Ana Sayfa MacOS Cogs: Mekanik bulmacaları sever misiniz?

Cogs: Mekanik bulmacaları sever misiniz?

4

Mekanik bulmacaları sever misiniz? 🙂 Geçtiğimiz sene oldukça değişik bir bulmaca tarzı oyun olan “The Tiny Bang Story” adlı oyunu paylaştığımda neredeyse bitirene kadar başından kalkmamıştım. “Cogs” da en az The Tiny Bang Story kadar bağımlılık yapan ve birbiri ardına gelen bulmacaları çözerek ilerlediğimiz bir oyun.

Sihirli elma cogs mekanik bulmaca banner

Nasıl bir bulmaca?

50 adet bölüm içeren Cogs’u bildiğimiz bulmaca oyunlarından ayıran en büyük farkı, bir resim ya da benzeri bir şeyin parçalarını birleştirmek yerine, mekanik ufak araçları birleştirerek bir gücü başka bir yere aktarmayı sağlamaya çalışması.

Sihirli elma cogs mekanik bulmaca 1

Örneğin tek bir dönen çarkın gücünü, farklı çarklar ve dişliler kullanarak bir başka yere doğru şekilde iletmeye ya da bunun sayesinde bir zilin çalmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ya da bazı boruları birleştirerek doğru gazın doğru balona ulaşması için uğraşıyoruz.

Sihirli elma cogs mekanik bulmaca 2

Oyunda 3 farklı oynama şekli mevcut. İlk olarak “Inventor Mode” ile bulmacaları çözmeye başlıyoruz. Daha sonra ise “Time Challange” ve “Move Challenge” modları ile aynı bölümleri daha kısa zamanda ve daha az hamle yaparak çözmek için kafa yorabiliyoruz. 🙂

Sihirli elma cogs mekanik bulmaca 3

3 boyutlu bulmaca nasıl çözülür?

Üstelik bazı bölümlerde tüm bu işlemleri 3 boyutlu bir şekilde yapmamız gerekiyor. Yani bir küpün birden fazla yüzündeki farklı bulmacaları çözerek o bölümü tamamlamamız gerekiyor. Zor gibi görünse de, aslında oyundan aldığımız keyfi arttırıyor ve bulmacalara farklı bir heyecanla yaklaşmamızı sağlıyor.

Sihirli elma cogs mekanik bulmaca 4

Cogs’daki bulmacalarda parçalar karelere bölünmüş şekilde karşımıza geliyor, ve her adımda bir kareyi başka bir kareye kaydırarak bulmacayı çözmeye çalışıyoruz.

Sihirli elma cogs mekanik bulmaca 5

Kontroller nasıl?

Oyunu oynamak için bilmemiz gereken pek bir şey yok diyebilirim. Yerini değiştirmek, yani boşluğa kaydırmak istediğimiz karenin üzerine tıklamamız yeterli oluyor. Eğer 2 ya da daha fazla kareyi aynı yönde kaydırmak istiyorsak da en uzaktaki karenin üzerine tıklayabiliyoruz.

Sihirli elma cogs mekanik bulmaca 6

3 boyutlu bulmacalarda ise bakış açımızı değiştirmek için shift tuşuna basılı tutarak imlecimizi hareket ettirmemiz gerekiyor. Böylece bulmacamızı farklı açılardan da görebiliyoruz.

Tanıtım Videosu

Oyunun aynı zamanda oldukça güzel hazırlanmış bir de tanıtım videosu var. Bu videoyu da aşağıdan izleyebilirsiniz.

httpv://www.youtube.com/watch?v=lZzWVkJ5fZk

Değerlendirme

İçerisindeki 50’den fazla bölüm ile Cogs oldukça güzel zaman geçirebileceğimiz, keyifli bir oyun. Bulmacaların zorluk seviyeleri güzel ayarlanmış, bu yüzden bölümleri bazen kolay geçsek de, bazen de uzun uzun düşünmek gerekebiliyor. 🙂

Oyunda beni üzen tek nokta, bir süre sonra Mac’imin tüm fanlarının çalışmaya başlaması oldu. Dolayısıyla oyunu oynarken bir süre sonra hem gürültü duymak hem de kucağımızda sıcacık bir Mac bulmak mümkün. 3-boyutlu grafiklerin etkisinden olduğunu tahmin etsem de (aslında grafikler de daha iyi olabilirmiş), yine de işlemciyi daha verimli kullanan bir oyun bekliyorum diyebilirim.

Lite vs Full

Elbette pek çok oyunda olduğu gibi Cogs’un bir de Lite sürümü var! 🙂 Böylece ücretsiz olarak oyuna göz atmak ve kısıtlı sayıdaki bölümleri oynamak da mümkün. Cogs Lite’ı indirmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Cogs Lite:

Sihirli elma available on the mac app store

Eğer oyunu beğendiyseniz ya da direkt olarak tam sürümü indirmek isterseniz $3.99 değerindeki bu oyuna aşağıdaki bağlantıya tıklayarak sahip olabilirsiniz.

Cogs Tam Sürüm:

Sihirli elma available on the mac app store

Cogs Game sayfasına göz atarak da oyunla ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


4 Yorumlar

  1. kafamı çok yordu gerçekten o demir boruları birleştirirken çok zorladım. Ama güzel oyun, Litesini bitirebilirsem lisanslısını alacağım. Teşekkürler Göktug

  2. Ya açıkçası çok gereksiz bir şey, bir paragrafla da özetlenebilirmiş. Bence fotoğrafçılıkla ilgili konulara ağırlık vermeniz daha ilgi çeker, malum iphone un en önemli özelliklerinden biri bu. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz