Ana Sayfa MacOS Tüm videolar için VLC Player

Tüm videolar için VLC Player

25

Mac’imizde varsayılan olarak kullanılan video oynatıcımız QuickTime’dır. Çoğu zaman QuickTime işimizi görebilir ve farklı bir video oynatıcıya ihtiyacımız olmayabilir. Ancak internetten indirdiğimiz bazı videolar, -özellikle de dizi ve filmler- farklı sıkıştırma teknikleri ile geldiği zaman QuickTime yetersiz kalabilir. VLC Player bizi codec’lerle uğraştırmadan karşımıza çıkabilecek hemen hemen her türlü videoyu zorlanmadan hızlı bir şekilde açabilir.

VLC-logo-2010-10-7-12-39.png

VLC’yi indirmek için http://www.videolan.org/vlc/download-macosx.html adresine giderek “Download VLC” linkine tıklamamız gerekiyor.

VLC-download-2010-10-7-12-39.png
Büyütmek için tıklayabilirsiniz...

Uygulamayı DMG dosyası olarak indirdikten sonra hep yaptığımız gibi uygulamamızı Applications klasörüne sürükleyip bırakarak VLC’yi yüklemiş oluyoruz.

VLC-1-2010-10-7-12-39.png

Spotlight’ta VLC diye aratarak ya da Dock üzerindeki Applications klasöründen VLC uygulamasını çalıştırıyoruz. (Programı ilk çalıştırdığımızda bir defaya mahsus olarak bir onay penceresi görünecektir. Burada “Open”ı tıklamamız gerekiyor. Sonrasında bir daha karşımıza çıkmayacak…)

VLC-2-2010-10-7-12-39.png

Artık istediğimiz video dosyasını VLC’nin üzerine sürükleyip bırakarak ya da menü çubuğundaki File menüsünden Open File’ı seçtikten sonra istediğimiz dosyayı tıklayarak izleyebiliriz.

VLC-02-2010-10-7-12-39.png

Elbette VLC, videolarımız için altyazı eklemeyi de destekliyor! 🙂 Altyazılı bir video izlemek için yapmamız gerekenler şu şekilde: Menü çubuğundaki File menüsünden “Advanced Open File”ı seçiyor ve izlemek istediğimiz videoyu işaretliyoruz. Daha sonra, hemen altında yer alan “Load Subtitles File” kutucuğunu işaretliyoruz ve sağ tarafındaki “Settings” butonuna tıklıyoruz.

VLC-4-2010-10-7-12-39.png

VLC-03a-2010-10-7-12-39.pngAçılan pencerede “Browse” butonuna tıklayarak altyazı dosyamızı da seçiyoruz ve videomuzu izlemek için hazır hale geliyoruz. Ancak unutmadan eklemekte fayda var, eğer Türkçe bir altyazı dosyası eklemişsek en altta yer alan “Subtitles encoding” alanında “Windows-1254”ü seçmemiz gerekiyor. Aksi taktirde Türkçe karakterler bozuk görünebilir.

VLC-5a-2010-10-7-12-39.png

Böylece artık videomuzu altyazı ile birlikte sorunsuzca izleyebilir, VLC’yi takılma veya oynatmama problemlerimize çözüm olarak kullanabiliriz.

VLC-xx-2010-10-7-12-39.pngSon olarak iPad kullanıcıları için bir ekleme de yapalım. VLC, iPad versiyonunu da geçtiğimiz günlerde yayınladı. Yani iPad üzerinde de videolarımızı VLC ile izleyebiliyoruz. Detaylı inceleme ve uygulamanın kullanımı için iPhoneTurkey.biz blogundaki VLC iPad İncelemesine göz atabilirsiniz.

iphoneturkey_biz_vlc_ipad_02-2010-10-7-12-39.png

NOT: Yazı yazılırken dikkatimden kaçmış, ancak belirtmekte fayda var. VLC’nin dil seçenekleri arasında Türkçe de bulunduğu için uygulamanın dilini de değiştirmek mümkün. Bunun için VLC’yi çalıştırdıktan sonra menü çubuğundaki VLC menüsünden Preferences’ı seçip karşımıza çıkan pencerede yer alan “Language” kısmından dil seçeneğini Türkçe yapmamız gerekiyor. Böylece VLC’yi Türkçe olarak kullanabiliyoruz.

VLC-xxxx-2010-10-7-12-39.png


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


25 Yorumlar

    • Merhabalar Çağdaş Bey,

      VLC’yi varsayılan video oynatıcı yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

      – Varsayılan video oynatıcısını değiştirmek istediğimiz dosya tipinde bir dosya seçiyoruz. Mesela avi dosyası ya da m4v dosyası olabilir.
      – Sağ tıklıyoruz ve açılan menüden ‘Open With -> Other’ı seçiyoruz.
      – Açılan pencereden VLC’yi işaretliyoruz.
      – Aşağıdaki ‘Always Open With’ kutucuğunu işaretliyoruz.

      Böylece VLC artık seçtiğimiz dosya tipi için varsayılan video oynatıcı olarak ayarlanmış oluyor… 🙂

  1. ben şuan kurdum ama hiç bir filmimin sesi çıkmıyo, hiç bir yer sessizde değil kontrol ettim kaç kere, neden olabilir bu ?

  2. Selamlar, 
    ben tv’ye bağlı bir mac mini kullanıyorum. Daha çok medya center gibi kullandığımdan apple kumanda ile kullanmayı tercih ediyorum. Benim sıkıntım, kumanda ile snow leopard’ın media center arayüzüne geçtiğim zaman indirdiğim videoları vlc ile açamıyorum. Bu nedenle bütün formatları açamıyorum ve altyazı ekleyemiyorum. Halbuki bu arayüz tamamen film, müzik, resim ve podcast için yapılmış ve çok harika. Bu konuda ne yapabilirim? Şimdiden teşekkürler 

    • Media Center arayüzü derken Front Row uygulamasını mı kastediyorsunuz? 

      Aslında dediğiniz gibi VLC en iyi çözüm, ancak Front Row ile altyazı desteği sorunlu olabilir. Bunun yerine Plex’i deneyebilirsiniz. Başta biraz karışık gelebilir, dosyaları düzenli tutmak gerekebilir, ama sorununuza çözüm olacaktır diye düşünüyorum.

      http://www.plexapp.com/

  3. Merhaba,

    Vlc’den gercekten cok memnunum ancak tek bir sorunum var…Cok aramama ragmen izledigim videonun fsp’sini nerden gorebilecegimi bulamadım. Acaba Vlc’de fsp ayarlarını gorebilecegim bir secenek var mı?

    Teşekkürler…

  4. Merhaba önceki sorular içerisinde var ama malesef bende olmuyor saptanmış video oynatıcım Quick time ben bunu Vlc yapmak istiyorum lakin değişmiyor yardımcı olursanız çok sevinirim.

  5. Merhabalar;Ben de mec miniyi TV ye bağlayıp media center gibi kullanıyorum. Ancak bir sorunum var. MKV filmleri VLC üzerinden açtığım zaman filmdeki siyah bantları görmemek için vlc üzerinden “Fit Screen” yapmama rağmen bir değişiklik olmuyor. Kullandığım VLC sürümünü 24.04.2013 itibari ile güncelledim. Buna rağmen bir değişiklik olmadı. TV nin çözünürlüğünü 720p ye yükselttiğim zaman da Mac Mini nin macosx kontrol panelleri ekrandan kayboluyor. Görüntü ekrana çok büyük geliyor. Display seçeneklerinden macosxi ekrana 1080p veya 720p de ekrana fitleyebileceğim bir seçenek var mı. Eğer var ise VLC nin filmleri ekrana sığdırma sorununu da ortadan kaldırmış oluyorum.

  6. Selam benim ogrenmek istediğim bir video izlerken baska videoyu surukleyerek acmayi basaramadim ayarlari bilen varsa ric. Ediyorum

  7. Merhaba,
    İki günlük MacBook kullanıcısı olarak basit gibi görünse de çözemediğim bir sorun var. VLC’yi yükledim ve film için altyazıyı turkcealtyazi.org sitesinden indirdim. Fakat dosyayı videonun içine gömemiyorum. Altyazı dosya ekle butonuna bastığımda dahi dosta görünür halde değil. Nasıl çözebilirim?
    Teşekkürler

  8. ya çok teşekkürler 5-6 saattir uğraşıyodum gom player vardı divx vardı bi türlü olmadı sonunda yaptım çok çok çok çok teşekkürler

  9. selamlar, göktuğ bey, ben yukarıda anlatıldığı gibi altyazı eklemeye çalıştım ancak hala ekleyemiyorum. film adı ile alt yazı adı da aynı. aynı klasördeler. ama hala çıkmıyor neden olabilir? şimdiden teşekkürler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz