Ana Sayfa İpuçları Mac101: Activity Monitor: Mac’imde neler oluyor?

Mac101: Activity Monitor: Mac’imde neler oluyor?

5

Mac’imizdeki uygulamalar bazen yavaş çalışabilir, bazıları nadir de olsa kilitenebilir, hatta hiç çalışmayabilir. Bu duruma gelmiş problemli uygulamalar işlemcimizi meşgul edebilir, belleğimizi doldurabilir veya sistem kaynaklarımızı gereksiz yere işgal edebilir. Böyle durumlarda Mac’imizde neler olduğunu kontrol etmemiz en doğru karar olacaktır. “Activity Monitor” ile Mac’imizi anlık olarak gözlemleyebilir, açık olan uygulamaları ve bunların durumlarını kontrol edebiliriz.

activity-monitor-11.png

Applications altındaki Utilities içerisinden erişebilieceğimiz Activity Monitor çalıştığı zaman aşağıdakine benzer bir pencere karşımıza gelir. Bu pencerede çalışan uygulamaların listesini, bunların işlemci ve bellek kullanım oranlarını görebiliriz.

activity-monitor-21.png

Ayrıca bu pencerenin alt kısmında ise 5 farklı konuda (İşlemci, Bellek, Disk faaliyeti, Disk kullanımı ve Ağ) özet bilgilere ulaşabiliriz. Bu şekilde sistemimizde olağan dışı bir durum olup olmadığına göz atabilir, varsa müdahale edebiliriz.

Kilitlenen, aşırı kaynak tüketen veya çalışmaması gereken bir uygulama gördüğümüzde bunu kapatmak istersek sol üst köşedeki kırmızı “Quit Process” (İşlemi Bitir) butonuna basarak uygulamayı sonlandırabiliriz.

activity-monitor-31.png

Pencerenin altındaki “System Memory” sekmesine tıkladığımızda alt kısımda Mac’imizin belleği ile ilgili bilgilere ulaşabiliriz. Aşağıdaki resimde 2GB’lık belleğin sadece 13.1MB’ının boş olduğunu görüyoruz.

activity-monitor-systemmemory1.png

Activity Monitor’ü sık kullanmayacağımız, ancak zor durumlarda işimize yarayacak bir araç olarak görebiliriz. Buna ek olarak, Mac’imizi gözlemlemek ve sistemin genel durumuna göz atmak için Dashboard’umuzda yer alan iStat Nano widget’ını da kullanabiliriz. Böylece çok daha özet bir bilgiye daha hızlı ulaşabiliriz. Dashboard ile ilgili detaylı yazı için buraya göz atabilirsiniz.

activity-monitor-41.png activity-monitor-51.png


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


5 Yorumlar

  1. Merhabalar,
    Activity monitor’de gereksiz yere güncelleme adobe, autodesk vb programları çalışıyor.
    Bilgisayar açılışında başlatılan programları uygulamaları windowstaki gibi seçebilirim gibi düşünmüştüm; ama orada sadece Chrome vardı otomatik başlayan…
    Bunun gibi başladığında direkt boşuna çalışarak enerji kullanan güncelleme vb gereksiz şeylerin her defasında manual olarak değil de toptan 🙂 bir çözümü var mı ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz