Ana Sayfa İpuçları Yeni bir Mac aldım, şimdi ne yapmalıyım?

Yeni bir Mac aldım, şimdi ne yapmalıyım?

39

Öncelikle hayırlı olsun, Mac ailesine hoş geldiniz! 🙂 Bu yazıdaki adımları izleyerek yeni Mac’inize çok kolay bir şekilde alışabilir, Mac’e geçiş sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz. Ancak hala hangi Mac’i alacağınıza karar veremediyseniz, belki de öncelikle “Hangi Mac’i almalıyım?” yazımıza göz atmanız daha da faydalı olabilir. Sözü fazla uzatmadan hemen konuya giriyorum… 🙂

İlk Kullanım mı? Yoksa ikinci el mi?

Mac’imizi sıfır aldıysak, yani ilk defa biz kullanıyorsak işimiz çok kolay. Çünkü kendi kullanıcı hesabımızı oluşturarak Lion ve iCloud ile birlikte tercihlerimizi ve ayarlarımızı kolayca kullanmaya başlayabiliriz. Eğer ikinci el bir Mac aldıysak, önce kendimize bir kullanıcı hesabı yaratıp (yönetici yetkileriyle) daha sonra da eski hesabı silmemiz daha doğru bir başlangıç olacaktır.

Kullanıcı Hesabı

Kendimize ait bir kullanıcı hesabı ile işlerimizi çok daha kolay ve sorunsuz halledebiliriz. Eğer evde birden fazla kişi aynı Mac’i kullanacaksa, herkes için birer hesap yaratmak en rahat kullanımı sağlar. Böylece herkesin ayarları, tercihleri ve dosyaları kendine özgü olur, hem keyifli bir kullanım sağlanır, hem de karışıklık çıkmamış olur.

 

Eğer ikinci el aldığımız bir Mac’i kullanıyorsak, satın aldığımız kişiden administrator yani yönetici şifresini mutlaka öğrenmeliyiz. Aksi halde uygulama yüklerken ya da tercihlerimizi değiştirirken sorun yaşayabiliriz.

Kullanıcı hesapları ile ilgili detaylı bilgi almak için Mac101: Kullanıcı Hesapları ne işe yarar? yazısına göz atabilirsiniz.

Ayarlar ve Tercihler

Kullanıcı hesabımızı oluşturduktan sonra Mac’imizi kendi kullanımımıza göre özelleştirmeye başlayabiliriz. Dock’un görünümü, masaüstü arkaplanı, ya da pencereler gibi konularda ya da çok daha detaylı tercihleri değiştirerek Mac’imizi kendi istediğimiz şekilde kullanabiliyoruz.

Bunun için aşağıdaki yazılara göz atarak başlayabilir, ya da Mac101 yazı dizimize göz atabilirsiniz… 🙂

iCloud

Elbette ki bu yazıda iCloud’dan bahsetmeden olmaz. iOS ailesinde olduğu gibi Mac’te de iCloud artık ayrılmaz bir parçamız olmak üzere. E-posta ayarlarımız, Kişiler (Adres Defteri), Takvimler, Yer İşaretleri (Bookmarks), Fotoğraf Yayını ve Belgeler ve Veriler gibi pek çok konuda tek tek uğraşmak yerine, tek bir hamlede hepsinin kolayca ayarlanmasını ve yedeklenmesini sağlıyor iCloud.

Bu yüzden eğer bir Apple Kimliğimiz varsa, iCloud’u aktif hale getirerek bu verilere hemen ulaşabiliyoruz. Eğer yoksa da, hızlıca almamız da mümkün… 🙂

Bir sonraki Mac işletim sistemi olan OS X Mountain Lion (10.8) ile bu birliktelik çok daha kuvvetli olacak, ancak bunun için birkaç ay daha sabretmemiz gerekiyor… 🙂

iCloud hakkında bilgi almak ve bu ayarları yapmak için aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz:

Uygulamalar

Ve işte geldik zurnanın zırt dediği yere. 🙂 Mac’e geçtikten ve Mac’imizi istediğimiz şekilde özelleştirdikten sonra ilk aradığımız şey çeşitli işlerimiz için kullandığımız uygulamalar. Aşağıda bazı temel işler için tavsiye ettiğim birkaç uygulamayı görebilirsiniz:

Diğer işlerimiz için çok daha çeşitli uygulamalara göz atmak için her zaman Mac App Store’a göz atabilir, ya da Hangi Mac uygulamalarını kullanmalıyım? yazısına göz atabilirsiniz.

Mac’e yeni geçenler için birkaç ipucu…

Ve bu yazıda son olarak değinmek istediğim şey ise Mac’e geçiş yapanlar için çok faydalı olduğunu düşündüğüm birkaç ipucu. Klavye kısayolları, fare ve trackpad (izleme dörtgeni) kullanımı, pencereler, uygulamalarla ilgili bir çok konuda tavsiyeler ve ipuçlarını paylaştığım yazıya göz atmak için “Mac’e geçiş yapanlara tavsiyeler” yazısına göz atabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


39 Yorumlar

  1. Merhabalar, Yeni bir macbook air’e sahibim fakat konu dışında olucak belki ama bi kaç soru aklıma sürekli takılıyor. İlk olarak programları nasıl sileceğimi bilmiyorum bunun için değişik bi program indirdim ama onun ne kadar güvenli oldugunu bilmiyorum. İkincisi USB den herhangi bi flash belleğimi bilgisayara taktıgımda dosya transferi yapamıyorum yani USB bellek içerisindeki belgeleri alabiliyorum ama USB nin içine ne dosya koyabiliyorum ne silebiliyorum nede isim değişikliği yapabiliyorum. 

    Saygılarla

  2. ilk başa yazılması gerkeni yazmamışsınız. elma hiç yıkanmadan yenir mi? hasta oluruz sonra. Önce iyice bir durulayacağız. sonra üst taraftan başlayarak ısıracağız. çekirdekleri yemiyeceğiz. 

  3. merhabalar,
    ben mac bilgisayarıma IE 5.0 ve üstü yüklemek istiyorum, fakat bunu başaramadım. sebebi ise safarinin Milli eğitim bakanlığının tarayıcılarını desteklememesinden kaynaklanıyor. yani ben MEBSIS ile ilgili bir sayfa açmak istediğimde tarayıcı benden IE 5.0 ve üstünü istiyor. yardımcı olursanız sevinirim.
    [email protected]

    • Mac’inizde aynı zamanda Windows çalıştırarak Internet Explorer’ı kullanabilirsiniz.

      Bunun için 2 yöntem var:
      1. BootCamp ile Mac’iniz açılırken Mac mi yoksa Windows mu istediğinizi seçebilirsiniz.
      2. Sanal Makine ile, yani Parallels Desktop ya da VMWare gibi uygulamalar sayesinde Mac’inizde aynı anda hem Windows hem de Mac işletim sistemini çalıştırabilirsiniz.

  4. birde elimde birkac aydir 2gb ramlik, ve 64 gb-lik macbook air 11inc var. bunun sayi degerlerini yukseltmek icin ne yapabilirim ? yurtdisindan almistim.

    • “Sayı değerleri” derken neyi kastediyorsunuz? Eğer RAM ve diskinizi büyütmeyi düşünüyorsanız, ne yazık ki bu mümkün değil. MacBook Air’lerde RAM ve diskler bütünleşik geldiği için sonradan yükseltilemiyor ne yazık ki…

  5. merhaba; 
    sitenize kayıt oldum, sağlık memuruyum yeni mezunum. (hemşirelik) yeni bir macbook air 11,6 intel core 2 duo işlemcili mac aldım. ilk defa mac kullanıyorum. bu yüzden zorlanıyorum. acaba sitenizde tek tek aramak yerine bilmem gerekenleri A dan Z ye mail adresime rar dosyası şeklinde gönderemez misiniz. bugüne kadar yazdıklarınızı okumakta zorlanıyorum. o sayfadan o sayfaya falan.. anlamanızı umuyorum beni. yazdıklarınız çok değerli çok beğeniyorum takip edeceğim yazılarınızı çok teşekkür ederim. 
    mail adresi: [email protected]

    • Ramazan Bey Merhabalar, öncelikle hayırlı olsun, Mac ailesine hoş geldiniz! 🙂

      Sizi çok iyi anlıyorum. Ancak Sihirli Elma bir blog. Ve paylaştığım yazıların birbirine bağlantılı olması çok önemli. Örneğin Time Machine’den bahsederken, bunun ne olduğunu anlatan yazıya ulaşabilmek oldukça önemli.

      Bu yüzden yazıları bir kitap gibi okumak biraz zor olabilir. Yazıların birbirine bağlantılı olması sizin için büyük avantaj.

      Ayrıca bu yazıların yayınlandığı tek yer Sihirli Elma. Bu yüzden size A’dan Z’ye gönderme imkanım yok ne yazık ki…

      Yine de şu sayfadan başlamak işinizi kolaylaştıracaktır diye umuyorum: http://www.sihirlielma.com/yeni-baslayanlar-icin-mac/

      Selamlar.

  6. Macbook Pro kullanıcısıyım, yanımda taşımak için mac air aldım. Bu durumda macbook pro’daki program ve belgelerin istediklerimi mac air’e nasıl aktarabilirim? Daha doğrusu başka bir mac’ten nasıl yedekleme alabilirim? 

    • Belgelerinizi iCloud ile eşzamanlayabilirsiniz. Eğer farklı uygulamalarda, farklı belge tiplerini de kullanacaksanız Dropbox’ı önerebilirim.

      iCloud için: http://www.sihirlielma.com/2011/10/13/icloud-nedir-nasil-kullanilir/
      Dropbox için: http://www.sihirlielma.com/2011/01/14/dropbox-ile-dosyalarimiza-her-yerden-ulasalim/

  7. Merhaba, grafik tasarım alanında çalışıyorum, pc kullanıcısıyım lakin mac kullanımına geçmek istiyorum. IMAC fiyat olarak çok yüklü geliyor, alternatif olarak mac mini alıp, uygun bir monitör vs kullanıma geçsem, beni adobe grubunda ki grafik programları için, yeterli kullanımı sağlarmı, mac mini buna yeterli mi ? Eğer yeterli ise, hangi Mac mini için kafi gelecektir dersiniz ? Teşekkür ederim

    • Mac mini en ucuz çözüm ve aslında oldukça da başarılı bir cihaz. Grafik tasarım anlamında ne kadar güçlü bir cihaza ihtiyacınız olduğunu bilemiyorum, ancak çok yük gerektirecek uygulamalara ihtiyacınız olmayacaksa Mac mini de ihtiyacınızı görecektir diye tahmin ediyorum.

      • Teşekkür ederim kısa zamanda verdiğiniz cevaplar için. Grafik programı olarak photoshop ve illustrator gibi programları kullanmak için mac mini düşündüm. Yeterli olur herhalde mini ? Güzelde ıps bi monitörle hesaplı bir mac im olmuş olur sanırım.

  8. Merhabalar,

    Ben de bu sene Mac kullanmaya başlayanlardanım. Sitenizi de keşfettikten sonra Mac kullanmak çok hoşuma gidiyor. Çok beğeniyorum, lakin bir sıkıntım var. Bilgisayarıma harici harddisk, flash bellek, yazıcı vb taktığım zaman, Mac içerisinde kurulu Win 7′ den bu birimlere ulaşamıyorum. donanımı görüyor ama başarılı olamadı diyor. Ne yapmam lazım?

  9. Merhaba yani bir macbook air aldım,
    tabiki bir apple hesabı açtım ama bilgisayarı her açtığımda şifre istiyor ve bir türlü değiştiremedim 🙂 yardımcı olursanız sevinirim

  10. Merhaba yaklaşık 1.5-2 yıl önce macbook air aldık fakat 2. el o zamanlar bi sorun yoktu heryere giriyodu memnundum fakat bi kaç aydır app store a girmiyor macbook um o bir kaç ay içinde üstelemedim sonra açılır diye uygulamada yüklemediğim için unuttum fakat bugun bi uygulama yüklemem gerekti ve anladımki sorun orda değil bende dediğim gibi app store açılmıyor ve bilgisayarın ilk sahibide şifre gibi birşey vermedi yani onun hesabı silindimi bilmiyorum 2 yıldır kullanıyorum ama hala bu macbooklardan anlamıyorum acil yardım ederseniz sevinirim nasıl kurtulcam bundan formatmı attırmamız gerekli ?

  11. ben macbook aldım çok güzel bir laptop ama diğer laptoplardan biraz farklı öncelikle resim yüklerken resimlerin neden hepsi yükleniyor yani içe aktarılıyor ve resimler dosya halinde değil karışık olarak diziliyor bu durumdan gerçekten çok rahatsızım lütfen yardımcı olun

  12. Merhabalar, ben imac almak istiyorum ama karar veremedim, kullanımim daha çok internet odaklı , video falan izlerim internette dolaşirim, retina ekranlı imac bana fazla mi gelir acaba , en ucuz olan imac işimi rahatlıkla görür mu yoksa 4k ekranlı olani alıp yıllarca güzel bir ekran deneyimini mi tercih ediyim

  13. Merhabalar, ben 128GB mı yoksa 256 GB mı alsam sorusuna takıldım sizce 128 GB yeterli olurmu 1 TB bir harddiskim var onunla birlikte kullanmayı düşünüyorum

    • Tamamen sizin kullanımınıza bağlı. Resim, müzik, video vb çok yer kaplayan arşivlerinizi bilgisayarda tutmayacaksanız 64 GB da yeterli olur. 🙂 Ben 256 GB tercih etmiştim, mutluyum.

  14. Merhaba Kıbrıstan Macbook Pro alsam Türkiyede garanti kapsamına girer mi ? Eğer girerse ne kadar devam eder ? 2 yıl mı ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz