Ana Sayfa Videolar Mac101: Handoff nedir? Nasıl kullanılır?

Mac101: Handoff nedir? Nasıl kullanılır?

29

iOS 8 ve OS X Yosemite ile hayatımıza giren Handoff, oldukça faydalı bir özellik olma yolunda ilerliyor. Mac, iPhone ve iPad arasında çok daha verimli çalışmamızı sağlayan, ve günlük işlerimizi kolaylaştıran Handoff’u anlatmak zor olsa da, bu yazıda hem biraz daha detaylı olarak inceliyor, hem de nasıl kullanabileceğimize dair örnekler paylaşıyoruz.

Sihirli elma handoff nedir nasil kullanilir feat

Handoff nedir?

Handoff, Mac’te kullandığımız bir uygulamayı iPhone veya iPad’e paslayabilmemize veya bu cihazlarda kaldığımız yerden kullanmaya devam edebilmemize imkan veren bir özellik, ya da tam tersi şekilde iPhone veya iPad’den Mac’imize…

Aslında ilk duyduğumda “nasıl yani?” tepkisini verdiğim bu özelliğe her geçen gün daha çok alışmaya ve keyfini çıkartmaya başladım diyebilirim. 🙂

Handoff’un günlük işlerimi yaparken ne kadar çok ihtiyacım olan bir özellik olduğunu, kullanmaya alıştıkça daha da iyi anlıyorum. Peki ne işime yarıyor? Hangi durumlarda Handoff’u kullanabiliyoruz, gelin birkaç örnekle anlatmaya çalışayım.

Handoff ne işe yarar?

E-posta / Mail:

Mac’imde yazmaya başladığım bir e-postayı iPhone’umda yazmaya devam edebiliyor, masamdan kalkmış olsam dahi yolda tamamlayıp gönderebiliyorum. Ya da tam tersi, yolda iPhone’umda yazmaya başladığım bir e-postayı masama oturduğum gibi Mac’imde görebiliyor ve tamamlayabiliyorum.

Sihirli elma handoff nedir nasil kullanilir 2

Safari:

Bazen iPhone’da açtığım bir web sayfasına masaüstü görünümünde göz atmak isteyebiliyorum. Ya da tam tersi, Mac’imde ziyaret ettiğim bir sayfayı aslında iPhone’da görüntülemem gerekebiliyor. Bu durumda o adresi kopyala / yapıştır, kendine mail at gibi can sıkıcı bir şekilde kendime göndermek yerine, Handoff sayesinde birkaç saniyede iki cihaz arasında geçiş yaparak görüntüleyebiliyorum.

Sihirli elma handoff nedir nasil kullanilir 3

Aslında bunlar oldukça basit ve Handoff için oldukça temel, hatta ilkel diyebileceğimiz örnekler. Ancak hakkını yemeyelim, oldukça işe yaradıklarını da itiraf etmem gerekiyor. 🙂

Fakat bunlar bile Handoff’un potansiyeli hakkında bize ipuçları veriyor. Apple’ın “devamlılık” adını verdiği özellikler arasında yer alan Handoff, gelecekteki güncellemelerle birlikte bize çok daha yüksek bir verimlilik sağlayacak ve Apple cihazlarının birlikte çalışma deneyimini bir adım daha ileriye taşıyacak gibi görünüyor.

Kullanmak için ne yapmak gerekir?

Peki gelelim Handoff’u nasıl kullanabileceğimize… Önce cihazlarımızın Handoff’u desteklediğinden emin olmamız gerekiyor, çünkü Handoff’u kullanabilmek için:

  • Cihazlarımızın aynı kablosuz ağa bağlı olması
  • Bluetooth 4.0 destekliyor olması
  • iOS 8 ve Yosemite yüklü olması
  • ve aynı iCloud hesabını kullanıyor olmamız gerekiyor.

Sihirli elma handoff nedir nasil kullanilir 4a

Tam bir liste paylaşmak gerekirse, Handoff’u aşağıdaki cihazlar ve daha yenileri destekliyor:

Mac’ler:

  • MacBook Air (2012 Ortası ve sonrası)
  • MacBook Pro (2012 Ortası ve sonrası)
  • iMac (2012 Sonu ve sonrası)
  • Mac mini (2012 sonu ve sonrası)
  • Mac Pro (2013 Sonu)

iOS cihazları:

  • iPhone 5 veya sonraki modeller
  • iPad (4. nesil), iPad Air, iPad Air 2
  • iPad mini, Retina ekranlı iPad mini, iPad mini 3
  • iPod touch (5. nesil)

iOS ve Mac cihazlarımız arasında Handoff’u kullanabilmek için öncelikle birkaç ayarı yapmamız gerekiyor.

iOS

Ayarlar > Genel > Handoff ve Önerilen Uygulamalar içerisinden “Handoff”u aktif hale getiriyoruz.

Sihirli elma handoff nedir nasil kullanilir 5a Sihirli elma handoff nedir nasil kullanilir 5b

Mac

Sistem Tercihleri > Genel içerisinden aşağıda yer alan “Bu Mac ile iCloud aygıtlarım arasında Handoff’a izin ver” seçeneğini işaretliyoruz.

Sihirli elma handoff nedir nasil kullanilir 6

Nasıl kullanılır? Kullanım örnekleri

Handoff’u aktif hale getirdikten sonra artık geriye kullanması kalıyor. Ne yazık ki her uygulama henüz Handoff’u desteklemiyor. Mail, Safari, Takvim, Harita, Pages, Keynote, Numbers gibi uygulamalar destekleyen uygulamalar arasında yer alsa da, umuyorum ki gelecekte daha fazla uygulama da Handoff’u destekleyecektir…

Örneğin Pocket uygulaması iOS ve Mac uygulamaları arasında Handoff ile geçiş yapmayı destekliyor. 🙂

Handoff’u kullanmak içinse pek bir şey yapmaya gerek yok, Mac’te Safari’de bir sayfayı açtıktan sonra elimize iPhone’umuzu aldığımızda karşımızda şöyle bir ekran göreceğiz:

Sihirli elma handoff nedir nasil kullanilir 7

Bu ekranda sol alt köşedeki Safari ikonundan tutarak yukarıya çektiğimizde Mac’imizdeki sayfa iPhone’umuzda açılacak. İşte bu kadar. 🙂

Ya da kilit ekranında değilsek, Home tuşuna 2 defa bastıktan sonra en soldaki ekrana geçerek yine Safari’deki sayfaya ulaşabiliyoruz.

Sihirli elma handoff nedir nasil kullanilir 8

Ya da tam tersini yapmak istersek, destekleyen uygulamalardan biri olan Harita uygulamasını iPhone’da açtıktan sonra Mac’imizde bu haritaya göz atmak istediğimizde, yapmamız gereken şey Dock’un en solunda beliren Harita ikonuna tıklamak.

Sihirli elma handoff nedir nasil kullanilir 9

Ya da alternatif olarak command-Tab kısayolunu kullanarak yine en solda yer alan Harita uygulamasını seçebiliyoruz.

Sihirli elma handoff nedir nasil kullanilir 10

Mac ve iOS cihazlarımız arasında Handoff’u kullanarak bu şekilde geçiş yapabiliyoruz. Uygulamalar değişse de, geçiş yapmak yukarıda paylaştığım gibi yapılıyor, ve ek bir şey yapmaya gerek kalmıyor.

Handoff çalışmıyor mu? Arada bir mi çalışıyor? Bazı sorunlar için çözüm önerileri…

İşler teoride kusursuz gibi görünse de, Handoff pratikte her zaman bu kadar sorunsuz çalışmıyor. Bazen uygulamalar görünmeyebiliyor, bazen tıklansa da açılmayabiliyor. Bu gibi durumlar için aşağıdaki yöntemleri denemek işe yarayabilir:

  • Cihazların aynı kablosuz ağda olduğunu kontrol edin
  • Handoff için kullanmaya çalıştığınız uygulamayı kapatın ve yeniden açın
  • Handoff’u kapatın ve yeniden aktif hale getirin
  • Bluetooth’u kapatın ve yeniden açın
  • iCloud’dan çıkış yapın ve tekrar giriş yapın
  • Mac’inizi yeniden başlatın
  • iPhone veya iPad’inizi yeniden başlatın

AirDrop’un ilk zamanlarında olduğu gibi, bu sorunlar da kısa sürede yeni güncellemelerle birlikte gittikçe azalacaktır umuyorum ki…

Apple’ın Devamlılık reklamı:

Geçtiğimiz haftalarda Apple “Devamlılık” özellikleri üzerine bir de reklam yayınladı. Ancak bu yazıyı yayınlamadan reklamı da kuru kuruya paylaşmak istemediğim için biraz gecikmeli olarak da olsa bu reklamı da paylaşmak istedim. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=SrxtbB-z2Sc

Siz bu “devamlılık” özelliklerinden hangilerini kullanıyorsunuz? Handoff işinize yarıyor mu? Yorumlarınızı bekliyorum.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


29 Yorumlar

  1. yabancı forumlarda buldugum bir program vasıtasıyla handoffu macbook air mid 2011 ile kullanabiliyorum… ama tabi güvenlik durumu nasıl olur bilmiyorum…

    • Gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim. Açıkçası yazı içerisinde ben yer vermek istemedim.

      “Continuity Activation Tool” adındaki bu araç, bahsettiğiniz şekilde bu özelliği bir şekilde aktif hale getiriyor. Ancak güvenilirliği ve gelecekte de çalışıp çalışmayacağı konusunda bir şey söyleyemiyorum.

      • Sistem Tercihleri/Genel/Bluetooth’un içinde LMP 0x6 ise bu program çalışır. 0x4 ise maalesef çalışmıyor.

        • Pardon, sistem tercihleri yazmışım. Sistem Raporu olacaktı. Burdan Bluetooth’a tıklayın. LMP’yi göreceksiniz.

    • Elbette her özelliğin küçük de olsa pil ömrüne bir etkisi var. Bluetooth 4.0 ile bluetooth açıkken pil ömrüne etkisi oldukça düşük. Ancak Apple’ın Bluetooth 4.0’da ısrar etmesinin sebebi de bu diyebiliriz. 🙂

      • Şimdi bişey farkettim. Tüm cihazlarımda handoff’u ve bluetooth’u açıp hepsini normal bekleme moduna aldım. iPad normal bekleme modundayken sağ üst köşedeki bluetooth simgesi her 15 saniyede bir beliriyor ve 1 saniye durup kayboluyor ama handoff destekleyen bir uygulama açtığımda ise bluetooth simgesi hiç kaybolmuyor. Ama bu olay diğer iDevice’larımda olmuyor. Onlarda bluetooth simgeleri hep sabit. Acaba Apple’ın düşük pil tüketiminden kastı sürekli bluetooth’u açıp kapatmak mı diye düşündüm bi an 🙂

        Onun dışında handoff’la ilgili gözüme takılan 2 sorun var

        İlk sorun tüm cihazlar aynı ağa aynı hesap üzerinden bağlı ama hepsi birbirini göremiyor. iPad’de Safari’den bir sayfa açıyorum, iPhone 5 ve iPhone 6 Plus görüyor ama Mac görmüyor. iPhone 6 Plus’tan bir Safari sayfası açtığımda ise tüm cihazlar görüyor.

        İkinci sorun ise aynı anda iPad’den bir Safari sayfası ve iPhone 5’ten bir Safari sayfası açıp iPhone 6 Plus’ta devam etmek istediğim zaman en son işlem yaptığım cihazdaki sekmeyi görebiliyorum. Yani aynı anda 2 farklı cihazdaki açık sekmelerimi göremiyorum.

        Bana kalırsa handoff henüz hala beta aşamasında.

        • Çok teşekkürler paylaştığınız için. Handoff bahsettiğiniz ve benim de yazıda da değindiğim gibi henüz tam anlamıyla sorunsuz çalışan bir ürün değil ne yazık ki. Umarım Apple güncellemelerle bu konuyu sorunsuz hale getirir.

          Selamlar.

  2. Ben ozellikle safari ile kullaniyorum. Yattigim yerden telefonu kurcalarken begendigim sekmelere mac ile devam ediyorum.

  3. 2011 Kasımında aldığım macbook air 11.1’im var. Sistem tercihlerinde bahsettiğiniz ayarı yapacağım sekme yok bende. Bu kullanamayacağım anlamına mı geliyor? Oysaki yeni aldığım iphone’un kullanmak istediğim en temel özelliği bu handoff idi.

    • Selçuk Bey selamlar,

      Yazıda da paylaştığım gibi 2012 ve sonrası Macbook Air’ler destekliyor ne yazık ki resmi olarak Handoff’u. Ancak diğer yorumda belirttiğim, ama denemediğim, “Continuity Activation Tool”u deneyebilirsiniz.

  4. Adı handoff değildi ama daha önceden de bu özellik vardı. Hatta iPhone 3 te bile kaldığım yerden devam edebiliyordum. Numbers gibi uygulamalar da dahil.

    • Kaydedip, diğer cihazda açmak ile direkt olarak diğer cihazda tek hamle ile devam etmek farklı kullanımlar Ogün Bey.

      Yazıdaki yöntemlerde aradaki farkı anlatmaya çalışmıştım. Örneğin bir e-posta yazarken telefonu elimizden bırakıp, Mac’te o e-postaya devam etmek sadece birkaç saniye alıyor Handoff ile.

  5. Ben macbook pro 15″ alacagim fakat gt 750m bana yetesiz gelir. 2015 subat gibi yeni bir macbook pro gelecekmi. Benim bekkentim gt 850m ddr 4 ve broadwell islemci. Acaba apple bunlari yaparmi.

  6. Selamlar, Sorun yaşayanlar için, Mac uzerindeki Firewall ayalarından “block all incoming connections” ayarının seçili olmadıgından emin olunuz…

  7. İlk Apple cihazım olan yadigarım iMac’imi (21.5-inch, Mid 2011) güncelleme gafletinde bulundum. Her neyse, önce Handoff’dan başlayalım.

    – Büyük bir hevesle kurduğum 10.10.1 (14B25) sürüm bu cihazda Handoff kullanımına izin vermiyormuş. Sistem sekmesinde seçenek yok. Buraya kadar herşey normal gibi gözükebilir fakat aslında handoff kullanabildiğimi farkettim. Facetime açıkken kişilerden birine telefon açtım ve aradı. Kişinin diğer telefonunu aradım. Sistem tepki vermedi. Tekrar, tekrar ve tekrar tıkladım Yok! Biraz üzerinde kafa yorunca arayamadığım kişinin telefonunun 05xx xxx xx xx şeklinde olduğunu farkettim. Ve numarayı +90 5xx xxx xx xx olarak güncelledim. Artık arıyor, ve gelen aramalar bildirim olarak çalıyor. Ancak ne varki sistem tamamiyle beta durumunda. Çok güncellenmesi gereken öğe var. Örneğin Maverikste facetime görüşmelerinde herhangi yankı yokken ve ses gayet iyi giderken, şuan ki iMac üzerinden telefon görüşmelerinde yankı ve sesin derinden gelme sorunu olduğunu karşı taraftaki iPhone kullanıcısı söylüyor.

    – Sistem inanılmaz yavaşladı. Sadece büyük çaplı grafik işlerinde nadiren görmeye alışık olduğumuz yuvarlak gökkuşağı simgesini artık açık / yeni açılan vs. uygulamalarda görmekten bıktım.

    – RAM kesinlikle yetmiyor. Sadece safari açık, -3 sekme (Bu arada 20 GB ram var) Free Ram düşüyor, düşüyor, düşüyor 1 GB sınırına dayanıyor. Arkaplanda çalışan herhangi bir uygulama yok, masaüstü temiz, çöp kutusu boş, arkaplan resmi yok.

    – Bütün anahtar zincirim gitti.

    – Anahtar zincirime bağlı olarak tüm posta kutuları sürekli şifre sormanın peşinde.

    – Sistemi kapattığımda, ekran kararık durumdayken 5-7 dk. süreyle kapanma imleci dönmeye devam ediyor.

    – Açılışta yine problemler var.

    – Safarinin hiç olmadığı kadar hızlı olduğu söyleniyor. İşte bu büyük bir yalan 🙂

    – Güncelleme yapmadan önce Java / Flash vs. tüm programları güncellememe rağmen sürekli JAVAYI güncelle tacizine maruz kalıyorum. Hiç hoş değil Apple :/

    – Uygulamalarda sürekli çökme mevcut.

    ** YUKARIDAKİ TÜM SORUNLAR YOSEMITIN HEDİYESİDİR.

    Kesinlikle daha uzman arkadaşlar vardır fakat şahsi görüşüm OS X temelinde bir şeyleri bozdukları yönünde. Senelerdir kullandığım stabil cihaz WIN gibi davranıyor. İnşallah virüslere açık kapı oluşturmaz bu yenilikçilik hareketi. Sahi bende trojan / virüs vs. mi var ne?

    • Merhaba Göktuğ Bey,

      Bununla ilgili bir yorumunuz olabilir mi? Macbook Air 2013 kullanıyorum ve Handoff özelliği için Yosemite’ye geçmeyi çok istiyorum fakat bu gibi yorumlar beni endişelendiriyor. Bu tarz yorumlar ve Yosemite ile birlikte pil ömrü azalması konusundaki şikayetler App Store’da çokça öne çıkıyor.

      Teşekkürler.

  8. Böyle birşey diğer markalarda vardı. Ama Apple’ın kullanmasıyla bu daha da popüler oldu. İşte bu yüzden  🙂

  9. Bu konu dışında bende bir bilgilendirme yapiyim eğer telefon ekranınızı doğrudan telefonunuza airplay olarak aktarmak isterseniz ‘Reflector’ isimli bir program keşfettim bilgisayarınızda çok yer kaplamayan ve bilgisayara şirin bir görünüm veriyor

    belki sizlerde bunu biliyorsunuzdur bende yeni keşfettim eğer bilmeyen varsa kesinlikle kullansın çok güzel bir uygulama:) tavsiye ederim..

    http://www.airsquirrels.com/reflector/

  10. Merhaba Göktuğ Bey,

    Bununla ilgili bir yorumunuz olabilir mi? Macbook Air 2013 kullanıyorum ve Handoff özelliği için Yosemite’ye geçmeyi çok istiyorum fakat bu gibi yorumlar beni endişelendiriyor. Bu tarz yorumlar ve Yosemite ile birlikte pil ömrü azalması konusundaki şikayetler App Store’da çokça öne çıkıyor.

    Teşekkürler.

    Kastettiğim yorum.

    • Yukarıda yazılanların hepsi gerçek. BaĞzı megaloman kullanıcılar benimkinin bir şeyi yok turp gibi dese de bu komik duruma düşmekten öte gitmez. (Sözüm ona) Ulan, sen de bende herkes de aynı sürümü güncelledi. Çoğunlukta sıkıntı varsa sende de vardır.

      BEKLE GÜNCELLEME, YENİ GÜNCELLEMEYİ BEKLE! Yenisinin hiç bir faydası yok.

      Bu arada ben Göktuğ bey değilim. (O kadar tecrübe ve bilgi sahibi de değilim. Ufak tefek uğraşıyoruz sadece.)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz