Ana Sayfa İpuçları Ses Kontrolleri için birkaç ipucu

Ses Kontrolleri için birkaç ipucu

15

Mac’te sesi açıp kapamak benim için hiç olmadığı kadar kolay. Ekstra bir tuşa basmaya gerek olmadan sesin yüksekliğini değiştirebiliyor, hatta sesi anında kapatabiliyorum. Bu basit işlevin yanında, ses kontrolleri hakkında bazı hoş özellikler keşfettim birkaç gün önce: Daha hassas ses ayarı, sesi açıp kapatırken ‘bik bik’ sesinin kısılması gibi küçük ama kullanışlı özelliklerden bahsedeceğim bu yazıda…

ses-kontrolleri.png

Öncelikle klavyedeki tuşlardan kısaca bahsedelim. Macintosh’larda klavyenin üst kısmındaki F1’den F12’ye kadar giden tuşlara ‘Fonksiyon tuşları’ (Function Keys) deniliyor ve bu tuşlar belli özellikler için kullanılıyor. Mesela F1 ile ekran parlaklığını kısabilirken, F2 ile açabiliyoruz. Sesin yüksekliği ayarlamak için ise F11 ve F12 tuşarı yardımıza koşuyor. Eğer istersek F10 ile de sesi anında kapatabiliyoruz. Tüm fonksiyon tuşlarının işlevlerini bir başka yazıda anlatmaya çalışacağım.

sound1.png

Mac’lerde fonksiyon tuşlarının işlevleri bellidir, ancak eğer bu tuşlara bastığımızda yukarıda anlatılan işlevler gerçekleşmiyorsa ufak bir ayar yapmamız gerekebilir. Sistem Seçenekleri (System Preferences) altındaki Klavye (Keyboard) kısmına girip aşağıdaki resimdeki kutucuğun işaretli olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor. Eğer bu kutucuk işaretli olursa, tüm fonksiyon tuşlarının istediğimiz şekilde kullanılabilmesi için klavyedeki ‘Fn’ tuşuna basmamız gerekir.

Fn-keys-prefs.png

Gelelim şimdi ses kontrollerine… Mac’lerde sesi açıp kapatırken bir ‘bik’ sesi duyarız. Her değişiklikte çıkan bu ses bize yardımcı olmak içindir. Bu sayede o ses seviyesinde sesin hangi yükseklikte çıktığını anlayıp ona göre ayar yapabiliriz. Ancak bazı durumlarda bu rahatsız edici olabilir. Toplantı vb ortamlardan Mac’imizden çıkan sesler pek de hoş kaçmayabilir. Sesi tamamen kapatmak istemediğimiz, ancak ufak da olsa bir ayar yapmak istediğimiz durumda Shift tuşuna basılı tutarak ses açıp kapama tuşlarına basarsak, daha önce duyduğumuz ‘bik’ seslerini hiç duymayız. Böylece istediğimiz ses ayarını sessizce yapabiliriz.

shift-1.png + F11-F12.png

Benim öğrendiğimde çok beğendiğim bir başka ipucu ise ses kontrolünü daha da iyileştirmeye yönelik. Normalde ses yüksekliği 16 kademeden oluşuyor. Ekranda gördüğümüz kutuların dolu ya da boş olması da hangi kademede olduğumuzu anlatıyor. Eğer istersek, bu kutu sayısını, daha doğrusu kademeyi 4 kat daha arttırarak 64’e çıkabiliyoruz. Yani çok daha hassas ses ayarı yapabiliyoruz. Bunu yapmak için Shift ve Option tuşlarına basılı tutarak ses açıp kapama işlemini yapmamız yeterli. Böylece 4 kat daha hassas ses ayarı yapabiliyoruz.

shift-1.png + option-1.png + F11-F12.png

sound2.png


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


15 Yorumlar

  1. bu son bahsi gecen ozellik yeni surumlerde var saniyorum.
    Mac OS X Vers. 10.4.11 kullaniyorum ofiste /eski imaclerden. intel islemcili olmayan/ onda bu 64lu kademe ses olayi calismadi 🙂

    ek olarak aklimizda bulunsun bu da.

  2.  Eğer istersek, bu kutu sayısını, daha doğrusu kademeyi 4 kat daha arttırarak 64′e çıkabiliyoruz. Yani çok daha hassas ses ayarı yapabiliyoruz. Bunu yapmak için Shift ve Option tuşlarına basılı tutarak ses açıp kapama işlemini yapmamız yeterli. Böylece 4 kat daha hassas ses ayarı yapabiliyoruz. +  + bu olmuyor tuşlar ben de F4,F5 de ama shift+optn+F4/5 e basında hiç bir şey olmuyor

  3. benim macbookum 1 ay önce youtube dan video izlerken durdugu yerden sesi tizleşti .. 5+1 sistem kullanıyorum evde .. sisteme bağladığım zaman hiçbir problem olmuyor.. ancak sistemden cıkartıp macbooku başka bir yere götürdüğüm zaman sesi kısıklığından dolayı video vs. eski sesi gelmiyor… ne yapabilirim acil yardım edin…

  4. Paylaşımınızda da yazdığınız üzere fonksiyon tuşlarının görevleri bellidir. Ancak benim bunlarla ilgili bir sıkıntım var. Bilgisayarı yaklaşık iki aydır kullanıyorum. Hiç bir sıkıntı yaşamıyordum ta ki bugüne kadar. Hiç biri görevini yapmıyor. Kafasına göre iş yapıyorlar. F1 ve F2 tuşlarını resimde de gözüken yerden düzeltmeyi başarabildim ancak diğerlerini düzeltebileceğim yeri bulamıyorum. F1 ve F2 tuşlarını düzelttiğim ekrandan saptanmış ayarlara dön diyince de F14 ve F15 gibi garip bir durumla karşılaşıyorum. Ayrıca F12 tuşu da ekranlar arası geçiş görevini üstlenmiş bulunmaktadır. Maverics işletim sistemini kullanıyorum. Yakın bir zamanda da servise götürme imkanım da yok. (Donanımsal soruna benzemiyor, tuşlara basınca ses geliyor) Bununla ilgili sorun yaşayanları araştırdım, bir tane sorun buldum ancak cevaplanamamış. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

  5. Yosemite ile denedim şimdi Shift ve Option tuşları ile gayet güzel hassas bir şekilde ses ayarı yapabiliyoruz.
    Yazı için teşekkürler.

  6. Merhaba cihazım 2011 MacBook Pro. Bluetooth adaptörü aracılığı ile müziklerimi 2+1 ses sistemimden alıyorum. Ancak bu esnada mute fonksiyonu dışında ses yüksekliği butonları (f10,f11) işe yarmıyor. Mac’in dahili speakerlarına geçiş yapınca düzeliyor.

    Bu soruna dair fikriniz olabilir mi? Teşekkürler

  7. ilk defa mac kullanmaya başladım yaklaşık bir hafta oldu çalışan farklı programlarda farklı ses düzeylerini ayarlamayla ilgili bir yer yok sanırım windows da yıllardır olan bir özellik nasıl macte olmaz diye de düşündüm.türkçe hiçbir sitede de konuya değinen olmamış.yabancı sitelerden araştırınca buldum konuya değinmişler. Siz de apple ile ilgili olan en kapsamlı site oldugunuz belki yardımcı olur diye burda paylaşmak istedim.
    volumemixer ve background music die iki farklı üçüncü parti yazılım var.daha fazlasıda varda ben en güvenilir bunları buldum.belki siz çok daha iyilerini bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz