:44:06.000 PM kernel[0]: AppleUSBMultitouchDriver::checkStatus – received Status Packet, Payload 2: device was reinitialized
            6/24/13 8:44:04.296 PM com.apple.launchd[1]: *** launchd[1] has started up. ***
            6/24/13 8:44:04.296 PM com.apple.launchd[1]: *** Shutdown logging is enabled. ***
            6/24/13 8:44:06.733 PM com.apple.launchd[1]: (com.apple.automountd) Unknown key for boolean: NSSupportsSuddenTermination
            6/24/13 8:44:09.000 PM kernel[0]: BCM5701Enet: Ethernet address c8:2a:14:41:0d:58
            6/24/13 8:44:09.000 PM kernel[0]: AirPort_Brcm4331: Ethernet address e4:ce:8f:2d:33:96
            6/24/13 8:44:09.000 PM kernel[0]: IO80211Controller::dataLinkLayerAttachComplete(): adding AppleEFINVRAM notification
            6/24/13 8:44:09.000 PM kernel[0]: IO80211Interface::efiNVRAMPublished():
            6/24/13 8:44:11.407 PM airportd[25]: _processDLILEvent: en1 attached (down)
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: createVirtIf(): ifRole = 1
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: in func createVirtualInterface ifRole = 1
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: AirPort_Brcm4331_P2PInterface::init name role 1 this 0xffffff801da41400
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: AirPort_Brcm4331_P2PInterface::init() role 1
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: Created virtif 0xffffff801da41400 p2p0
            6/24/13 8:44:11.494 PM com.apple.SecurityServer[15]: Session 100000 created
            6/24/13 8:44:11.813 PM hidd[53]: Posting ‘com.apple.iokit.hid.displayStatus’ notifyState=1
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: Previous Shutdown Cause: 5
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: IOBluetoothUSBDFU::probe
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: IOBluetoothUSBDFU::probe ProductID – 0x821A FirmwareVersion – 0x0041
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: [BroadcomBluetoothHCIControllerUSBTransport][start] — completed
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: [IOBluetoothHCIController][staticBluetoothHCIControllerTransportShowsUp] — Received Bluetooth Controller register service notification
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: [IOBluetoothHCIController][start] — completed
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: [IOBluetoothHCIController::setConfigState] calling registerService
            6/24/13 8:44:11.000 PM kernel[0]: DSMOS has arrived
            6/24/13 8:44:12.000 PM kernel[0]: mTail has not been written to hardware: mTail = 0x00000000, hardare tail register = 0x00000040
            6/24/13 8:44:13.000 PM kernel[0]: AirPort: Link Down on en1. Reason 1 (Unspecified).
            6/24/13 8:44:13.000 PM kernel[0]: en1::IO80211Interface::postMessage bssid changed
            6/24/13 8:44:13.000 PM kernel[0]: macx_swapon SUCCESS
            6/24/13 8:44:13.892 PM com.apple.SecurityServer[15]: Entering service
            6/24/13 8:44:13.957 PM hidd[53]: void __IOHIDLoadBundles(): Loaded 0 HID plugins
            6/24/13 8:44:14.000 PM mDNSResponder[46]: mDNSResponder mDNSResponder-379.37 (Dec 16 2012 19:43:09) starting OSXVers 12
            6/24/13 8:44:14.012 PM appleeventsd[59]: main: Starting up
            6/24/13 8:44:14.020 PM configd[17]: network changed.
            6/24/13 8:44:14.037 PM configd[17]: setting hostname to “Cems-MacBook-Pro.local”
            6/24/13 8:44:14.044 PM com.apple.usbmuxd[34]: usbmuxd-296.3 on Jul 25 2012 at 00:28:37, running 64 bit
            6/24/13 8:44:14.091 PM mds[45]: (Normal) FMW: FMW 0 0
            6/24/13 8:44:14.367 PM loginwindow[49]: Login Window Application Started
            6/24/13 8:44:14.396 PM UserEventAgent[11]: Captive: [HandleNetworkInformationChanged:2435] nwi_state_copy returned NULL
            6/24/13 8:44:14.407 PM netbiosd[66]: Unable to start NetBIOS name service:
            6/24/13 8:44:14.546 PM digest-service[75]: label: default
            6/24/13 8:44:14.546 PM digest-service[75]: dbname: od:/Local/Default
            6/24/13 8:44:14.546 PM digest-service[75]: mkey_file: /var/db/krb5kdc/m-key
            6/24/13 8:44:14.546 PM digest-service[75]: acl_file: /var/db/krb5kdc/kadmind.acl
            6/24/13 8:44:14.547 PM digest-service[75]: digest-request: uid=0
            6/24/13 8:44:14.580 PM rpcsvchost[77]: sandbox_init: com.apple.msrpc.netlogon.sb succeeded
            6/24/13 8:44:14.584 PM digest-service[75]: digest-request: init request
            6/24/13 8:44:15.767 PM awacsd[63]: Starting awacsd connectivity-78.2 (Dec 16 2012 19:43:29)
            6/24/13 8:44:15.770 PM awacsd[63]: InnerStore CopyAllZones: no info in Dynamic Store
            6/24/13 8:44:16.780 PM digest-service[75]: digest-request: init return domain: BUILTIN server: CEMS-MACBOOK-PRO
            6/24/13 8:44:18.000 PM kernel[0]: en1: 802.11d country code set to ‘US’.
            6/24/13 8:44:18.000 PM kernel[0]: en1: Supported channels 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 36 40 44 48 52 56 60 64 100 104 108 112 116 120 124 128 132 136 140 149 153 157 161 165
            6/24/13 8:44:20.051 PM coreservicesd[69]: FindBestLSSession(), no match for inSessionID 0xfffffffffffffffc auditTokenInfo( uid=0 euid=0 auSessionID=100000 create=false
            6/24/13 8:44:20.060 PM WindowServer[70]: Server is starting up
            6/24/13 8:44:20.400 PM WindowServer[70]: Session 256 retained (2 references)
            6/24/13 8:44:20.401 PM WindowServer[70]: Session 256 released (1 references)
            6/24/13 8:44:20.410 PM WindowServer[70]: Session 256 retained (2 references)
            6/24/13 8:44:20.410 PM WindowServer[70]: init_page_flip: page flip mode is on
            6/24/13 8:44:20.476 PM WindowServer[70]: mux_initialize: kAGCGetMuxState (kMuxControl, kMuxControl_switchingMode) failed (0xe0000001)
            6/24/13 8:44:20.476 PM WindowServer[70]: mux_initialize: Mode is safe
            6/24/13 8:44:20.489 PM WindowServer[70]: GLCompositor enabled for tile size [256 x 256]
            6/24/13 8:44:20.489 PM WindowServer[70]: CGXGLInitMipMap: mip map mode is on
            6/24/13 8:44:20.510 PM WindowServer[70]: WSMachineUsesNewStyleMirroring: false
            6/24/13 8:44:20.510 PM WindowServer[70]: Display 0x04273140: GL mask 0x1; bounds (0, 0)[1280 x 800], 10 modes available
            Main, Active, on-line, enabled, built-in, boot, Vendor 610, Model 9cc5, S/N 0, Unit 0, Rotation 0
            UUID 0x0000061000009cc50000000004273140
            6/24/13 8:44:20.510 PM WindowServer[70]: Display 0x003f003f: GL mask 0x8; bounds (0, 0)[0 x 0], 1 modes available
            off-line, enabled, Vendor ffffffff, Model ffffffff, S/N ffffffff, Unit 3, Rotation 0
            UUID 0xffffffffffffffffffffffff003f003f
            6/24/13 8:44:20.510 PM WindowServer[70]: Display 0x003f003e: GL mask 0x4; bounds (0, 0)[0 x 0], 1 modes available
            off-line, enabled, Vendor ffffffff, Model ffffffff, S/N ffffffff, Unit 2, Rotation 0
            UUID 0xffffffffffffffffffffffff003f003e
            6/24/13 8:44:20.510 PM WindowServer[70]: Display 0x003f003d: GL mask 0x2; bounds (0, 0)[0 x 0], 1 modes available
            off-line, enabled, Vendor ffffffff, Model ffffffff, S/N ffffffff, Unit 1, Rotation 0
            UUID 0xffffffffffffffffffffffff003f003d
            6/24/13 8:44:20.512 PM WindowServer[70]: Created shield window 0x5 for display 0x04273140
            6/24/13 8:44:20.513 PM WindowServer[70]: Created shield window 0x6 for display 0x003f003f
            6/24/13 8:44:20.513 PM WindowServer[70]: Created shield window 0x7 for display 0x003f003e
            6/24/13 8:44:20.513 PM WindowServer[70]: Created shield window 0x8 for display 0x003f003d
            6/24/13 8:44:20.514 PM WindowServer[70]: Display 0x04273140: GL mask 0x1; bounds (0, 0)[1280 x 800], 10 modes available
            Main, Active, on-line, enabled, built-in, boot, Vendor 610, Model 9cc5, S/N 0, Unit 0, Rotation 0
            UUID 0x0000061000009cc50000000004273140
            6/24/13 8:44:20.514 PM WindowServer[70]: Display 0x003f003f: GL mask 0x8; bounds (2304, 0)[1 x 1], 1 modes available
            off-line, enabled, Vendor ffffffff, Model ffffffff, S/N ffffffff, Unit 3, Rotation 0
            UUID 0xffffffffffffffffffffffff003f003f
            6/24/13 8:44:20.514 PM WindowServer[70]: Display 0x003f003e: GL mask 0x4; bounds (2305, 0)[1 x 1], 1 modes available
            off-line, enabled, Vendor ffffffff, Model ffffffff, S/N ffffffff, Unit 2, Rotation 0
            UUID 0xffffffffffffffffffffffff003f003e
            6/24/13 8:44:20.514 PM WindowServer[70]: Display 0x003f003d: GL mask 0x2; bounds (2306, 0)[1 x 1], 1 modes available
            off-line, enabled, Vendor ffffffff, Model ffffffff, S/N ffffffff, Unit 1, Rotation 0
            UUID 0xffffffffffffffffffffffff003f003d
            6/24/13 8:44:20.514 PM WindowServer[70]: CGXPerformInitialDisplayConfiguration
            6/24/13 8:44:20.515 PM WindowServer[70]: Display 0x04273140: MappedDisplay Unit 0; Vendor 0x610 Model 0x9cc5 S/N 0 Dimensions 11.26 x 7.05; online enabled built-in, Bounds (0,0)[1280 x 800], Rotation 0, Resolution 1
            6/24/13 8:44:20.515 PM WindowServer[70]: Display 0x003f003f: MappedDisplay Unit 3; Vendor 0xffffffff Model 0xffffffff S/N -1 Dimensions 0.00 x 0.00; offline enabled, Bounds (2304,0)[1 x 1], Rotation 0, Resolution 1
            6/24/13 8:44:20.515 PM WindowServer[70]: Display 0x003f003e: MappedDisplay Unit 2; Vendor 0xffffffff Model 0xffffffff S/N -1 Dimensions 0.00 x 0.00; offline enabled, Bounds (2305,0)[1 x 1], Rotation 0, Resolution 1
            6/24/13 8:44:20.515 PM WindowServer[70]: Display 0x003f003d: MappedDisplay Unit 1; Vendor 0xffffffff Model 0xffffffff S/N -1 Dimensions 0.00 x 0.00; offline enabled, Bounds (2306,0)[1 x 1], Rotation 0, Resolution 1
            6/24/13 8:44:20.515 PM WindowServer[70]: CGXMuxBoot: Unexpected boot switch return value (0xe00002c7)
            6/24/13 8:44:20.585 PM WindowServer[70]: GLCompositor: GL renderer id 0x01024301, GL mask 0x0000000f, accelerator 0x000043cb, unit 0, caps QEX|QGL|MIPMAP, vram 579 MB
            6/24/13 8:44:20.585 PM WindowServer[70]: GLCompositor: GL renderer id 0x01024301, GL mask 0x0000000f, texture units 8, texture max 8192, viewport max {8192, 8192}, extensions FPRG|NPOT|GLSL|FLOAT
            6/24/13 8:44:20.589 PM loginwindow[49]: **DMPROXY** Found `/System/Library/CoreServices/DMProxy’.
            6/24/13 8:44:20.873 PM WindowServer[70]: Unable to open IOHIDSystem (e00002bd)
            6/24/13 8:44:21.000 PM kernel[0]: virtual bool IOHIDEventSystemUserClient::initWithTask(task_t, void *, UInt32): Client task not privileged to open IOHIDSystem for mapping memory (e00002c1)
            6/24/13 8:44:22.514 PM WindowServer[70]: **DMPROXY** (2) Found `/System/Library/CoreServices/DMProxy’.
            6/24/13 8:44:23.321 PM systemkeychain[80]: done file: /var/run/systemkeychaincheck.done
            6/24/13 8:44:23.337 PM configd[17]: network changed: DNS*
            6/24/13 8:44:23.338 PM mDNSResponder[46]: D2D_IPC: Loaded
            6/24/13 8:44:23.339 PM mDNSResponder[46]: D2DInitialize succeeded
            6/24/13 8:44:23.000 PM kernel[0]: MacAuthEvent en1 Auth result for: 00:02:61:79:37:88 MAC AUTH succeeded
            6/24/13 8:44:23.000 PM kernel[0]: MacAuthEvent en1 Auth result for: 00:02:61:79:37:88 Unsolicited Auth
            6/24/13 8:44:23.000 PM kernel[0]: wlEvent: en1 en1 Link UP virtIf = 0
            6/24/13 8:44:23.000 PM kernel[0]: AirPort: Link Up on en1
            6/24/13 8:44:23.000 PM kernel[0]: en1: BSSID changed to 00:02:61:79:37:88
            6/24/13 8:44:23.000 PM kernel[0]: en1::IO80211Interface::postMessage bssid changed
            6/24/13 8:44:23.000 PM kernel[0]: AirPort: RSN handshake complete on en1
            6/24/13 8:44:24.777 PM locationd[50]: NOTICE,Location icon should now be in state 0
            6/24/13 8:44:26.137 PM configd[17]: network changed: v4(en1+:192.168.1.104) DNS+ Proxy+ SMB
            6/24/13 8:44:26.158 PM UserEventAgent[11]: Captive: en1: Not probing ‘cemzy’ (protected network)
            6/24/13 8:44:26.162 PM configd[17]: network changed: v4(en1!:192.168.1.104) DNS Proxy SMB
            6/24/13 8:44:26.421 PM ntpd[74]: proto: precision = 1.000 usec
            6/24/13 8:44:30.842 PM awacsd[63]: Exiting
            6/24/13 8:44:30.959 PM airportd[25]: _doAutoJoin: Already associated to “cemzy”. Bailing on auto-join.
            6/24/13 8:44:30.977 PM airportd[25]: _doAutoJoin: Already associated to “cemzy”. Bailing on auto-join.
            6/24/13 8:44:30.997 PM airportd[25]: _doAutoJoin: Already associated to “cemzy”. Bailing on auto-join.
            6/24/13 8:44:33.281 PM WindowServer[70]: Created shield window 0x9 for display 0x04273140
            6/24/13 8:44:33.281 PM WindowServer[70]: Display 0x04273140: MappedDisplay Unit 0; ColorProfile { 2, “Color LCD”}; TransferTable (256, 3)
            6/24/13 8:44:33.282 PM WindowServer[70]: Display 0x04273140: MappedDisplay Unit 0; ColorProfile { 2, “Color LCD”}; TransferTable (256, 3)
            6/24/13 8:44:33.302 PM WindowServer[70]: Display 0x04273140: MappedDisplay Unit 0; ColorProfile { 2, “Color LCD”}; TransferTable (256, 3)
            6/24/13 8:44:33.309 PM launchctl[111]: com.apple.findmymacmessenger: Already loaded
            6/24/13 8:44:33.343 PM com.apple.SecurityServer[15]: Session 100004 created
            6/24/13 8:44:33.407 PM hidd[53]: CGSShutdownServerConnections: Detaching application from window server
            6/24/13 8:44:33.407 PM hidd[53]: CGSDisplayServerShutdown: Detaching display subsystem from window server
            6/24/13 8:44:33.410 PM airportd[25]: _doAutoJoin: Already associated to “cemzy”. Bailing on auto-join.
            6/24/13 8:44:33.445 PM loginwindow[49]: Login Window Started Security Agent
            6/24/13 8:44:33.492 PM locationd[119]: NOTICE,Location icon should now be in state 0
            6/24/13 8:44:33.500 PM UserEventAgent[112]: cannot find useragent 1102
            6/24/13 8:44:33.532 PM SecurityAgent[120]: This is the first run
            6/24/13 8:44:33.533 PM SecurityAgent[120]: MacBuddy was run = 0
            6/24/13 8:44:33.566 PM SecurityAgent[120]: User info context values set for Cem
            6/24/13 8:44:34.908 PM loginwindow[49]: Login Window – Returned from Security Agent
            6/24/13 8:44:34.913 PM loginwindow[49]: ERROR | ScreensharingLoginNotification | Failed sending message to screen sharing GetScreensharingPort, err: 1102
            6/24/13 8:44:34.931 PM loginwindow[49]: USER_PROCESS: 49 console
            6/24/13 8:44:34.954 PM airportd[25]: _doAutoJoin: Already associated to “cemzy”. Bailing on auto-join.
            6/24/13 8:44:39.244 PM com.apple.launchd.peruser.501[123]: (com.apple.gamed) Ignored this key: UserName
            6/24/13 8:44:39.244 PM com.apple.launchd.peruser.501[123]: (com.apple.gamed) Ignored this key: GroupName
            6/24/13 8:44:39.245 PM com.apple.launchd.peruser.501[123]: (com.apple.ReportCrash) Falling back to default Mach exception handler. Could not find: com.apple.ReportCrash.Self
            6/24/13 8:44:39.250 PM loginwindow[49]: Connection with distnoted server was invalidated
            6/24/13 8:44:39.985 PM distnoted[127]: # distnote server agent absolute time: 36.166545546 civil time: Mon Jun 24 20:44:39 2013 pid: 127 uid: 501 root: no
            6/24/13 8:44:44.360 PM WindowServer[70]: **DMPROXY** (2) Found `/System/Library/CoreServices/DMProxy’.
            6/24/13 8:44:46.785 PM blued[62]: kBTXPCUpdateUserPreferences gConsoleUserUID = 501
            6/24/13 8:44:46.898 PM talagent[136]: _LSSetApplicationInformationItem(kLSDefaultSessionID, asn, _kLSApplicationIsHiddenKey, hidden ? kCFBooleanTrue : kCFBooleanFalse, NULL) produced OSStatus -50 on line 623 in TCApplication.m
            6/24/13 8:44:46.899 PM talagent[136]: _LSSetApplicationInformationItem(kLSDefaultSessionID, asn, TAL_kLSIsProxiedForTALKey, kCFBooleanTrue, NULL) produced OSStatus -50 on line 626 in TCApplication.m
            6/24/13 8:44:46.915 PM com.apple.launchd.peruser.501[123]: (com.apple.afpstat-qfa[159]) Exited with code: 2
            6/24/13 8:44:47.016 PM com.apple.SecurityServer[15]: Session 100006 created
            6/24/13 8:44:47.047 PM WindowServer[70]: Display 0x04273140: MappedDisplay Unit 0; ColorProfile { 2, “Color LCD”}; TransferTable (256, 3)
            6/24/13 8:44:47.145 PM locationd[162]: NOTICE,Location icon should now be in state 0
            6/24/13 8:44:47.711 PM UserEventAgent[126]: cannot find fw daemon port 1102
            6/24/13 8:44:49.788 PM com.apple.launchd.peruser.501[123]: (com.apple.mrt.uiagent[149]) Exited with code: 255
            6/24/13 8:44:52.502 PM locationd[170]: NOTICE,Location icon should now be in state 0
            6/24/13 8:44:58.359 PM com.apple.launchd[1]: (com.apple.coreservices.appleid.authentication[116]) Exit timeout elapsed (20 seconds). Killing
            6/24/13 8:44:59.633 PM NetworkBrowserAgent[178]: Starting NetworkBrowserAgent
            6/24/13 8:45:04.293 PM SystemUIServer[138]: *** WARNING: -[NSImage compositeToPoint:operation:fraction:] is deprecated in MacOSX 10.8 and later. Please use -[NSImage drawAtPoint:fromRect:operation:fraction:] instead.
            6/24/13 8:45:04.295 PM SystemUIServer[138]: *** WARNING: -[NSImage compositeToPoint:fromRect:operation:fraction:] is deprecated in MacOSX 10.8 and later. Please use -[NSImage drawAtPoint:fromRect:operation:fraction:] instead.
            6/24/13 8:45:11.879 PM com.apple.SecurityServer[15]: Session 100005 created
            6/24/13 8:45:26.132 PM mdwrite[189]: [ERROR] [0.000s] com.apple. UBItemStatusNotification.c:805 _do_UBItemStatusNotificationRegisterURLs() can’t find realpath for “/Users/Cem/Library/Mobile Documents/com~apple~system~spotlight/mdlabels”, was blocked at “/Users/Cem/Library/Mobile Documents”: 2 (No such file or directory)
            6/24/13 8:45:26.133 PM mdwrite[189]: [ERROR] [0.001s] com.apple. UBItemStatusNotification.c:805 _do_UBItemStatusNotificationRegisterURLs() can’t find realpath for “/Users/Cem/Library/Mobile Documents/com~apple~system~spotlight/mdlabels”, was blocked at “/Users/Cem/Library/Mobile Documents”: 2 (No such file or directory)
            6/24/13 8:45:29.208 PM Dock[137]: no information back from LS about running process

    • bilgisayarina onyx el capitan versiyonunu kurup izinleri duzenlemen ve system cache bellegini temizleme sorununu cozucektir.

  12. Merhabalar, 2008 çıkışlı macbook air almayı düşünüyorum. Kullandığım programlar chrome ve belki bir siteden vs film izlemek. Peki bu benim performansımı karşılayabili mi işim internet üzerinden yoğun araştırmak olduğundan google chrome gibi tarayıcıları çok aktif kullanacağım.

  13. late 2013 macbook pro aldım. bu macbook ile apple office programları ücretsiz diye biliyordum. Daha sonra keynote kurmak istediğimde ücret istedi. Apple destek i aradım, bu uygulamanın sadece ilk alan için geçerli olduğu, ikinci el alan için geçerli olmadığı, ilk alan kişiden şifreleri almam gerektiği (o kişi bana apple account unu nasıl versin, verse bile bana kayıt edilmiş makinede nasıl açılsın?) söylendi. Sizce ne demeli???

  14. bunlarin hepsini yapmak size 1 gune mal olucagindan bence vazgecin bu isten , bakin benim tavsiyelerim daha etkileyici olucak simdi

    maclerde ekranda olu pixel cikma muhabbeti pek olmuyor
    anakartinda ariza yoksa wifi bluetotth haporler klavye gibi kisimlardada sorun olmaz

    ayrica upgrade yapilmis olmasida pek buyuk problem degil ,
    cunku eger eskiyse ssd takilmis olmasi muhtemeldir
    cd surucusunun calismasini beklemeyin zaten hic bir surucu oyle fazla dayanmiyor alicaginiz modelde cd surucusu yoksa zaten yeni demektir , varsa ihtiyacini zolmiycak cikarin yerine ikinci bi hdd takin hatta varsa oyle bi bilgisayari alin

    bilgisayarin aciliyor olmasi onemli
    bilgisayari bi acin
    bi kac tane uygulamayi acip deneyin
    ornegin ssd olan bi bilgisayarda ayarlara tikladiginizda gec acilma gibi birseyin olmamasi lazim

    bilgisayarin safarisi maili pdf gostericisi akici bicimde calisiyorsa problem yok demektir. ekran parlakligini kontrol ederek ses tusuna basarakta sesin ekranin fonksiyonlarini kontrol edebilirsiniz

    macler genelde dayanikli olarka uretildiklerinden fazla problemleri olmuyor (genellikle diyorum)
    tuslarinda bir problem olmasi zamanla degil darp sonucu oldugunun kanitidir
    bazi spesific modellerde kullanima bagli touchpad tiklamayi algilamayabilir , touch padin dokunmatigide onemli

    diger bi hususta usb leri kontrol etmenizdir yaninizda bi flash belleginiz olsun
    usb lerden biri veya ikisi calismiyorsa bilgisayar tehlikededir

    cunku calismayan usb anakart arizasidir ve zamanla kisa devrenin yayilip tum karti etkileme riskide vardir , etkilemedende calisabilir tabi . secim sizin.

    macbooklar icin onemli nokta anakarttir , anakartlari pahalidir ve narindirler. anakart arizaliysa almayin , cunku pahaliya patlar size.
    onun haricinde diger componentleri fazla miktar odemeden tamir ettirebilirsiniz ki boyle modellerde fiyatina gore uygundur.

    diger bi noktada macbookun dusmus olmasi vs..
    eger bilgisayar dusmusse ve ekraninda bi catlama soz konusu degilse alabilirsiniz.
    ekran degisimi 1000 liradan basliyor modellerin ve pahaliya mal olabiliyor ama aluminyum kasa bilgisayarlarda dusme sonrasi kasa yamuluyor en fazla. ben bilgisayarimi 3 kere dusurdum arka kasasinda gocukler var tam belli olmasada ve sol tarafida yamuldu fena sekilde ethernet kablosu zor giriyor , sanirim zayif noktasi ki dusen tum macbooklarinda basina gelmis , agirlik merkezi muhabbetinden dolayi benimki sol tarafa dogru dustu cunku cd romu cikarip taktigim hdd agirlik yapmis olsa gerekki agirlik merkezi ortada degil.

    yani dusuk bilgisayar problem degil.
    tabi alicaksaniz 0 almanizida tavsiye ederim cunku uzun yillar kullanabileceginiz bi urun olur.

  15. MK472TU/A modeli almayı düşünüyorum ve sahibinden mac ilanlarında 8 aylık yeni imac buldum ve fiyatı 6500 tl, Apple.comda Öğrenci indirimiyle beraber peşin fiyatı 7250 tl. 750 lira için sıfır almak daha mantıklı fakat 5.000 tl teklif yaptım kabul etmedi. Peki bu model ikinci el olarak kaç liraya kadar alınabilir? iyi fiyat vermiş miyim? Ürün ilan fotoğraflarına baktım gayet temiz duruyor.

  16. Merhaba: Göktuğ bey yardımınız ihtiyacım var. Elimde 2011 sonu diye geçen 2013 de aldığım ter temiz çiziksiz sıkıntısız çalışan sorunu olmayan Core i7, 4 ram, 500GB hard disc, 1Gb ekran kartı olan MacBook Pro 15 inç bulunmaktadır, hiç bir değişeni bozulanı yoktur kutu fatura şarj aleti CD ler bile duruyor, uzatma kablosu dahil(hiç kullanmadım) hem sizin hem arkadaşların fiyat önerilerini almak isterim. Önceden teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz